12 Kasım 2012’de TBMM’de kabul edilen 6360 sayılı kanun ile Kahramanmaraş’ın merkezinin ikiye bölünmesi sonucu kurulan Onikişubat İlçesi, yaklaşık 450 bin kişilik nüfusuyla Kahramanmaraş’ın en büyük ilçesi konumunda bulunuyor. Kale, Dereboğazı, Zeytindere, Fatmalı, Kızıldamlar, Cüceli, Kurtlar, Önsen, Hartlap ve Yeşilyurt gibi mahaller Onikişubat İlçesi’nin batı mahalleleri olurken, batı mahalleler sağlık alanında önemli sorunlarla boğuşuyor. Türkiye, AK Parti hükümetiyle birlikte son 16 yılda sağlık alanında çağ atlarken, birçok ilde şehir hastaneleri kuruluyor. Hatta bazı insanlar şehir hastanelerinin büyüklüğünden şikayet ederken, Kahramanmaraş’ın Onikişubat İlçesi’nin batı mahalleleri ise küçük de olsa 24 saat hizmet alabilecekleri bir hastane yapılmasını istiyor. Bazı mahallelerde Aile Sağlığı Merkezleri bulunurken, vatandaşlar bu merkezler yeterince faydalanamıyor. Sağlık Merkezleri’nin Cumartesi ve Pazar günleri kapalı olmasının yanı sıra mesai bitimiyle birlikte kapanması da vatandaşları olumsuz etkiliyor. Acil bir hastalığında en az 35 kilometre mesafede bulunan hastaneye gitmek zorunda kalan vatandaşlar, durumu mahalle muhtarlarına şikayet ederken, muhtarlar ise yetkililere iletildiğini fakat nüfusun az olması nedeniyle hiçbir adımın atılmadığını söylüyor. Modern fiziki mekanı, tam donanımlı personelleri ve vakaların en kısa zamanda hastanelere ulaşmasını sağlayan alt yapılarıyla en ideal bir şekilde kurgulanarak hizmet alabilecekleri bir hastanenin yapılmasını isteyen vatandaşlar, başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal olmak üzere yetkililerden yardım bekliyor.

DOKTORU BIRAKIN, HEMŞİRE BİLE BULAMIYORUZ”

Fatmalı Mahallesi’nde Aile Sağlık Merkezi’nin bulunduğunu fakat yetersiz kaldığını dile getiren Fatmalı Mahallesi Muhtarı Şeref Kalay, “Fatmalı Mahalle’mizin ortalama 4 bin-4 bin 500 arası nüfusu var, mahallemizin en büyük sorunu sağlık. Mahallemizde Aile Sağlık Merkezi’miz var, devletimizin verdiği imkanlar iyi o noktada bir sıkıntımız yok. Ama çevre mahallelerimizden de buraya hastalığı olduğu zaman çok fazla insan geliyor. Önemli bir hastalığımız olduğunda ya da hafta sonu Cumartesi Pazar günleri rahatsızlandığımızda doktoru bırakın hemşire bile bulamıyoruz. Bu sadece bizde değil çevremizdeki diğer beldelerde de Cumartesi ve Pazar günleri doktor olmaz. Cumartesi ve Pazar günü rahatsızlanan vatandaşın vay haline. Buradan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi yaklaşık 45 kilometre, git gel 90 kilometre yapıyor. Bu çok uzun bir mesafe, 90 kilometre değilse bile yüzde yüz 80 kilometrenin altında değildir. Çevre mahallerimizde de aynı durum geçerli. Burada ortalama nüfusu 4-5 bin olan Fatmalı var, aynı şekilde Önsen var, Kale’nin de yine nüfusu fazla, Büyüksır, Küçüksır var, beldelere yakın bir köy olan Hartlap var, Kızılseki, Öşlü, Dereboğazı, Cüceli, Kurtlar gibi mahalleler de diğer 4-5 bin nüfusu olan köylere yakın olan köyler” dedi.

DEVLETİMİZİN SESİMİZİ DUYMASINI BEKLİYORUZ”

Acil bir hastaları olduğunda hastaneye yetişemediklerini dile getiren Kalay, “Ben Fatmalı’dan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne giderken kaç kilometre yapıyorsam, diğer köyler yeri geldiğinde daha fazla kilometre yapıyor. Buradaki mahallelerimizin acil bir şekilde ihtiyaçlarımızı görecek kapasitede hastaneye ihtiyacı var. Çok büyük devasa hastanelerde istemiyoruz, bizler kanaatkar insanlarız. Devletimizden de, hükümetimizden de memnunuz ama bizim sesimizi duymalarını istiyoruz. Acil bir hastamız olduğunda hastaneye yetiştiremiyoruz, kaç kez şahit olduk, hastane yolunda hayatını kaybedenlere. Ben muhtarlık görevine geldikten sonra bazı toplantılarda hastane konusunu gündeme getirdim, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na gittiğimiz de sorunlarımızı yazdık, Cumhurbaşkanımıza ilettik. Büyükşehir Belediye Başkanımıza da sorunlarımızı kağıtlara yazarak iletmiştik ama maalesef netice alamadık. Sorunumuzun çözülmesi noktasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan destek bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

7/24 TEDAVİ OLACAĞIMIZ HASTANEMİZ YOK”

Önsen Mahallesi Muhtarı Mehmet Özyürek ise Önsen Mahallesi’nde Aile Sağlığı Merkezi’nin olduğunu fakat Cumartesi ve Pazar günleri kapalı olması nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Mahallelerinin yakınına 7 gün 24 saat tedavi olacakları bir hastane isteyen Özyürek, “Önsen Mahalle’miz de Aile Sağlığı Merkezi var ama en önemli sorunumuz Cumartesi Pazar günleri Aile Sağlığı Merkezi’nin kapalı olması. Mahalle muhtarı olarak vatandaşlarımız bize sıkıntılarını dile getiriyordu sürekli, bu konuda girişimler yaptık. Ama önümüze nüfus yok diye bir sıkıntı çıkardılar, Önsen Mahallesi’nin nüfusu yaklaşık 5 bin kişidir. Ama nüfusa bakarsanız çevremizdeki beldelerde de sağlık sorunu var, bizim nüfusumuz az olabilir ama diğer yerleri de katarsak nereden baksanız 30 bin kişi yapar. Bizler bu noktada mağdur oluyoruz, biz her beldeye bir tane hastane de istemiyoruz. Bu çevre beldelerinin ortasında bizim ihtiyaçlarımızı görecek kapasitede bir hastane yapılsa, 7 gün 24 saat rahatsızlandığımızda gidebilsek bizim için yeterli olur. Çok güzel bir şey olurdu, devletimiz çok güçlü umarız en kısa zamanda bizim sorunumuzu da çözer. Bir hastane yapılırsa da en uygun yer Önsen olur, çünkü burası bütün beldelerin ortası. Her yerden ulaşım kolay, beş köyün ortasındayız, her yere biz daha yakınız” şeklinde konuştu.

CUMHURBAŞKANIMIZDAN YARDIM İSTİYORUZ”

Kale Mahallesi halkının en büyük sorunlarının başında sağlığın geldiğini dile getiren Muhtar Mahmut Saka, ise sorunlarını şu şekilde anlattı; “Bizim Kale Mahallesi’nin nüfusu yaklaşık 6 bin 500-7 bin arasındadır. Mahallemizin en önemli sorunlarının başında sağlık gelmektedir. Vatandaşlarımız perişan, özellikle de Cumartesi ve Pazar günleri Sağlık Ocağı’nda doktor bulamamaktan dolayı perişan. Doktoru bırakın hemşire bile yok. Bizim çektiğimiz sıkıntıyı çevremizdeki beldelerde çekiyor, diğer yerlerin de sağlık merkezi olarak aynı seviyede. Çevre beldelerin sağlık merkezi zaten Kale’dir, hasta olan, rahatsız olan vatandaşlar ilk olarak Kale Mahallesi’nde bulunan Aile Sağlık Merkezi’ne gelir. Çevredeki Karadere, Kızılseki, Hartlap, Öşlü ve Dereboğazı gibi mahallelerimiz Kale’ye gelir. Bazım mahallelerimizde belki de hiç sağlık merkezi yoktur, yada vardır ama çok eski zamanlardan kalmadır. Doktor yada hemşire bile olmayabilir. Tüm Türkiye’de sağlık alanında dev yatırımlar yapılırken bizim bunları sadece izlememiz pek hoş bir durum değil, AK Parti Genel Başkan Yardımcımız Mahir Ünal’dan ve Cumhurbaşkanımızdan destek bekliyoruz.”

KÜÇÜK DE OLSA HASTANE YAPILMASI ÇOK GÜZEL OLUR”

Küçük çaplı da olsa hastane yapılmasını istediklerini belirten Kurtlar Mahallesi Muhtarı Veli Akkurt, “Kurtlar Mahalle’mizin nüfusu bin 300’ü aşmaktadır, mahallemizde Sağlık Ocağı var ama yeterli düzeyde faydalanamıyoruz. Çok acil bir rahatsızlığımız varsa komşumuz Önsen Mahallesi’ne gidiyoruz, eğer hastamızın durumu daha ağırsa Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne gidiyoruz. Ama mesafe çok uzun, bize en çok bu mesafenin uzun olması zarar veriyor. Git-gel bize çok büyük sıkıntı oluyor. Ben daha önce bu konuda dilekçe de verdim ama nüfus yeterli olmadığından yapamıyoruz denildi. Çevremize mesela Önsen, Fatmalı, Kale, Cüceli gibi bir yere küçük çaplı da olsa hastane yapılsa çok güzel olur. Sürekli doktora ulaşabilmemiz gerekli, Cumartesi ve Pazar günü biz perişan oluyoruz” dedi.

İNŞALLAH DEVLETİMİZ BİZİM SESİMİZİ DE DUYAR”

“Allah göstermesin kötü yada acil bir hastalığımızda mesela kalp krizi geçirsek hastaneye gidene kadar ölürüz” diyen Kızıldamlar Mahallesi Muhtarı Mehmet Dağ da, yaptığı açıklamada, “Mahallemizin nüfusu yazın 500-600’ü buluyor, sürekli evlerinde oturan sakinlerimizin yanı sıra yazlık şeklinde mahallemizi kullanan insanların sayısı fazla. Nüfusumuz çok fazla olmayabilir ama bizlerde insanız, bizlerde hasta olabiliyoruz. Allah göstermesin kötü yada acil bir hastalığımızda mesela kalp krizi geçirsek hastaneye gidene kadar ölürüz. Mesafe çok uzun hastaneye, sağlıkla ilgili problemlerimizi çözmek için çok uzun mesafe gidiyoruz. Sağlık Ocağı’ndan ziyade kendi mahallemize yapılmasa bile çevremizdeki fazla nüfuslu mahallelerin birisine 24 saat hizmet veren bir hastane yapılabilir. Bir iğneyi bile mesai dışında yaptırabileceğimiz yerimiz yok, ya Kahramanmaraş merkeze gitmek zorunda kalıyoruz yada uzman olmayan eczanedeki kalfalara iğne vurduruyoruz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan destek bekliyoruz, İnşallah bizim de sesimizi duyarlar” sözlerini kullandı.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz