Ramazan Bayramı’na kısa bir süre kala Kahramanmaraş Şehirlerarası Otobüs Terminali’nde ve turizm ofislerinde bayram hareketliliği yaşanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde Ramazan Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılması kararını onaylamıştı. Cumhurbaşkanlığı tarafından tüm kamu kurum ve kuruluşlarına Ramazan Bayramı tatiline ilişkin gönderilen idari izin yazısında, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamu kurum ve kuruluşlarındaki bütün çalışanların Ramazan Bayramı tatili dolayısıyla 3 Haziran 2019 Pazartesi günü yarım gün ve 7 Haziran 2019 Cuma günü tam gün idari izinli sayılmaları uygun görülmüştür” ifadeleri kullanılmıştı. 9 güne çıkarılan Ramazan Bayramı tatilini fırsat bilen vatandaşlar, hem memleketlerine gitmek hem de tatil yapmak amacıyla otogar ve turizm firmalarının yolunu tuttu. Kimi bayramını memleketinde geçirmek kimi ise bu yıl yapamadığı tatilin acısını çıkartmak için bavullarını hazırladı. Durum böyle olunca da otogarlarda ve turizm firmalarında hareketlilik yaşanmaya başladı. Hareketliliğin yaşandığı bu yerlerden biri de her zaman olduğu gibi yine Kahramanmaraş Şehirlerarası Otobüs Terminali olurken, otogarda biletler bayram dönüşleri için tamamen doldu. Her yıl olduğu gibi yine bu yılda gidişlerin değil, gelişlerin yoğun olduğunu ifade eden otogar esnafı, asıl yoğunluğun bayram sonrası yaşanacağını söyledi. Uçak bileti temini noktasında önemli bir yeri bulunan turizm firmaları ise özellikle bayram günlerinde uçakların tamamen dolu olduğunu söyledi.

“BAYRAM TATİLİ TALEBİ ARTIRDI”

Döngel Turizm Satış Temsilcisi Erol Paksu, bayram tatilinin de 9 gün olması dolayısıyla uçak biletlerine olan talebin arttığını belirterek, “Ramazan Bayramı’nın gelmesi ve bayram tatilinin de 9 gün olması dolayısıyla ister istemez uçak biletlerine olan talep artıyor fakat buna oranla fiyatlar da artıyor. Ne kadar talep olursa, giden yolcu sayısı artarsa fiyat da artıyor. İstanbul için 9 günlük bayram tatilinin 1-2 ve 3’üncü günü için yer yok, İstanbul’dan Kahramanmaraş’a gelişlerde. Ama Kahramanmaraş’tan İstanbul’a gidişlerde yer var. Önceden vatandaşlarımıza biletlerinizi belli bir süre önce alın diyorduk fakat Türk Hava Yolları ya da diğer uçak firmalarının çalışma sistemi değişti. önceden alırsanız promosyon biletler çok fazlaydı ama şimdi yüksekten açılıyor, tarih yaklaştıkça düşebiliyor. Kahramanmaraş’tan İstanbul’a direk uçuşlar var, Türk Hava Yolları günde iki kez uçuyor, haftanın üç günü PEGASUS’un var Sabiha Gökçen Havalimanı’na gidiyor, bir de Anadolu Jet’in Ankara uçuşu var. Kahramanmaraş’tan Ankara’ya sabah saat 05:55’de çıkıyor, gece 23:55’de tekrar dönülebiliyor. Günü birlik olarak Ankara’ya gidip gelinebiliyor. Bilet fiyatlarında geçen yıla oranla inanılmaz bir fark var, çok yükseldi. Geçen yıl bu zamanlar ortalama 360 TL’ye sattığımız bilet şuan 420-430 TL civarında” dedi.

