Bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere Kahramanmaraş’a gelen Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Abdülhamit Han Camii’nde kıldırdığı Cuma namazının ardından Türkoğlu’na geçerek, Kahramanmaraş’ın ikinci büyük camisi olan Fatih Sultan Mehmet Han Camii’nin açılışını gerçekleştirdi. Türkoğlu Kaymakamlığı, Türkoğlu Belediyesi ve hayırsever vatandaşlar tarafından yaklaşık iki yıl gibi kısa bir süre içerisinde ilçeye kazandırılan Fatih Sultan Mehmet Han Camii’nin açılışına katılan Mehmet Görmez’e Türkoğlu halkının ilgisi yoğun oldu. Törende konuşan Türkoğlu Kaymakamı Serdar Kartal’ın, Diyanet İşleri Başkanı’ndan caminin borçlarına dair isteği herkesi güldürürken, Başkan Görmez, Kartal’a, “Başımın üstünde değil, sarığımın üstünde yeriniz var. Her türlü desteği vereceğiz” şeklinde konuştu. Başkan Görmez ayrıca son günlerde tartışma olan “camiye çocuklar gelmesin gürültü oluyor” diyenlere de sert yanıt verdi. Görmez, 'Yanlış bir iz bırakacak şekilde çocuğa davranacaksanız teravih namazınızı evinizde kılın' dedi.

“DAİMA EMRİNİZDE VE HİZMETİNİZDEYİZ”

Açılış öncesi Türkoğlu halkına seslenen Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, caminin yapımında emeği olan herkese teşekkür etti. “Diyanet İşleri Teşkilatı olarak daima emrinizde ve hizmetinizdeyiz” diyen Başkan Görmez, “Bir şehir güzel olunca, hani  peygamberimiz buyuruyor ya “nasılsanız öyle idare edilirsiniz”, burada olduğu gibi kaymakamı da valisi de, belediye başkanı da, müftüsü de güzel oluyor. Elhamdülillah. Genç kaymakamımız bir müddet önce bizzet makamımda beni ziyaret etti, bu camiye zaten az buçuk verdiğimiz desteklerden dolayı teşekkür etti. Ama “bunu sizin açmanızı istiyorum” dedi. Şimdi öğreniyorum ki meğer borç varmış bide ayrıca. Yeter ki siz, bu güzel şehirlerde bu güzel mabetlerin yapılmasına böyle öncülük yapın, biz Diyanet İşleri Teşkilatı olarak daima emrinizde ve hizmetinizdeyiz. Elhamdülillah, şunu ifade etmek isterim, artık Diyanet İşleri Başkanlığı sadece Kahramanmaraş’a, Türkoğlu’na cami yapmıyor. Şu anda Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te 10 bin kişilik camimiz  bitmek üzere. Kıbrıs’ın başkenti Lefkoşa da 6 bin kişilik Selimiye Camisi’nin tıpkısının aynısı nerdeyse İnşallah birkaç ay içerisinde bitecek. Arnavutluk’un başkenti Tiran’da, Tiran’ın kalbinde dört minareli muhteşem kubbeli camimiz bir sene içerisinde bitmek üzere İnşallah. Afrika’nın Gana’sında dört minareli, kubbeli Mimar Sinan’ın eserlerinin tıpkısının aynısı bitti, açılış bekliyor. Gazze’de son savaşlarda zalimlerin yıktığı dokuz camiyi yeniden ayağa kaldırdık, açılış için zaman ve izin bekliyoruz. Filipinler’de tayfundan sonra dokuz cami yapıldı, bitti arkadaşlarımız Ramazan ayı içerisinde giderek o camileri ibadete açtılar. Afrika’nın Cibuti’sinde dört minareli muhteşem bir islam mabedi başladı, kabasını bitti yapımı devam ediyor. Geçen sene Moskova’da, Cenab-ı Hak muhteşem bir mabedi bitirmeyi nasip etti. Ondan birkaç ay sonra Amerika’nın başkenti Washington’da yine muhteşem bir mabedi, yanına İslam Kültür Merkezi’ni, yanına İslam Araştırma Merkezi’ni Cenab-ı Hak yapıp bitirmeyi nasip etti. Elhamdülillah. Ve bu şekilde devam ediyor. Peki hocam bütün bunları nereden buldun diye sorarsanız, bütün bunları tarih boyunca din-i mübin-i İslam’a bayraktarlık ve sancartarlık yapmış, aziz milletimizin hayırları ve dualarıyla yapıyoruz. Elhamdülillah. Siz Diyanet’e veriyorsunuz, Diyanet’te bütün dünyaya ulaşıyor” şeklinde konuştu. 

“DİYANET BÜTÜN DÜNYANIN UMUDU”

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın sadece Türkiye’nin değil, bütün dünyanın umudu olduğunu kaydeden Görmez, “Ve Elhamdülilah, Diyanet sadece ülkenin, yani bütün gönül coğrafyamızın bütün masum dünyanın, bütün mahrum dünyanın umududur. Sizin desteğinizle, hayırseverlerin yardımlarıyla oluyor. Bundan sonrada daha bu birliğimizi bu birlikteliğimizi daha da güçlendirmeliyiz. Büyük acılar yaşadı, ihmallerimiz ve gecikmelerimiz var heryerde söylüyor. Bütün bu acıları geride bırakarak, acıları tarihin mezarlığına gömerek fitneyi, fesadı, öfkeyi, nefreti, bir tarafa bırakarak, kalplerimizi birleştirerek din-i mübin-i İslam’a ve gönül coğrafyamızdaki bütün Müslüman kardeşlerimize yardım etmeye devam edeceğiz İnşallah” ifadelerini kullandı. 

“ÇOCUKLAR DİYANET AMCA SİZE İZİN VERDİ”

Son günlerde bazı televizyonlarda 'camiye çocuklar gelmesin gürültü oluyor' diyenlere de Kahramanmaraş’tan sert yanıt veren Görmez, “Eğer ümmetin istikbalini kuracak bir yavrumuzun zihninde cami, namaz ve cemaatle ilgili yanlış bir iz bırakacak şekilde ona kötü davranacaksanız teravihinizi evinizde kılın. Çocuğun camideki sesi gürültü değildir, Allah'ın nimetidir” dedi. Camilerin sadece namaz kılma mekanı olmadığının altını çizen Başkan Görmez, “Aziz kardeşlerim, camii sadece namaz kılma mekanı değil. Ben asıl, kaymakamımız dediler ki. Size daha başka sürprizlerimiz var dediler, tahmin edebiliyorum. Çünkü Diyanet olarak diyoruz ki camiler sadece namaz kılma mekanları değil. Cami kaplerimizi birleştirdiğimiz yer. Cami birlik mekanı, cami yilik mekanı, cami kardeşlik mekanı, cami özgürlük mekanı. Dostlar, yeryüzünde, İstiklal Marşı’na camiyi ve ezanı yerleştiren başka bir millet yok. “Değmesin mabedimin göğsüne namahrem eli, bu ezarki şehadetleri dinin temeli, ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli” derken şair, ezanı, mabedi dokunulmazlığını, istiklal marşımıza yerleştirilmiş. İstiklalimizin ve bağımsızlığımızın bir simgesi ve sembolü olduğunu ilan etmiştir. Ve cami sadece yaşlılarımızın gelip namaz kıldığı yer değil, sadece erkeklerin gelip namaz kıldığı yer değil, cami bu vatan sathında yaşayan bütün insanların, erkeğiyle kadınıyla, yaşlısıyla genciyle ve tabiki çocuklarımızla birlikte, Allah’ın evinde buluşmalıyız. Bu Ramazan çok üzüntü verici bir tartışma yaşadık. Çocuk ve cami ilişkisiyle ilgili hepimizi kalbine gıyam gelen tartışma yaşadık. O tartışmalar bize yakışmaz. Geçen de ifade ettim, yeryüzünün en masum mekanları mabetler ve camilerdir.  Yeryüünün en masum varlıklarıda çocuklardır. Çocuklar kadar masum mabetlere yakışan, kimse olmaz. Onun için, çok hoşuma gidiyor, şimdi çocuklara artık birisi camide yüksek sesle azarladığı zaman çocuklar, onlara şöyle cevap veriyorlar, “ama Diyanet amca bana izin verdi” diyorlar. Evet çocuklar, Diyanet amca size izin verdi” açıklamalarında bulundu. 

“...GELECEĞİNİZDEN ENDİŞE EDİN!”

Peygamber Efendimizin “Camilerde çocukların cıvıldaşmalarını duymuyorsanız, geleceğinizden endişe edin” sözünü hatırlatan Başkan Görmez, “Biz millet olarak Diyanet İşleri Teşkilatı olarak birçok çocuğumuzu caimde gördüğümüz zaman, kalbimize huzur doluyor. Fatih Sultan Mehmet Han hazretlerine ki bu camiye camiye ismini vermişsiniz. Cenab-ı Hak ebediyyen Rahmet eylesin. Peygamberimizin müjdesine nail olmuş, muhteşem bir sultanımızı ismini camiye vermişsiniz. O sultanımızın ifadesidir, “Siz saf bağlayıp, camide namaz kırarken eğer arkanızdan çocuk, cıvıldaşmalarının sesini duymuyorsanız geleceğinizden endişe edin” diyor. Onun için elbette caminin adabı var ve çocuklarımız o adabı o camide öğrenecekler zaten. Ancak çocuk, camiyle buluştuğu, camide çocukla buluştuğu zaman biz geleceğimizden emin oluruz. Çocuklar, onun için size kim ne derse desin bu sözü söylemeye devam edin. Diyanet amca bize izin verdi deyin. Her zaman ifade ettiğim gibi biz, secdede çocuk sırtına bindi diye secdesini uzatan bir peygamberin ümmetiyiz. Biz hutbeyi irad ederken, çocuk kendisine doğru hareket etti diye, hutbesini kesip aşağıya inep çocuğu kucağına alıp hutbeye çıkan ve oradan hutbeyi irad etmeye devam eden Muhammed Mustafa'nın ümmetiyiz. Biz, çocuk ağlaması duydu diye, namazı en kısa şekilde kılan, ağlamasın, üzülmezi diye namazı hızlı kılan peygamberin ümmetiyiz” dedi. 

“SADECE YAŞLILAR YADA ERKEKLER GELMESİN”

Camilere sadece erkeklerin değil kadın ve çocuklarında gelmesinin önemine değinen Bakan Görmez, “Camiyi sadece namaz kılma mekanı olarak değil, camiye aynı zamanda çocuklarımızla gençlerimizle birlikte buluştuğumuz, aynı şekilde hanımefendilerden ricam ve istirhamım olur. Sadece teravihlerde gelmeyin, İnşallah kadın mekanları en güzel şekilde yapılmıştır camide. Sadece teravih namazlarında değil, başka namazlarda da gelin. Allah Resulu’nun mescidinde hiçbir vakit namazı yoktur ki arka saflarda annelerimiz ve hanımefendiler bulunmasın. Allah resulu Sallallahu Aleyhi Vesellem hiçbir bayram namazını Medine’deki bütün kadınlar katılmadan kıldırmadı. Bunu söylediğim zaman bazı kardeşlerimiz üzülüyorlar, kızıyorlar. Biz peygamberden müttaki olamayız dostlar, biz Allah Resulu’nün önüne geçemeyiz. Onun için ailelerimizle, gençlerimizle, çocuklarımızla Allah’ın evlerinde buluşmalıyız. Allah’ın kitabını öğrenmeliyiz. İlmimizi, irfanımızı arttırmalıyız. İmamlarımız, hatiplerimiz, müftülerimiz camileri açık tutacaklar. Camiler açık olacak. Daima oralarda ders halkaları olacak. Şimdi yaz mevsimi, bu pazartesi başladı yaz Kuran Kurslarımıza çocuklarımızı bekliyoruz. Hiçbir çocuk kalmasın, bu iki ay içerisinde camiyle, Kur-an’la tanışmayan hiçbir evladımız olmasın. Biz ona sadece Kur-an öğretmiyoruz, inancımızı, dinimizi, ibadetlerimizi, ahlaklarımızı ve peygamberimizi de öğretiyoruz. Elbette sizde evlerinizde öğretiyorsunuz ama cami atmosferinde bunları öğrenmeleri çok daha önemli” ifadelerini kullandı. 

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez son olarak, caminin yapımında emeği geçen herkese teşekkür ederek, “Türkoğlu halkına, hayırseverlere, bu camiye emeği geçen herkese en kalbi teşekkürlerimi arz ediyorum. Taş işçisinden, harcını karan işçi kardeşime kadar, mimarından mühendisine kadar emeği geçen herkesten Allah razı olsun” dedi. 

“HEP BİRLİKTE CAMİMİZİ YAPTIK”

Törenin açılış konuşmasını Türkoğlu Kaymakamı Serdar Kartal yaptı. Cami hakkında bilgiler veren Serdar Kartal, caminin açılışına katıldığı için Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’e teşekkür etti. Kartal, “Bu caminin yapımıyla ilgili daha önceki ilçelerimizde de görüşmelerimiz oldu ama bu caminin yapımıyla ilgili sizlerle görüştüğümüzde, burayı bu aşamaya getirmişsiniz en kısa zamanda da bitirmişsiniz, bizde gereken desteği vereceğiz diyerek vermiş olduğunuz maddi destek olmasa bugün bu aşamada olamazdık. Bu camimize vermiş olduğunuz desteklerden ve buraya teşriflerinizden dolayı bir kez daha teşekkür ediyorum. Tabi bu camimizin yapımı iki sene gibi kısa bir sürede, ilçemizin çapına göre büyük bir cami. Çok kısa bir sürede bitirdik. Bu camiye emeği geçen bir çok insan oldu. Camimizin yapımı için tüm vilayetlerimizden para toplanmıştır. Yani vali ve kaymakamlarımızın emekleri çok büyüktür. Yine 2 yıllık süre zarfından her Cuma günü ilçedeki vatandaşlarımızdan para toplayarak camimizi bu aşamaya getirdik halende para toplamaya devam ediyoruz. Hiçbir zamanda ilçe halkımız teveccühlerini kaybetmedi. Sanayicilerimizde bir dediğimizi iki etmeden camimizin yardımı için ne istediysek verdiler. İlçede devam eden Meslek Yüksek okulumuzda belediye başkanımızla birlikte yürüttüğümüz tüm projelerde her türlü desteği aldık. Camiler bizim medeniyetimiz açısından çok önemli yerlerdir çünkü Türk İslam medeniyeti camilere çok önem vermişlerdir. Biz özellikle 4 halife devrinden itibaren İslam coğrafyasında devam eden karışıklıklar Türk milletinin İslamiyet’e girmesiyle son bulmuştur. 

Medeniyet sadece taş binalardan da olmaz yapılan bu binalara ruh vermekte çok önemlidir. Bugün bizim ecdadımızın egemen olduğu tüm coğrafyalarda biz bu eserleri görüyoruz ve tüm bunların ortak noktası tüm Müslüman kardeşlerimizi birleştiriyor olmasıdır. Bizim gönül bağımızı bu camiler sağlıyor” şeklinde konuştu.

Haber:Kübra Dilbirliği

Editör: Mahmut Beyaz