4,5 yıllık hizmet sürecinde Onikişubat ilçesine adeta 90 yılda yapılamayan hizmetleri bir bir kazandırarak, model ve modern belediyecilik anlayışıyla üstün başarı sağlayan Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, hem Onikişubat hem de Kahramanmaraş’ın turizm dinamiklerine yeni bir zenginlik katacak bir projeyi kente kazandırmıştı. Dünyanın en büyük organizasyonlarından biri olan EXPO’yu 2023 yılında Kahramanmaraş’a taşıyacak olan Başkan Mahçiçek, büyük bir başarıya imza atmıştı. EXPO 2023’ün yol haritasını ise geçtiğimiz günlerde Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal açıklamıştı. Kahramanmaraş’ın tarihi ve kültürel mirasını, biyoçeşitlilik yönünden zenginliğini, tarımsal ve ekonomik potansiyelini dünyaya tanıtma imkanı sunacak dev projeyi kente kazandıran Başkan Mahçiçek, ulusal ve yerelde tanıtım toplantılarını gerçekleştirmeye devam ediyor. İlk olarak AK Parti Kahramanmaraş İl Teşkilatı, Kadın ve Gençlik Kolları ile Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’nde bir araya gelerek EXPO 2023’ün tanıtımını yapan Mahçiçek, bu kez ise Onikişubat ilçesi muhtarlarıyla kahvaltı programında bir araya geldi, dev projeyi anlattı. Onikişubat Belediyesi Bisiklet ve Yürüyüş Yolu’nda düzenlenen programda açıklamalarda bulunan Başkan Mahçiçek, EXPO 2023 projesini rüya olarak tanımlarken, hayal gibi bir projeyi Kahramanmaraş’a kazandırmanın haklı gururunu yaşadıklarını söyledi.

HEM ÜLKEMİZİ HEM DE ŞEHRİMİZİ TANITACAĞIZ”

EXPO’nun dünya çapında önemli bir organizasyon olduğuna dikkat çeken Başkan Mahçiçek, “Bugün bu önemli EXPO projemizi hep beraber hem medyanın hem de Kahramanmaraş'ımızın önünde bir defa daha tanıtacağız. İmport dediğimiz zaman ithalat aklımıza geliyor yani dışardan aldığımız mallar telaffuz edilmiş oluyor. Export dediğimiz zaman da dışarı sattığımız mallar telaffuz edilmiş oluyor. EXPO dünya çapında bir organizasyondur. Dünyada 4 yılda bir olimpiyatlar yapılıyor bunlar daha çok sportif müsabakalardır. Bir başka uluslararası alanda yapılan organizasyon dünya şampiyonalarıdır. İşte bu dünya çapında yapılan organizasyonlardan bir tanesi de EXPO'dur. EXPO ile ülkemizi hem ülke içerisinde hem de dünya çapında tanıtmaya çalışıyoruz. Bizden önce EXPO ilk defa Antalya'da yapıldı. Antalya farklı bir memleketimiz. Oraya toplamda 11 milyon insan gelmişti. Bizde bu proje ile Kahramanmaraş'a en az 2 milyon civarında hem yurtiçinden hem de yurtdışından insanlarımızın geleceğini tahmin ediyoruz” dedi.

TANITIM EKSİKLİĞİNİ ORTADAN KALDIRACAĞIZ”

Kahramanmaraş’ın en büyük eksikliğinin tanıtım olduğuna dikkat çeken Başkan Mahçiçek, “Sanayisiyle, ticaretiyle Kahramanmaraş büyük bir şehirdir. Türkiye'deki işsizlik oranın en düşük olduğu illerden birisi Kahramanmaraştır. Sadece bizim fabrikalarımızda 130 bin kişi çalışıyor. İşin dorusu şu ki bizler neredeyse iş beğenmeme durumundayız. Fakat bütün bunların yanı sıra Kahramanmaraş'ın özelliklerini, özel ürünlerini tanıtacak bir organizasyonumuz yok. Ben 2002 yılında milletvekiliyken İstanbul'dan bir milletvekili arkadaşımızla beraber meclisin içinde oturuyoruz. O arkadaşımız sohbet esnasında bana “Hanefi bey Siirt'e futbolcu var mı, siirt size yakın bilirsiniz” dedi. Bende o arkadaşa “bir daha böyle bir şey konuşmayalım, Siirt neresi Kahramanmaraş neresi aramızda 600 kilometre uzaklık var” dedim. Ama bizi orada bir yerde sanıyor bununda nedeni Kahramanmaraş'ın tanıtım eksikliğinden kaynaklanıyor. Hâlbuki Kahramanmaraş Akdeniz Bölgesinde kocaman bir memlekettir, işte biz şehrimizin bu tanıtım eksikliğini bu projeyle ortadan kaldıracağız” ifadelerini kullandı.

YAKLAŞIK İKİ SENE PROJEYİ ALMAK İÇİN ÇALIŞTIK”

EXPO 2023’ü Kahramanmaraş’a kazandırmak için yoğun çaba sarf ettiklerine dikkat çeken Başkan Mahçiçek, projeyi almanın kolay olmadığını da söyledi. Başkan Mahçiçek sözlerine şu şekilde devam etti, “Bu projenin organizatörlerini Kahramanmaraş'a getirdik, biz de kalkıp oralara gittik. Bu proje için yaklaşık olarak iki sene çalıştık ve gayret ettik, çok sayıda ülkeleri ziyaret ettik ve oralarda lobi çalışmaları yaptık. Sonuç olarak çok çalıştık çünkü bu projeyi almak kolay bir iş değil. Geçtiğimiz haftalarda Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli'nin geldiği toplantımızda Bakanımız “biz vaktiyle İzmir'e EXPO'yu getirmek için çalıştık ama getiremedik” demişti. Bunu bakanımızın bizzat kendisi söyledi ama biz ciddi anlamda bir çalışma içerisinde bulunarak ve gayret ederek 62 Ülkenin imzasıyla EXPO'yu aldık. Bu 62 ülkenin içerisinde bir tane de karşıt oy yoktu çok şükür herkes oy birliğiyle Kahramanmaraş'ımızın, Onikişubat'ımızın EXPO'yu alması için oylarını kullandılar. Biz zaten Onikişubat olarak EXPO projesinin önemli bir kısmını tamamladık, proje organizatörleri buraya gelip şehrimizi gezdiklerinde “siz zaten önemli bir kısmını tamamlamışsınız” dediler. Bunun dışında birkaç projemiz daha var inşallah 3-4 ay içerisinde o projelerimizde tamamlayacağız. Bu proje kapsamında şehrimize en az 50 tane ülke gelecek, o ülkelerin iş adamları gelecek bizim iş adamlarımızla buluşacak ve Kahramanmaraş'ın ekonomisine önemli bir katkı sağlayacak” dedi.

BÜYÜK BİR EKONOMİK GELİR SAĞLAYACAK”

EXPO 2023’ün Kahramanmaraş’a büyük bir ekonomik gelir sağlayacağının altını çizen Başkan Mahçiçek, “Bu uluslararası alanda yapılan çalışma şehrimize 700 milyon dolar ila 1 milyar 200 milyon dolar arasında bir ekonomik katkı sağlayacak. Bu katkıyı başka bir şekilde sağlamının imkanı yok. Ben bu memlekette her yıl 10 tane fuar düzenlesem, 50 tane konferans düzenlesem EXPO’nun getirisinin binde birini sağlayamam. Kahramanmaraş’ı bir Dünya kenti yapmak istiyorsak yapılması gereken tek şey buydu ve biz de bunu yaptık. Burada çok önemli bir husus daha var. bu EXPO alanını yaşam alanı haline getireceksiniz. Antalya'da yapılmış bu ama gelin görün ki şimdi işletme masraflarını bile karşılayamaz hale gelmişler. O alan yaşam alanı haline geldiği zaman hem işletme masrafları da çıkar hem de 365 gün içerden ve dışardan gelen insanlarımız o yaşam alanından istifade etmiş olacak. Biz Antalya’dan farklı olarak EXPO alanımızı yaşam alanı haline getirdik. Orada uğur böceği müzesi ve Kelebek müzesi kurduk, Kahramanmaraş'ımızın yerel ürünlerinin tanıtılıp satışlarının yapılabileceği salonlar inşa ettik, tiyatro oyunlarının oynanabileceği alanlar yaptık” şeklinde konuştu.

TANITIMDA HİÇBİR EKSİKLİĞİMİZ KAYMAYACAK”

Bir yöneticinin hikayesi olması gerektiğini belirten Başkan Mahçiçek, “Bizim 4 buçuk yıl önce göreve geldiğimizde bir hikayemiz vardı ama o zamanlar hikayemiz sanal bir hikayeydi henüz gerçek değildi ama şimdi o hikayeyi gerçekleştirdik ve Kahramanmaraş'ı bir dünya kenti yaptık. Bundan sonra şehrimizin ekonomisinden tutunda turizmine kadar tanıtımında hiçbir eksiği kalmayacak ve göreceksiniz ki birazda kıskanılacağız” dedi.

HAYAL GİBİ PROJE GERÇEK OLDU”

Başkan Mahçiçek’in konuşmasının ardından EXPO 2023’ün tanıtım filmi izlendi. Tanıtım filminin ardından tekrar kısa bir konuşma yapan Başkan Mahçiçek, projeyi rüya olarak nitelendirirken, bir hayali gerçekleştirdiklerini söyledi. Mahçiçek, sözlerine şu şekilde devam etti, “Rüya gibi değil mi? Ama şuan rüyadan uyandık, hayal gibi bir proje ama gerçek Allah’a şükür. Rabbimize şükürler olsun böyle bir projeyi Kahramanmaraş’ımıza kazandırmayı bizlere nasip etti. İnanıyorum ki insanlar gelir gider ama arkadan dua almak önemlidir. İnşallah Kahramanmaraş’a bu kabil projeler önümüzdeki günlerde devam eder diye temenni ediyorum. Şehrimiz için küçük bir çakıl taşı bile koyanlardan Allah razı olsun. İnşallah, sizlerde bizlerde yeniden seçilir miyiz, seçilmez miyiz bilmiyorum ama inanıyorum ki bir toplulukta gönül rahatlığıyla oturuyorsanız orada muhabbet vardır. Ama diken üstünde oturuyorsanız, yani kendinizi oturduğunuz yerde rahat hissetmiyorsanız orada bir gönül birlikteliği yoktur. İnanıyorum ki bizlerin gönül birlikteliği var, Cenab-ı Hak ömür verdiği sürece bu gönül birlikteliğimiz, beraberliğimiz devam eder.”

EXPO 2023’ü en ince ayrıntısıyla öğrenen muhtarlar ise projeyi sabırsızlıkla beklediklerini söyledi.

Program hatıra fotoğrafının çekilmesinin ardından sona erdi.

(Haber: Tuğçe Kayar-Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz