Besin zehirlenmelerine yol açan mikroorganizmaları anlatan Erşan, “Çevremizde gözle göremeyeceğimiz kadar küçük canlılar bulunmaktadır. Mikroorganizma adı verilen bu canlılar vücutta el, ağız, burun, bağırsaklarda bulunabildiği gibi, çiğ meyve ve sebzeler ile yumurta ve etlerin yüzeyinde, toprakta, suda, yaşamın olduğu hemen her yerde bulunmaktadır. Mikroorganizmaların çoğu insana zarar vermezken, bazıları hastalıklara neden olabilmektedir. Besinler mikroorganizmaların vücuda girmesini sağlayan en önemli araçlardır. Besinler aracılığıyla vücuda giren ve hastalık yapan mikroorganizmaların başında bakteriler gelmektedir. Bakteriler çok çok küçük canlılardır. Binlercesi bir araya geldiğinde, ancak toplu iğne başı büyüklüğüne ulaşırlar. Bakterilerin hepsi zararlı değildir. Hatta bazıları yoğurt ve peynir üretimine yardım ederler” ifadelerini kullandı.

“BAKTERİLER BESİNLERE KOLAYCA BULAŞABİLİR”
Bakterilerin besinlere kolayca bulaşabildiğini söyleyen Erşan, “Bulaşma, çoğunlukla da insanlar aracılığıyla olur. Çünkü insanların ellerinde, tırnak altlarında, burunlarında, kulaklarında ve boğazlarında pek çok bakteri bulunur. Tuvalet sonrası temizlik iyi yapılmadığında, ellerde sayısız bakteri kalabilir. Bakteriler hapşırma, öksürme, tükürme ya da dokunma ile besinlere bulaştırılır. Süt, peynir, dondurma, yumurta, et, tavuk, balık gibi besinlerde bakteriler kolayca üreyebilir. Bakteri üremiş besinler yendiğinde, besin zehirlenmesi ya da besin kaynaklı enfeksiyon hastalıklarına neden olur. Besin zehirlenmesi mide bulantısı, karın ağrısı, kusma, ishal, ateş gibi şikâyetlerle ortaya çıkan bir durumdur. Şikâyetlerin hepsi bir arada bulunmayabilir. Bu tür bir sorunla karşılaşıldığında, hemen bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Hijyen bireyin yaşadığı ortamın her türlü hastalık etmenlerinden arındırılması olarak tanımlanmaktadır. Besin hijyeni ise zararlı mikroorganizmaların besinlere bulaşmasını önlemektir. Besinlerin kirlenmesini ve sağlığa zararlı hale gelmesini önlemek için, besinlerin satın alınmasından, tüketimine kadar geçen tüm aşamalarda temizlik ve hijyen kurallarına uyulması gerekir” şeklinde konuştu.

“ÇİĞ YENECEK SEBZE VE MEYVELERİN ÇOK İYİ YIKANMASI GEREK”
Besin zehirlenmesi ya da besin kaynaklı hastalıklardan korunabilmenin yolları hakkında bilgi veren Erşan, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Ellerin besin hazırlamadan önce, besinlere dokunduktan sonra, tuvaletten sonra iyice yıkanması, çiğ ve pişmiş besinlerin buzdolabının ayrı bölümlerinde saklanması, çiğ et, tavuk ve balığın buzdolabının üst bölmesinde saklanması, yumurtanın buzdolabında saklanması, mutfağın temiz tutulması, besin hazırlama ve pişirmede kullanılan bıçak, kesme tahtası, karıştırıcı ve benzeri araç-gerecin temiz olması, pişmiş besinlerin ortada bırakılmaması, mümkün olan en kısa zamanda buzdolabına kaldırılması, önceden pişirilmiş besinlerin yenecek kadarının ısıtılması, çiğ yenecek sebze ve meyvelerin çok iyi yıkanması gerekmektedir.”

Haber: Mustafa Bilgiç/Sefa Deveboynu

Editör: Mahmut Beyaz