Dünyada 6 milyondan fazla kişiye bulaşmasının yanı sıra 380 binden fazla kişinin ölümüne sebep olan yeni tip koronavirüs (COVİD-19) salgını, Türkiye’de de 4 bin 609 kişinin hayatına mal oldu. Sağlıktan ekonomiye, siyasetten eğitime, sosyal hayattan birçok alana dünyanın dengesini alt üst eden koronavirüs sebebiyle Türkiye’de de çeşitli tedbirler alınmıştı. Alınan tedbirlerle birlikte Türkiye virüsle mücadelesinde diğer Avrupa ülkelerine göre başarılı bir grafik çizerken, tedbirler kapsamında birçok iş yerinin faaliyetlerinin durdurulması bu başarıyı artırmıştı. İnsan yoğunluğunun en fazla olduğu berber ve kuaförler de bu tedbirlerden nasibini almıştı. Salgın önlemleri kapsamında kapatılan kuaför ve berberler 51 gün sonra alınan önlemler ile yeniden açıldı. Bu önlemler kapsamında, maske kullanılacak, salonlar, cilt bakımı ve makyaj hizmeti vermeyecek. Erkek berberlerde ise tıraş bir süre için sadece makine ile yapılırken, tek kullanımlık havlular kullanılacak.  09.00 ila 21.00 arasında ise açık olacakları belirlenmişti. Alınan bu önlemlere rağmen bazı illerdeki berberlerde koronavirüs testinin pozitif çıktığı görüldü. İnsanların tedirgin olmasına sebep olan bu durum Kahramanmaraş’taki berberlere nasıl yansıdığını ve bir çok konuyu 25 senedir berberlik mesleğini icra eden Mehmet Kökcü ile değerlendirdik. Kökcü, konuşmasında Koronavirüsün berberleri bitirdiğini söyleyerek, “Herkes evinin berberi oldu” dedi.

“50 GÜN BOYUNCA BİZE HİÇBİR DESTEK ÇIKMADI”

Mehmet Kökcü, koronavirüs tedbirleri kapsamında kapatılan berberlere destek çıkılmadığını belirterek “Devletimiz bu koronavirüs tedbirleri kapsamında yaklaşık olarak 50 gün berberleri, güzellik salonlarını kapattı. Sonuç itibariyle 50 gün boyunca bize hiçbir destek çıkmadı. Sadece kredi destek paketi uyguladı ama iş olmazsa bu krediyi nasıl ödeyeceğiz. Bunu düşünüyorum. Ben kredi çektim ama bu gidişata göre çektiğim krediyi ödeyeceğimi düşünemiyorum” ifadelerini kullandı.

“YALAN SÖYLEDİLER”

Kısa çalışma ödeneği konusunda açıklamalarda bulunan Kökcü, “Kısa çalışma ödeneğinden bana herhangi bir destek çıkmadı diğer berberlere çıktımı bilmiyorum. 1000 TL para verceğiz dediler yalan söylediler o da yok. Hala 1 aydan beri süreç devam ediyor diyor yine yalan söylüyor.  Her hangi bir yardım felan yok. Günde 20 lirayla, 30 lirayla dükkan kapatırsak çektiğimiz krediyi nasıl ödeceyeceğiz” dedi.

“BAYRAMLARDA DA İŞİMİZ OLMADI”

bayram günlerini de değerlendiren Berber Mehmet Kökcü, “11 Mayıs’ta alınan kararla berberler ve kuaförler açıldı. Bayram geldi bayramlarda işlerimiz beklendiği gibi olmadı. Bundan sonrada olmaz artık çünkü herkes evinin berberi oldu.  Toparlamak gerekirse batıyoruz” şeklinde konuştu.

(Haber: Abdulsamet İspir)

Editör: Mahmut Beyaz