Ramazan Ayı’nda diğer günlere oranla beslenmeye daha çok dikkat edilmesi gerektiğinin önemine vurgu yapan Beslenme ve Diyet Uzmanı Erşan, oruç tutan kişilerin günlük beslenme şekli ve öğün sayısını değiştirdiklerini ifade etti. Ramazan Ayı’nda kişilerin hamur işleri, tatlı, kırmızı et, ekmek, pilav ve makarna gibi besinleri tüketmeye ağırlık verdiğine dikkat çeken Erşan, sağlıklı ve çeşitli besin seçenekleri ile yeterli ve dengeli beslenmenin önemine dikkat çekti.

YETERLİ VE DENGELİ BESLENME’

Ramazan’da öğünlere beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmesi gerektiğini sıklıkla hatırlatan Erşan, Ramazan ayının yaklaştığı günlerdeyiz ve bu dönemde beslenmemiz özen gerektiriyor. Yaz Ramazan’ında uzun açlık süresince bedenimize yardımcı olmak ibadetimizin bir gereği. Bu dönemde asıl amacın beden ve ruhu terbiye etmek, nefsimize sahip çıkmak olduğunu hep hatırlamak gerekiyor. Eğer bunu başarabiliyorsanız iftarda zaten aşırıya kaçmazsınız ve bedeninizin ihtiyacı olan sahurun gereklerini de yerine getirme şansınız olur. Ramazan’la birlikte öğün düzeni ve saatiyle tüketilen yiyeceklerin miktarlarındaki artış beslenmedeki en önemli değişikliklerdir. Ancak yaşamın her döneminde olduğu gibi bu dönemde de amaç ‘Yeterli ve dengeli beslenme’ olmalıdır. Sahurda sadece su içerek niyetlenmek veya gece atıştırmasıyla yatmanın son derece zararlı olduğu unutulmamalı. Gün boyunca alamadığımız besin öğesi ihtiyaçlarımızı karşılamak zorundayız. Bunun için öğün sayısı arttırılmalı ve mutlaka sahur yapılmalıdır. Sahurda protein içeren süt içmeli, yumurta, yoğurt, peynir yemeli, kan şekeri dengesi için tam tahıl içeren ekmek tüketmeli ve bol su içip yeterli sıvı alımını sağlanmalıyız” dedi.

SAHURA KALKMAZSANIZ KAN ŞEKERİNİZ DÜŞER’

Sahura kalmayan kişilerin kan şekerinin düştüğüne vurgu yapan Erşan, sahur yapmanın da önemine dikkat çekti. Erşan, Ramazan’da dengeli beslenmeyen ve sahura kalkmayan kişilerde; kan şekeri düşüklüğü, sindirim zorlukları, mide ve bağırsaklarda aşırı gaz birikimi, ani tansiyon yükselmesi, dehidratasyon dediğimiz vücudun susuz kalması ve su – tuz dengesinin bozulması olabilir. Öğün sayısının az olması gün içinde yorgunluk, konsantrasyon azalması ve uyku hali gibi durumlara yol açmaktadır. Sahur seçimleri nasıl olmalı? Yeniden uykuya geçişe uygun, Gün boyu tok kalmanıza yardımcı, Tuz oranı düşük, Yeterli sıvı içeren, Bağırsak hareketleri için yeterli lifi sağlayan, Protein, karbonhidrat ve yağ içeren besinlerden oluşan, Vitamin ve mineral alımını destekleyen, Kolay hazırlanabilir ve pratik yenebilir olmalı” ifadelerini kullandı.

Haber: Kübra Dilbirliği

Editör: Mahmut Beyaz