Yaz kış Kahramanmaraşlı vatandaşlara balık bulabilme imkânı sunan Şazibey Balık Pazarı esnafı, kısa bir süre sonra açılacak olan balık sezonunu umutla beklerken, sezonun bayrama gelmesi esnafı üzdü.

GELECEK SEZONDAN UMUTLUYUM’

Bu yaz sezonunun kötü geçtiğini belirten ve 1 Eylül’ün bu yıl bayrama denk gelmesi ile birlikte işlerinin bir hafta daha geç başlayacağını söyleyen Balıkçı esnafı Tevfik Alma, Ülkemizde birçok ilde kolay kolay bulunmayacak yerli ve ithal balık çeşitlerinin Şazibey Halk Pazarında 4 mevsim bulunduğunu ifade etti. Alma, “Sezonun açılmasına günler kaldı ama satışlar eskisi gibi değil, satışlarımız yok denecek kadar az. Kahramanmaraş halkımız balığa rağbet göstermiyor, hâlbuki yaz döneminde balık tüketmek daha iyi. Tabi balık çok faydalı bir gıda halkımız bundan hiç kaçınmamalı. Dolayısı ile 1 Eylülde balık sezonu açılıyor oda bayram gününe denk geldiği için sezon 1 hafta geç başlayacak. Balık satışlarımızın bu yıl bereketli geçeceğini umuyorum. Yaz sezonu olduğu için alabalık şuan en çok tercih edilen ürün ama sezonda hamsi, istavrit, levrek vs. hepside satılıyor. Tezgâha balığın lezzetlisi koyulursa balık satılır. Kahramanmaraş’ta her zaman her çeşit balık bulunur. Satışlarımızı şuan normal durumda, Kahramanmaraş halkımız balığı az tüketiyor hâlbuki balık çok faydalı bulunmaz bir lezzet. Ben halkımızı daha çok balık tüketmeye davet ediyorum.

BU YIL 7 EYLÜL

Vatandaşları bol bol balık yemeye davet eden Mahmut Sarı ise,1 Eylülden sonra balık sezonumuz açılıyor, tabi ki işlerimizin iyi olacağını ümit ediyorum. Balık sezonu kurban bayramına denk geldiği için işlerimiz o hafta başlamaz, sezonumuz 7 Eylülden itibaren açılmaya başlar. Balık satışlarımız sezon açılmadığı için şuan da çok zayıf. Sezondan açıldıktan sonra istavrit, levrek gibi balıklar çok satılmaya başlar. Şuanda balık fiyatları diğer şehirlere çok ucuz. İşimiz eskiye göre sakin ama ben vatandaşlarımızı balık yemeye davet ediyorum, sağlıklarını düşünmeleri için daha çok balık yemeleri lazım” diye konuştu.

BALIK SATIŞLARI İLE SEBZE SATIŞLARI DOĞRU ORANTILI’

Pazarın bir tarafında balıkçılar diğer tarafında yaş sebze ve meyve manavları yer alırken, balık sezonunun ara vermesiyle pazarın müşterilerinin sayışı da azaldı. Sebze ve meyve satışlarını da değerlendiren, Sebzeci Ejder Budak, “Bayram öncesi satışlarımız şuan durgun. Okullar açıldıktan sonra bayramdan sonra hareketlilik biraz artar. Sezon ürünleri şuan çıkmış bulunmakta, Kahramanmaraş’ın yerli kabarcık üzümü çıktı, Abbas inciri dediğimiz meşhur incir çıktı, biberimiz falan çıktı. Sezonluk ürünlerin fiyatında herhangi bir değişiklik yok şuan, fiyatlar aynı yerini koruyor. Kuruluk sezonu ve salçalık sezonu başladı, onlar ön planda şuan. Geçen hafta iki lira olan domates bir buçuğa düştü şuan. İşlerimizin bayramdan sonra daha iyi olacağına inanıyorum. Her yıl yaz mevsiminde vatandaşların ucuza yediği domates, biber, salatalık, gibi sebzelerle kavun, karpuz, üzüm gibi meyvelerin çoğunun fiyatlarının bu zamana kadar düşmemiş olması vatandaşlar kadar manavları da olumsuz etkilemiş. On yıldır pazarda manavlık yapan Gökhan Çalık pazarın her geçen gün biraz daha geliştiğini söyledi. Yaz tatili dolayısıyla pazarın oldukça sakinleştiğini belirten Kalın, sebze ve meyve fiyatlarının henüz ucuzlamamasının ise alıcılar kadar satıcıların da olumsuz etkilenmesine neden olduğunu söyledi. Çalık; “ Bizim işlerimiz bir iki aydır durgun fakat onuncu ayda balık sezonunun açılmasıyla beraber açılır. Balık almaya gelen sebzesini de bizden alıp gider. Sebzelerde meyvelerde fiyatlar da beklendiği kadar düşmedi. Kasa kasa sattığım domatesi kiloyla satıyorum. Genel bir pahalılık herhalde. Yine de pazara uğrayıp alışveriş yapan müşteriler ürünlerin taze ve kaliteli olmasından memnun” şeklinde konuştu.

Haber: Kübra Şimşir


 

Editör: Mahmut Beyaz