Eğitime verdiği destekle taraflı tarafsız bütün kesimin beğenisini kazanan Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, lise ve üniversite öğrencileriyle de bir araya gelerek tecrübelerini aktarıyor. Kahramanmaraş’ta neredeyse gidilmedik okul bırakmayan Başkan Mahçiçek, bu kez ise Kahramanmaraş Özel Mesai Koleji Anadolu Lisesi’nde eğitim gören öğrencilerle buluştu. Öğrencilere başarıya nasıl ulaşmaları hususunda bilgiler aktaran Başkan Mahçiçek, Kahramanmaraş’ı 2023 yılında dünyanın merkezi yapacak EXPO projesini de anlattı. Dünyanın en önemli uluslararası organizasyonlardan biri olan EXPO’yu öğrencilere anlatan Başkan Mahçiçek, 192 gün sürecek etkinliğin Kahramanmaraş’a milyonlarca turisti getireceğini belirtti. Türkiye’nin nitelikli ve iyi yetişmiş insanlara ihtiyacı olduğunu belirten Başkan Mahçiçek, öğrencilere kendi yaşamında anekdotlar anlattı. Öğrencilere birlik ve beraberlik olgusunun öneminden bahsederek cümlelerine devam eden Başkan Mahçiçek, gelecek nesillerin çok daha iyi projelerle bu ülkeye katkı sağlayacağını ifade ederek, başarı dileklerini iletti.

KALICI ESERLER ORTAYA ÇIKARMALIYIZ”

Programın açılış konuşmasını yapan Kahramanmaraş Özel Mesai Koleji Anadolu Lisesi Müdürü Ahmet Özbudak, “Onikişubat Belediyesi’nin ilimize yapacağı EXPO 2023 projesini anlatmak için okulumuza gelen Belediye Başkanımız Hanefi Mahçiçek’e teşekkür ediyorum. Kahramanmaraş, büyük bir il, büyüklüğüne yakışır bir projeyi de Başkanımız şehrimize kazandırmak için yoğun çaba sarf ediyor. İnşallah önemli olan projenin yapılması değil sonrasında ilimizin de sahip çıkmasıyla kalıcı bir eser ortaya çıkmasıdır. İşte burada siz değerli öğrencilerimize çok büyük görevler düşmekte. Çünkü mezun olunduğu zaman 2023 yılında sizler burada belki kiminiz doktor, belki mühendis yada farklı görevlerde olacaksınız. Önemli olan burada bu projeye sahip çıkmaktır. Milletler öğretmenlere verdikleri değer kadar değer görürler. Bunun unutulmaması lazım” dedi.

İZLEDİĞİM ZAMAN KENDİMİ RÜYADA HİSSEDİYORUM”

Ardından kürsüye gelen Başkan Mahçiçek, sözlerine Türkiye’de Antalya’dan sonra EXPO’ya ev sahipliği yapacak ikinci şehrin Kahramanmaraş olduğuna dikkat çekerek başladı. Başkan Mahçiçek, “EXPO global anlamda uluslararası bir organizasyondur. Uluslararası organizasyonlar daha spor alanında yapılır ve toplamda 30 gibi bir süre zarfı içerisinde gerçekleşir. Bunlar dışında gerçekleştirilen bir diğer Uluslararası organizasyon ise 19. yüzyıldan bu yana süregelen EXPO organizasyonudur. Kahramanmaraş için yapılabilecek en önemli projedir. Projenin tanıtım videolarını izlediğim zaman kendimi rüyada gibi hissediyorum. Biz şehrimiz için her yıl 10 tane fuar düzenlesek, 50 tane konferans düzenlesek yine de EXPO projesinin getirisini, şehre sağlayacağı kazanımları sağlayamayız. Türkiye de EXPO’ya Antalya’dan sonra 2. kez ev sahipliği yapacak olan şehir Kahramanmaraş’tır. Projeyi Onikişubat aldı ama biz Kahramanmaraş olarak adlandıralım. Bu proje için çok ciddi çalışmalar gerçekleştirdik, çabalar sarf ettik. Böylesine uluslararası bir alanda yapılan bir organizasyonu almak kolay değildir. Kahramanmaraş'ta gerçekleştirilen Lansman sunumunda Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli “2015 yılında biz EXPO’yu İzmir'e almak için çok çalıştık ama alamadık” demişti ama biz ciddi bir çalışma içerisinde onlarca ülkeye giderek lobi çalışmaları yaptık, projenin yurt dışındaki temsilcilerini Kahramanmaraş'ımıza davet ettik. Bu işin başında projeyi pek kimseye duyurmadık, yurt dışındaki temsilci arkadaşlar gelip projeyi gördüler ve “siz projenin çoğunu tamamlamışsınız” dediler” ifadelerini kullandı.

PROJEYİ BİR YAŞAM HALİNE GETİRMEK İSTİYORUZ”

EXPO 2023’ün Kahramanmaraş’a büyük bir değer katacağına dikkat çeken Başkan Mahçiçek, “17 Eylül 2018 tarihinde EXPO projesini 62 ülkenin hiçbirinden karşıt oy olmaksızın hepsinden olumlu yönde oy alarak EXPO’yu şehrimize almış olduk. Kahramanmaraş için iyi bir değer yarattığımızı düşünüyorum, öngörülerimize göre Kahramanmaraş'a 2 milyon civarında yerli ve yabancı turist gelecek. Kahramanmaraş'ın işsizlik istihdamına yüzde 4 civarında olumlu bir katkı sağlayacak, 700 milyon dolar ile 1 milyar 200 milyon dolar civarında Kahramanmaraş’a ekonomik bir değer katacak ve en az 50 ülke bu organizasyona katılacak. Bu projeyi bir yaşam alanı haline getirmezseniz oradan işletme masraflarını bile karşılayamazsınız işte biz bu projeyi bir yaşam alanı haline getirmek için çalışıyoruz. Proje alanımıza uğurböceği ve kelebek müzesi koyduk. Bu konuda üniversitemizin katkıları da büyük, böceklerin laboratuvar ortamında yetişmesi için bize katkı sağlıyorlar. Yakın bir zamanda yeni üniversitemiz ile birlikte bu alanda beraber çalışmak için bir protokol daha yapacağız” dedi.

BU ÜLKENİN YETİŞMİŞ İNSANLARA İHTİYACI VAR”

Sözlerinin devamında öğrencilere uyarılarda bulunan Başkan Mahçiçek, “Bizlerin amaçları ve hedefleri olmalı. Hem kendimize karşı sorumluluğumuz olmalı, hem ailemize karşı sorumluluğumuz olmalı hem de ülkemize karşı sorumluluğumuz olmalı. Bu sorumlulukları taşıyarak çok daha iyi yetişeceğiz ve bu ülkenin iyi yetişmiş nitelikli insanlara ihtiyacı olduğunu bileceğiz. Gerçekten bu ülkenin sizlere ihtiyacı var ama iyi yetişmiş gençlere ihtiyacı var. Okuyacağız, çalışacağız, alanımızın en iyisi olacağız. Alanımızda en iyisi olmak yanında ahlaken de en iyisi olacağız. İçinde bulunduğumuz 21. Yüzyıl teknolojinin şaha kalktığı bir yüzyıl. Ama insani değerlerimizin de aşağıya doğru gittiği bir yüzyıl. Her gün görüyorsunuz kazalar, cinayetler, çocuk tacizleri. Bunlar bizim değerlerimizde olmayan şeyler. Bizim değerlerimizde Müslüman için ulaşılabilecek en değerli mevki olan cennet, kadın ve annelerin ayakları altındadır. Biz bu değerleri unuttuğumuz zaman kadını öldürüyoruz, kadınlara zarar veriyoruz, sarkıntılık ediyoruz. Bu değerleri İnşallah hep beraber yaşamamız, unutmamamız lazım” dedi.

ARKADAŞLARINIZI SEÇERKEN DİKKAT EDİN”

Öğrencilere arkadaşlarını seçme noktasında da uyarılarda bulunan Başkan Mahçiçek, sözlerini şu şekilde tamamladı, “Onun için dikkat etmemiz lazım, bir de gezdiğimiz arkadaşlarımıza dikkat etmemiz lazım. Arkadaşlarımız bizleri yanlış ve kötü yollara götürmemeli. Öyle arkadaşlıklar olmalı ki iyi günde, kötü günde, güzellikte, olumsuzlukta hep beraber olmalısınız. Bizim toplumumuzda diğer toplumlarda olmayan özel konumlar vardır. Mesela anne ve babaya bakmak bizim için ibadettir ama diğer toplumlarda böyle değerler yoktur. Ama bize derler ki batı medeniyeti şöyle ilerlemiş, böyle ilerlemiş. Bunların aslı yok ama bizim bir eksiğimiz var bunu kabullenelim. Çalışmada eksiğimiz var. Bizim üç kişiyle yaptığımız işi onlar bir kişiyle yapıyorlar. Aradaki iki kişinin ücreti topluma refah seviyesi olarak yansıyor. Onun için çalışmalarımızda biraz daha gayretli olmamız lazım. Bunları da başarırsak İnşallah bu ülkenin geleceği mükemmel olacaktır. Bizler bu ülkeyi daha iyi noktalara taşıyacağız, bu ülkeyi lider ülke yapacağız diyeceğiz. Bu hedeflerle yola çıkacak, bu hedeflerle yürüyeceğiz İnşallah. Allah için biz bu gençliğe güveniyoruz. Sizler bu ülkeyi bizden daha iyi yönetecek, daha iyi yerlere getireceksiniz İnşallah.”

Program öğrencilerin merak ettiği soruları Başkan Mahçiçek’e sormasıyla devam etti. Başkan Mahçiçek öğrencilerin sorularını içtenlikle cevaplandırırken, program toplu hatıra fotoğrafının çekilmesiyle son buldu.

(Haber: Ahmet Güneçıkan-Tuğçe Kayar)

Editör: Mahmut Beyaz