Kahramanmaraş’ta vatandaşları bayram telaşı sardı. Bayram ziyaretlerinin vazgeçilmez ikramlarından olan baklava raflarda yerini aldı.

Ailenin, akrabaların, dostların bir araya geldiği bayramlarda ikramlar arasında baklava da eksik olmaz. Fındıklısı, cevizlisi ve fıstıklısı her zaman için talep gören baklava bayramda ikramlar için hazırlandı. Baklavanın nasıl yapılması gerektiğini ve iyi baklavanın nasıl anlaşılacağını Manşet Gazetesi Haber Ekibi siz okuyucularımız için araştırdı. Baklavanın Doğu, Balkan ve Güney Asya mutfaklarında da yer alan önemli bir hamur tatlısı olduğunu söyleyen Tatlı Ustası Mustafa Aydınoğlu, baklavanın ince yufkaların arasına yöreye göre ceviz, antepfıstığı, badem veya fındık konularak yapılacağını söyledi. Aydınoğlu, baklavayı tatlandırmak için genelde şeker şerbetinin isteğe göre de bal şerbetinin kullanılabileceğini vurguladı.

BAKLAVANIN YAPIMI
Baklavanın yapım aşamalarını anlatan Aydınoğlu, şöyle devam etti: “Baklava yapımı için önce hamur yoğurulur. Yoğurulduktan sonra yaklaşık yarım saat dinlendirilmeye bırakılır. Dinlenen hamuru 12 eşit parçaya bölün ve üzerine nişasta serpip elinizle yassı hale getirin. Mermer bir zemin veya sofra üzerinde oklava veya merdaneyle hamurları olabildiğince ince bir şekilde açın. Hamur açılırken sürekli olarak nişasta serpin. Açtığınız yufkaları tepsiye dizmeden önce çok hafif bir şekilde tepsiyi iyice yağlayın. Sonra birer birer yufkaları tepsiye dizin. Yufkaları tepsiye dizerken her bir defasında daha önce kısık ateşte eritmiş olduğunuz tereyağına bir fırçayı batırarak yufkanın üzerine serpin. Margarinde kullana bilirsiniz. Hamurun yarısını tepsiye döşedikten sonra fıstık veya cevizi güzel bir şekilde tepsiye yayın. Kalan hamurları da aynı şekilde fıstıkların üzerine dizin. Bıçağın tersiyle tepsinin kenarından hamuru içeriye doğru sıkıştırın. Yine bıçak yardımıyla istediğiniz şekilde dilimleyin. Eritmiş olduğunuz yağı dilimlerin üzeri kapanacak şekilde dökün. Hazırladığınız baklavayı 180 °C fırında yaklaşık yarım saat pişirin. Son olarak sıcak şerbeti sıcak baklavaya gezdirin çekmesini bekleyip servis yapın.”

İYİ BAKLAVA ÇITIRTISINDAN ANLAŞILIR
Baklavanın kalitesini çıtırtısından anlaşıldığını ifade eden Aydınoğlu şunları söyledi: “İyi baklava rengi altın sarısına çalar. Diri görünür, katları sayılabilecek şekilde kabartılmış ve şerbeti kararında olur. Baklavayı yerken yufkaların çıtırtısı hissedilebilmeli. Daha sonra tereyağı ve fıstığının karışımıyla birlikte ayrı bir koku ve lezzeti vardır yerken bu tadı hissetmemiz gerekir. Ağızda donukluk hissi bırakmaması ve en önemlisi de yufkasının çok ince açılması gerekir.”
Haber: Kübra Dilbirliği

Editör: Mahmut Beyaz