Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, 2019 üretim yılında hasadına başlanan pamuk için arazide çiftçileri ziyaret etti. Havaalanı mevkiinde hasadı yapılan bir pamuk tarlasına giden Çetinkaya, pamukta bu yılki rekoltenin200-250 kilolarda seyrettiğini ifade etti. “Gözlemlerimize göre önümüzdeki yıl pamuk Kahramanmaraş’ta 3’te bir oranında düşerek 50 bin dönüm civarında bir pamuk ekilecek” diyen Çetinkaya, sanayicileri pamuk üreticisine destek olmaya davet etti.

“ÇİFTÇİMİZ ŞU ANDA ÜRETİMDEN VAZGEÇME NOKTASINA GELDİ”
Arazide konuşan Çetinkaya, “Kahramanmaraş genelinde 2019 pamuk hasadını çiftçimizin yanında arazide dolaşıyoruz. Farklı bölgelerde edindiğimiz ve gözlemlediğimiz kadarıyla pamuk bu yıl için üreticimizi son derece üzdü diyebiliriz. Şu an için rekolte ciddi anlamda düşük oluşu ve 200-250 kilolarda seyretmesi kötü bir durum oldu. Ayrıca biliyorsunuz ki girdi maliyetlerinin yüzde 100 artması ve hava şartlarından doğan hastalıkların yoğun olması çiftçilerimizi çok zorladı. Çiftçimiz şu anda üretimden vazgeçme noktasına geldi. Bu yıl için beyaz altın çiftçisini ve üreticisini üzdü.  Çiftçimiz traktörünü kamyonunu ve arazisini satıp bu borcunu kapatmak için kara kara düşünüyor. Çiftçimizin bir an önce desteklemelerinin ve pamuk fiyatlarının iyileştirilmesi lazım” şeklinde konuştu.

“ÇİFTÇİMİZ PAMUĞA OLAN HEVESİNİ KAYBETMEK ÜZERE”
Çiftçilerin pamuğa olan hevesini kaybetmek üzere olduğunu anlatan Çetinkaya, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Pamuk fiyatının daha önce de Türkiye genelinde Ziraat Odaları olarak yapmış olduğumuz toplantı da pamuğun rekoltesinin 600 kilolardan 500 kilolara düşmesi ve bunun yanında pamuk desteğinin son 3-4 yıldır 80 kuruşlarda devam etmesi son derece sıkıntılı günlerin beklediğinin bir habercisiydi. Bununla alakalı önceden bir toplantı yaparak bunu bir gündeme taşıdık. Pamuk desteğinin bir an önce açıklanıp yeni zamlardan sonra da bu fiyatın 1.25’lere çıkması gerekiyor. Kahramanmaraş’ta bu yıl için 145-150 bin dönüm civarında ekili pamuk arazimiz vardı. Bu önümüzdeki yıl çiftçimiz pamuğa olan hevesini kaybedip pamuktan vazgeçecek. Gözlemlerimize göre önümüzdeki yıl pamuk Kahramanmaraş’ta 3’te bir oranında düşerek 50 bin dönüm civarında bir pamuk ekilecek. Tabii pamuk çok stratejik bir ürün. Tekstilin olmazsa olmazı. Burada sanayicilerimizin de üreticimize destek olarak pamuğun müdahale fiyatının üstünde alım yapması gerekiyor.”

“ÇİFTÇİLERİMİZ PERİŞAN DURUMDA”
Pamuk üreticisi Fatih Kalkan, şunları kaydetti: “Pazar günü ikinde vaktinden sonra hasada başlamıştık. Pamuk tarlamızda güzel görünmesine rağmen makinelerin toplayamaması, bu yıl iklimin verimsiz olması ve defalarca ilaçlamamıza rağmen tarladaki böceklerin ölmemesinden dolayı pamuğun çıtırık açmasından ötürü makine pamuğu tam toplayamadı. Bu yıl geçen yıla göre yüzde 50 verim kaybı yaşadım. Masraflarımın geçen yıla göre 3 kat artmasına rağmen pamuğun fiyatı tam tersi düştü. Eskiden pamuk rekoltesi az olduğunda fiyat iyi olurdu ve dengelenirdi. Şimdi hem fiyat düşük hem rekolte düşük. Bu yüzden tüm çiftçilerimiz perişan durumdalar. Bu duruma yetkililerin müdahale etmesi gerekiyor.

“BİZİM FERYADIMIZI DUYSUNLAR”
Tarım bittiği zaman savaşmanın bile bir anlamı yok. Biz ilaçları İsrail’den alıyoruz. Acaba onlar bize kötü ilaçlar mı veriyorlar? Bizim bu yıl masrafımız çok anormal oldu. En küçük çiftçinin zararı 100 bin TL. Herkes acaba ben neyi mi satsam da bu borçlarımı ödesem diye düşünüyor. Biz tarladan verim alamazsak tarlasını kiraya veren oradan parasını alamayacak. Bize Tarım Bakanlığından kolaylık gelmesi lazım. Çiftçilerimizin çoğu borçlu. Önümüzdeki yıl çoğu kişi pamuk ekmez ve bu tarlalar boş kalırsa Türkiye’nin daha çok zararına olacak. Eğer hükümetimiz bir kolaylık sağlayacaksa bizim feryadımızı duysunlar. Bundan sonraki süreçte çoğu arkadaşım çiftçiliği bırakacağım diyor.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz