Geçmişten günümüze her bayramdan önce vatandaşların alışveriş listesinde ilk sıralarda yer alan ve bir gelenek haline gelen bayram şekerleri, görücüye çıktı. Giyim, kurbanlık ve temel ihtiyaçların yanı sıra vatandaşın bayram alışverişinde öncelik verdiği bayram şekerleri, lokum, kolanya kısa bir süre sonra idrak edeceğimiz Kurban Bayramı öncesi yoğun ilgi görüyor. İşyerleri önlerine konulan çeşit çeşit şeker, lokum ve çikolatalarda ise fiyatlar geçen yıla oranla çok fazla bir farklılık göstermiyor.

KURBAN BAYRAMI YOĞUNLUĞUMUZ BAŞLADI DİYEBİLİRİZ”

Kentin şekerlemeci esnaflarında Cem Mankır yaklaşan Kurban Bayramıyla satışlarındaki artışla ilgili şu ifadelere yer verdi: “Cuma günü Kurban Bayramı inşallah bu gün itibariyle malum yoğunluk şu anda söz konusu yavaş yavaş insanlar artık çarşıya da çıkmaya başladı. Pandemiden dolayı önceden çıkamıyorlardı. Kurban Bayramı yoğunluğumuz başladı diyebiliriz. Bayramın son gününe kadar artarak devam edeceğini düşünüyoruz.”

HERHANGİ BİR ARTIŞ SÖZ KONUSU DEĞİL”

Şeker fiyatlarından bahseden Mankır, “Fiyatlarımız aynı geçen bayramla hiçbir değişiklik söz konusu değil herhangi bir artış söz konusu değil. Geçen bayramda şekerimiz 25 TL idi bu bayramda yine aynı şekilde 25 TL olarak devam ediyor. Herhangi bir artış söz konusu değil” dedi.

KURBAN BAYRAMI OLDUĞU İÇİN İNSANLARIN ALIM GÜCÜ BİRAZ DÜŞÜYOR”

Şekerlemeci Cem Mankır, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı arasında farkların olduğunu söyleyebiliriz. Şöyle ki geçen bayram malum şeker ve çikolata bayramıydı bu bayram biraz daha Kurban Bayramı olduğu için insanların alım gücü biraz düşüyor. Haliyle öncelik kurban olduğu için ama yine de insanlar bizim gelenek ve göreneklerimizde olduğu için azda olsa evine şeker, çikolata ve lokum alıyor.”

İNSANLAR ŞEKER ALIRKEN KESİNLİKLE ÇOK DİKKAT ETMELİLER”

İnsanların şeker alırken kesinlikle çok dikkat etmeleri gerektiğinin altını çizen, şekerlemeci Mankır, “Seçici olmalılar, her yerden almamaları gerekiyor, belli markalardan almaları gerekir. Şu an en çok tercih edilenler lokum oluyor, şeker ve çikolata ondan sonra bademli şekerler drajeler gidiyor. Hediyelik paketlerimiz tercih ediliyor, insanlar malum akraba ziyaretlerinde olduğu için paket şeker, paket çikolata tarzında hediyeliklerde söz konusu” dedi ve hurma satışları hakkında ise şu ifadeleri kullandı: “Hurmalar malum bu sene haç mevsimi olmadığı için hurma satışlarımız yok denecek kadar az.”

KORANAVİRÜS TEDBİRLERİMİZ DEVAM EDİYOR”

Koranavirüs tedbirlerinin elden bırakmadıklarını söyleyen şekerlemeci, Sosyal mesafe kurallarına uyarak elimizden geldiği kadar uymaya çalışıyoruz. Tüm halkımıza en işten dileklerimle bayramlarımı kutluyorum. Sağlık, sıhhat huzur mutluluk içerisinde geçirmelerini temenni ediyorum. İnşallah Rabbimde yardım eder bir an önce bu virüs hastalığından kurtulursak ne mutlu bize. Herkese hayırlı bayramlar diliyorum” ifadelerini kullandı.

İNSANLAR KOLONYAYI KULLANMAKTA VAZGEÇMİYORLAR”

Bayram alışverişinin olmazsa olması kolonyalarda ise satışlar koronavirüsten dolayı bayramdan önceden başlamıştı. Tarihi Kapalı Çarşıda kolonya ve kozmetik ürün satan Alican Gözler, kolonya satışlarıyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Pandemi sürecinde bir önceki Ramazan Bayramı’nı yaşayamamıştık. Şimdiki Kurban Bayramı alışverişi biraz kalabalık gibi görünüyor ama tabi her şeyin temeli ekonomi olduğu için kolonyaya da olan talep geçen senelere göre daha çok arttı ama yine de bir yoğunluğun başladığı söylenemez. Ekonomi esaslı bayramın yoğunluğu biraz masraflı bir bayram ama yine insanlar kolonyayı kullanmakta vazgeçmiyorlar.

ŞU ANDA VİRÜSÜ ENGELLEMEK İÇİN DAHA ÇOK TERCİH EDİLİYOR”

Hem Bayram, hem virüs, hem kolonya üçlüsünün arasında çok bir şey değmedi aslında bakacak olursak. Çünkü kolonya kullanımında bayramdan ziyade şu an virüs ön planda. Zaten ziyaretleri de kısaltıyoruz, görüşmeleri de kısaltıyoruz. Şu anda virüs ağırlıklı, virüsü engellemek için daha çok tercih ediliyor.

REKABET ORTAMINA GİRDİ VE FİYATLAR ESKİ HALİNE GELDİ”

11 Mart’ta Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca tarafından pandeminin açıklandığı gece yoğun bir talep üzerine talebin karşılığı sonucunda fiyatlarda bir artış yaşandı. Tabi ondan sonrasında da yaklaşık 2 aylık süreçte de hem bu talebi karşılayamayan bir üretici gurubu vardı hem ham maddede de sıkıntı yaşanıyordu. Malum dünya genelinde yaşanan bir alkol ihtiyacı doğdu virüsle beraber. Ham madde bazlı maliyet enflasyonu diyoruz ama maliyetler arttı. Bu yaklaşık 2 ay sürdü biraz daha o yüksek fiyatlar şu anda hem ham maddenin bollaşmasıyla birlikte hem de ürünlerinde haliyle bollaşmasıyla beraber daha rekabet ortamına girdi ve fiyatlar eski haline geldi.

KOKULU KOLAYALARA BİRAZ DAHA TERCİH FAZLALAŞTI”

Kolonyanın fiyatları birincisi kalitesine göre değişir. İçine katılan alkolün cinsine göre değişir, cam olmasına göre değişir. 100 milimlik bir kolonyayı yaklaşık şu anda ortalama 4 lira gibi bir rakamda. Tabi litre arttıkça biraz daha fiyatlar ekonomikleşiyor. En çok tercih edilen kolonya türünde ise koronavirüsü engellemek adına etkili olan kolonyanın 80 derece olduğu açıklandı. Virüsle beraber 80 dereceye talep biraz daha arttı. Kolonya konusunda alışıla gelişmişin üzerine çıkmak istiyoruz. Daha çok koku ağırlıkla yani parfüm etkisi yüksek olan kokulu kolonyalara yöneldik. Tabi limon hala ferahlığı açısından en fazla tercih edilen kolonyaların başında geliyor ama ondan sonra gelen kolonyalar biraz daha böyle kokulu parfümlü kolonyalar. Kokulu kolonyalara biraz daha tercih fazlalaştı.”

Editör: Mahmut Beyaz