“UÇAKLARIN NEREDEYSE TAMAMI DOLU”

Güzelbulut Turizm sahibi Mehmet Güzelbulut da uçakların bayram periyodunda neredeyse tamamen dolu olduğunu belirterek, vatandaşları erken bilet alma noktasında uyardı. Güzelbulut, “Satışlarımız şuan da artmış durumda gayet iyi gidiyor. Uçaklar bayram periyodunda neredeyse tamamen dolu, otellerde de doluluk oranı yükseliyor. Bayram tatilinin uzun olması uçak biletlerine olan ilgiyi de artırdı. Yine bayram ertesi dönüşlerin neredeyse tamamı dolu uçaklarda. Sistem olarak Türkiye’de bilet satıldıkça fiyat yükseliyor, ne kadar erken alınırsa o kadar uygun fiyata bilet bulunabilir. Bilet fiyatları Ramazan ayı içerisinde uygun, şuan da 150 TL’den başlayan biletler var ama tabi diğer zamanlarda doluluk oranını yüksek olduğu yerlerde 350-370 TL civarında değişiyor. Şuan da Kahramanmaraş’tan Türkiye’nin her yerine gidiş ve geliş var. Örneğin haftanın yedi günü Türk Hava Yolları’nın, beş günü PEGASUS’un, yine dört yada beş gün Anadolu Jet’in seferleri var. Bir de Ankara ve İstanbul üzerinden hem Türkiye içinde hem de yurt dışına gidilebiliyor” ifadelerini kullandı.

“SEFERLER FULL DOLU, EK SEFER DÜZENLİYORUZ”

Lüks Kahramanmaraş Otogar Şube Müdürü Erhan Solak ise açtıkların seferlerin tamamının dolu olduğunu fakat talebe göre ek servis çıkartabileceklerini belirterek, “Öncelikle bütün Kahramanmaraş halkının gelecek Ramazan Bayramı’nı kutluyorum. Şuan da Lüks Kahramanmaraş olarak açtığımız seferler, ayın 30’u itibariyle 9 günlük bayram tatilinde full şekliyle doludur. Yalnız vatandaşlarımızın talebi arttıkça biz de ek hizmetler vermek için ilave otobüsler açacağız ve vatandaşların mağdur olmamasını sağlayacağız. Bütün yolcularımıza şimdiden biletlerini almalarını rica ediyorum, önceden bilet alınmasında fayda vardır. Otobüslerde yerler hemen hemen dolmak üzere, ek servisler de açılacak tabi ki ama önceden alınırsa daha iyi olacaktır. Ankara, İstanbul, Bursa, Balıkesir, Hopa ve Trabzon seferlerimiz şuan için dolu. Bu yıl İstanbul’da bir yerel seçim yapılacak, tabi bu durumun İstanbul’dan gelişleri biraz azaltacağını düşünüyorum ama yine de oradan gelen bütün otobüslerimiz şuan için dolu geliyor. Bayramdan sonra da gelenler de mecburen gidecek, o yüzden satışlar büyük bir hızla devam ediyor. Geçen yıla oranla bilet fiyatları çok farklı. Çünkü geçen yıl mazotun litre fiyatıyla şimdiki mazotun litre fiyatı bir değil, geçen sene 4.9’du bu sene 6.7 TL. Geçen sene İstanbul’da bayram fiyatları 120 TL’ydi, şuan 160 TL. Ankara şuan için 90 TL, bayram fiyatları ise 100 TL, yoğunluk olacağı için mecburen artacak. Trabzon şuan için 90 TL, bayram fiyatı ise 120 TL olacak” şeklinde konuştu.

“10 GÜNLÜK SÜREDE GELİŞLER TAMAMEN DOLU”

28 Mayıs’tan itibaren Kahramanmaraş’a gelişlerin 10 günlük sürede tamamen dolu olduğunu kaydeden Mehteroğlu Turizm çalışanı Faruk Sökmen de, “Şuan için dönüşlerde çok büyük bir yoğunluk var, bayramdan sonra da buradan gidişlerde artışlar olacak. Dönüşler çok daha fazla, ilgi de yoğun. Ayın 28’inden sonra Kahramanmaraş’a dönüşlerde otobüsler 10 günlük sürede dolu olarak gözüküyor. Vatandaşlarımıza biletlerini daha önceden almaları uyarısında bulunuyoruz, sistem açık olduğu sürece internetten de bilet alabilirler. Bizde fiyatlar uçak gibi değildir, değişmez, liste nasıl açıldıysa o fiyata gidip gelinir. Bizden de alsa aynı fiyattır, internetten de alsa aynı fiyattır. Bilet fiyatları geçen seneye göre yüzde 50 zamlandı. Geçen sene 120 TL’ye verdiğimiz İstanbul biletleri şuan da 160-170 TL. Ankara 70-80 TL iken şuan 110 TL. Hemen hemen bütün yerlerde zamlar var, çünkü mazota gelen zam mecburen uygulanıyor” dedi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz