Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası 16. Olağan Meclis  Toplantısı yapıldı. Meclis Başkanı Hanefi Öksüz başkanlığında gerçekleştirilen KMTSO Meclis Toplantısı'na Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can ve Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek konuk oldu. Toplantıda, Kasım ayında geçekleştirilen çalışmalar, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ile yürütülen ortak çalışmalar ve Onikişubat Belediyesi’nin Expo 2023 projesi konuları değerlendirildi.  Mahçiçek, 2023 yılında ev sahipliğini yapacakları EXPO 2023 Fuarı'nın bütün detaylarını iş adamlarına anlattı. Yaptığı konuşmada 2 milyondan fazla yerli ve yabancı turistin fuar süresince Kahramanmaraş'a gelmesini beklediklerinin altını çizen Başkan Mahçiçek, ekonomik anlamda da kente büyük getirisinin olacağını kaydetti. Mahçiçek, “ Bu projenin 1 milyar doların üzerinde Kahramanmaraşımıza artı değer katacağını düşünüyoruz. Kahramanmaraş'ı bir marka haline getireceğini umuyoruz. Yaklaşık 50 ülkenin katılımıyla Kahramanmaraş'ı bir dünya kenti yapıp, bir marka şehir haline dönüştüreceğiz” şeklinde konuştu.

“CUMHURİYETİMİZİN 100. YILI OLAN 2023 İÇİN EXPO'YA TALİP OLDUK”

Bir ilçe belediyesi olarak böyle bir etkinliği düzenlemeye hak kazanmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Mahçiçek, "Bizim bir hikayemiz olmalıydı. O hikaye için aşağı yukarı 1,5 sene çalıştık. Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023 için EXPO'ya talip olduk." dedi.

Mahçiçek, EXPO'ların dünyanın en önemli organizasyonlarından bir tanesi olduğunu belirterek, Kahramanmaraş'taki EXPO'nun sadece bir ay değil 365 gün kullanılıp, ziyaret edilmesi için hazırlık yaptıklarını vurguladı. Dünyanın farklı ülkelerinden yaklaşık 2 milyon kişinin Kahramanmaraş'a gelmesini öngördüklerini ifade eden Mahçiçek, şöyle konuştu: ''Bu projenin 1 milyar doların üzerinde Kahramanmaraşımıza artı değer katacağını düşünüyoruz. Kahramanmaraş'ı bir marka haline getireceğini umuyoruz. Yaklaşık 50 ülkenin katılımıyla Kahramanmaraş'ı bir dünya kenti yapıp, bir marka şehir haline dönüştüreceğiz. EXPO'ların faydalarını arkadaşlarımız her yerde anlatıyor. EXPO'ya yabancı ülkeler, bakanlıklar, yabancı insanlar, il ve ilçe belediyeleri, yerli yabancı üniversiteler, devlet kurumları, ticaret ve sanayi odaları, esnaf ve sanatkar odaları, ilk ve ortaöğretim kurumları, özel okullar, yerli yabancı sivil toplum kuruluşları, dernekler, firmalar katılacak. İç mekan ve dış mekan kurulacak. Tanıtım faaliyetleri yapılacak. Sergiler açılacak, özellikle yabancı ülkelerin milli günlerinin bizim EXPO'muzda kutlanması sağlanacak. Konserler olacak ve uluslararası firmalarla yatırım imkanımız olacak.'' Mahçiçek, bugüne kadar 24 ülkenin EXPO 2023'e katılmak için kendilerine bildirimde bulunduğunu belirtti.

Mahçiçek’in konuşmalarının ardından geçilen Meclis Toplantısında, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı M. Hanefi Öksüz, Meclis gündemini okuyarak oylanması gereken konuları Meclis üyelerinin onayına sundu. Daha sonra KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Zabun, Kasım ayı faaliyetleri hakkında bilgilendirme yaptı. Zabun, Kahramanmaraş’ın tarımsal üretiminin endüstrileşmesi, inovasyon ve teknoloji ile tarımsal pazarlarını ve ihracatını geliştirmesi adına tarım fuarlarının önemine değindi. Zabun konuşmasında şunlara değindi: “Geniş katılımcı profili ile bu sene fuarımızın 5.sini açtık. İnanıyorum ki, ilimizde tarımsal ürünlerimiz için önemli fırsatları beraberinde getirdi. Emeği geçenlere buradan tekrar teşekkür ediyorum. Diğer taraftan, 81 ilde eş zamanlı gerçekleştirilen "11 milyon ağaç; bugün fidan, yarın nefes" kampanyası kapsamında Çınarlı mevkiinde düzenlenen programda biz de fidan dikimi yaptık.”

“BU PROJE BİZE ÇOK ÖNEMLİ BİR TECRÜBE KAZANDIRDI”

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Turizm ve Tanıtım Komitesi’nin organizasyonu ile Sektörel Eşleşmeler Programını düzenlediklerini söyleyen Zabun şöyle konuştu: “Karaca yönetim Kurulu Başkanı Fatih Karaca ve dünyaca ünlü şef ve mutfak araştırmacısı Ömür Akkor'un katılımıyla bir çalıştay gerçekleştirdik. Bununla birlikte konuklarımıza ilimizin tarihi ve doğal güzelliklerini ve gastronomi kültürünü yaşayarak anlatmaya, tanıtmaya çalıştık. Kasım ayı içerisinde şehrimizde ilk kez çok kapsamlı olarak alışveriş ve indirim günleri kampanyası düzenledik. ‘Çarşı pazarda şenlik var’ teması ile 7 gün boyunca, 46 sektörde yüzlerce firmamızın katılımıyla önemli oranda indirimler yapıldı. Perakende sektörümüzün ve özellikle esnaflarımızın ekonomik aktivitelerinin güçlendirilmesi ile ekonomiye ciddi bir canlılık getirdi. Bu proje bize çok önemli bir tecrübe kazandırdı. Esnaf odalarımız ve derneklerimizle yapılan hazırlık toplantıları, basın lansmanları, röportajlar, afiş ve billboard çalışmaları, esnaf eğitimleri, halka açık açılış töreni gibi birçok konuda; şehrimizde önemli bir kurumsal kapasite oluşumunu da gerçekleştirmiş olduk.”

“ANKARA’DA ŞEHRİMİZ İÇİN ÇOK VERİMLİ TOPLANTILAR YAPTIK”

Şehrin sorunlarını Ankara’ya taşımaya devam ettiklerini hatırlatan Zabun, “Meclis başkanımız Hanefi Öksüz ve organize sanayi bölgesi başkanlarımızla, Kahramanmaraş Milletvekillerimizin katımı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ı ziyaret ederek ilimizin enerji arz güvenliğini sağlayacak yatırımlar, OSB’lerimizin sorunları ve yeni dönem projelerimiz ile ilgili istişarelerde bulunduk. Çok verimli toplantılar yaptık. Buradan tekrar o gün bizimle birlikte olan milletvekillerimize teşekkürlerimi sunuyorum.

Kasım ayı içerisinde ihracatçılarımıza yeşil pasaport konusunda bir müjde geldi. Cumhurbaşkanı kararı ile ihracatçılarımıza yeşil pasaport verilebilmesi için gerekli olan, son 3 yıllık ortalama ihracatı 1 milyon dolar kriteri 500 bin dolara çekilerek özellikle KOBİ’lerimize önemli bir avantaj sağlanmış oldu. İnanıyorum ki, her geçen yıl artmakta olan ihracatçı şirket sayımızı daha da artıracaktır.” diye konuştu. 

“YARDIMA MUHTAÇ ÖĞRENCİLERİMİZİ BU SENE DE UNUTMADIK”

Konuşmalarına son vermeden önce her yıl Türkiye Odalar Borsalar Birliği ve KMTSO işbirliği ile yardıma muhtaç öğrencilere giyim yardımı yaptıklarını hatırlatan Zabun, bu yıl da yardıma muhtaç öğrenciler için hazırlanan bot ve kabanların, milli eğitim müdürleri aracılığı ile Andırın, Çağlayancerit, Dulkadiroğlu, Göksun, Onikişubat, Pazarcık ve Türkoğlu ilçelerindeki okullarda dağıtılacağını söyledi.

“AMACIMIZ EKONOMİK DEĞER ÜRETEN KADIN GİRİŞİMCİ SAYISINI ARTIRMAK”

KMTSO Başkanı Serdar Zabun’un ardından söz alan Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Seyhan Şerefoğlu, 2007 yılında Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası uhdesinde kurulan ve Başkanlığını Nazlı Ceylan Balduk Kurtul’un üstlendiği Kadın Girişimciler Kurulu’nun on beş icra kurulu üyesi, 67 meclis üyesi ile birlikte faaliyetlerine devam ettiğini söyledi. Şerefoğlu şöyle konuştu: “Kadın Girişimciler Kurulu olarak amacımız ekonomik değer üreten kadın girişimci sayısını artırmak, mevcut kadın girişimcileri güçlendirmek, Kahramanmaraş’ın bölgesi ile bütünleşmesini sağlamak, ülke ekonomisine ve sosyal gelişimine katkıda bulunmak. Bu amaçlar doğrultusunda kurulduğumuz günden bugüne çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

“DİJİTALLEŞEN DÜNYAYA AYAK UYDURDUK”

Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Aykut Balcıoğlu ise göreve geldikten sonra ilk yaptıkları işin kurumsal imajı tazelemek olduğunu söyledi. Balcıoğlu, “Logomuzu, web sitemizi ve sosyal medya hesaplarımızı güncelleyerek dijitalleşen dünyaya ayak uydurduk. Kurul olarak seçim sonrası resmi ziyaretlerde bulunduk. Daha sonra çalışma gruplarını oluşturmak adına “komiteler” adında sekiz çalışma grubu oluşturduk. Bu sekiz çalışma grubumuz Turizm komitesi, Sosyal Sorumluluk komitesi, Proje Geliştirme Komitesi, Yatırım ve Destekler komitesi, Eğitim ve Seminerler komitesi, İletişim komitesi, Network komitesi, Girişimci üniversiteliler komitesi olarak sekiz komite kurulmuştur. Şehrimizin turizm envanterini çıkardık bu envanter Kahramanmaraş gelen yerli ve yabancı turistin rehberi olacak şekilde hazırlandı. E-dergi çalışmamız ile geniş kitlelere ulaşmayı hedefledik.” şeklinde konuştu.

“HASTANEMİZDE HER DALIN UZMANI YETİŞMEKTEDİR”

KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can ise yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Rektör Can, Üniversitemizde bizimle beraber sağlık birimleri fakültesi hizmete açıldı, diş hekimliği fakültesi açıldı. Diş hekimliği fakültemizle ilgili araştırma ve uygulama merkezimiz ‘diş hastanemiz’ diyelim o da hizmete açıldı. Son  bir yıl içerisinde diş hekimliği hastanemizdeki yedi olan hoca sayımızı yirmi ikiye çıkardık. Diş hekimliği ile ilgili olan sekiz dalın sekizinde diş hekimliği hastanemizde her dalın uzmanı yetişmektedir. Ziraat Fakültemizde fidan ve doku kültürü laboratuvarları kuruldu, ilk etapta ceviz, urmu dutu üretimi yapılacak olan fidan üretim merkezi ile Kahramanmaraş ve bölgesine çok önemli katkıları olacağını düşünüyoruz. Yine, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Serdar Zabun’un da ifade ettiği gibi sanayicilerimizin de katkılarıyla intörn mühendisliği başlattık. Öğrencilerimiz son sınıfın, son dönemini kendi alanları ile alakalı bir sanayi alanında geçirecek. Bu hem öğrencilerimizin hem çok iyi yetişmesini sağlayacak, yani on beş-yirmi günlük stajlar yerine en dört aylık stajlar ile çok iyi yetişmesini sağlayacak. Bu şekilde o çalıştığı sanayi kurumunda kendini ispat ettiği zaman mezun olacak öğrencimizin istihdam oranı artacak. Böylece firmalarımız, sanayicilerimiz öyle birkaç saatlik ya da birkaç günlük mülakatlar yerine yanında dört ay çalışan öğrenciyi keşfettiği takdirde daha isabetli bir keşif ile bizim öğrencimizi mezun olduğunda istihdam edebilecek.” şeklinde konuştu.      

HABER:TUĞÇE KAYAR

Editör: Mahmut Beyaz