24 Şubat’ta gerçekleşen AK Parti Kahramanmaraş İl Başkanlığı’nın Olağan Kongresi’ne Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da katılmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan burada gençlik üzerine yaptığı konuşmasında gençlerin Senegal’deki Köle (Goree) Adası’nı ziyaret etmeleri çağrısını yapmıştı. Erdoğan, gençlere Köle (Goree) Adası’nı ziyaret etmeleri için Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’a destek olması talimatında bulunmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan kongrede yaptığı konuşmasında, “Senegal’deki Goree Adası'nın dili olsa da ah bu sömürge dönemini bir anlatsa. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı bu gençlerimizi Senegal’in Goree Adası'na götürecek, nasıl bir insanlık dışı pazar kurulduğunu orada bizzat görme imkanı bulacaklar” demişti. Erdoğan’ın talimatının ardından Başkan Erkoç’un destekleriyle Kahramanmaraşlı 20 genç, Senegal’in başkenti Dakar yakınındaki Köle Adası’nı (Goree) ziyaret etti. Uzun süre Fransız sömürgesinde kalan ve her köşesinde köle ticaretinin izlerini taşıyan adayı gezen öğrenciler, ada sakinlerinin Türkiye'den restorasyonunu talep ettikleri tek camileri Goree Camisi'ne de ziyarette bulundu. Adanın en yüksek tepesindeki özgürlük anıtına da giden gençler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hitaben, “Sayın Cumhurbaşkanımız, siz işaret ettiniz, biz geldik”, “İşte Goree Adası, işte Kahramanmaraş gençliği” diye bağırdı.

BAŞKAN ERKOÇ’UN İLİŞKİLERİ SAYESİNDE GİTME İMKANI BULDUK”

Goree Adası gezisiyle ilgili gazetemize bilgiler veren AK Parti Kahramanmaraş İl Gençlik Kolları Başkanı Ali Çam, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kahramanmaraş’ta ki kongrede yaptığı konuşmasını hatırlatarak, “Cumhurbaşkanımız, ‘Senegal’deki Goree Adası’nın dili olsa ah bu sömürge dönemini bir anlatsa. Şimdi Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı bu gençlerimizi alacak, Senegal’e Goree Adası’na götürecek ve o Goree Adası’ndaki nasıl bir insanlık dışı Pazar kurulduğu, insan hayatının ne kadar ucuzlatıldığını orada bizzat görme imkanını bulacaklar ve ancak bu şekilde bu milletin ne kadar adil, ne kadar yüce, ne kadar güçlü bir millet olduğunu anlama imkanını buluruz. Tamam mı Başkan?’ demişti. Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda bizler kongremizden çok kısa bir süre zarfı içerisinde Senegal-Goree Adası’na Fatih Mehmet Erkoç başkanımızın ilişkileri sayesinde gitme imkanı bulduk” ifadelerinin kullandı.

İMKANI OLMAYAN DUYGULAR YAŞATTI”

Gezinin kendilerine imkanı olmayan duygular yaşattığını belirten Çam, “Bu gezi biz gençlere anlatılması pekte mümkün olmayan duygular yaşattı. Vizyonumuzun ve misyonumuzun geliştirilmesi adına, dünyayı daha yakından tanıma adına çıkmış olduğumuz bu yolculukta bizler, çok sıcakkanlılıkla karşılandık. Senegal bizler için hayatımızı değiştirecek minvalde. Daha önce kafamızda oluşan Afrika ve Afrika yerli halkı silüeti kesinlikle bunlarla örtüşmemekte. İnanılmaz derece Türk insanlara karşı sempati besleyen Senegalli kardeşlerimiz bizleri çok sıcak karşıladılar. Orada ki insanlara ‘Selamun Aleyküm’ dediğimizde istisnasız hepsi selamımızı aldı. Ardından sordukları tek şey ‘ERDOGAN?’ Elhamdülillah… Başkomutanımız, liderimiz Sayın Recep Tayyip Erdoğan sevgisi sadece Türkiye sınırları içerisinde kalmamış Tüm dünyayı sarmış vaziyette olduğuna bizzat şahit olduk. Bu da bizler için ayrı bir mutluluk ve gurur vesilesi oldu” dedi.

TÜRKİYE’NİN YURT DIŞINDAKİ EN ÖNEMLİ İMZASI”

Senegal’de faaliyet gösteren tamamı Türk yöneticilerden oluşan Summa şirketine yaptığı projelerden dolayı teşekkür eden Çam, “Bizim için haklı gururu yaşatan Summa şirketimize de buradan arkadaşlarım adına teşekkür ediyorum. Summa şirketi tamamıyla Türk. Ve Türkiye’nin yurtdışında ki önemli imzalarından bir tanesi. Senegal’in en büyük ve en kapsamlı havalimanını bu şirketimiz yapmış. Yine Dakar’da çok önemli otel bu şirketimize ait. Unutmadan Bölgenin en büyük en kapsamlı kongre alanı da bu şirketimize ait. Devam eden projesi ise sona yaklaşma durumunda çok kapsamlı kapalı spor salonu. Tüm bunları Cumhurbaşkanımız bölgeye gittiğinde 5 saatlik görüşmesinde konuşup halletmişler” şeklinde konuştu.

KAHRAMANMARAŞ GİBİ GOREE HALKIDA FRANSIZLARI ÜLKESİNDEN SİLDİ”

Fransızların Senegal’deki sömürge dönemi hakkında edindiği bilgileri anlatan Çam, Goree halkının da Kahramanmaraş halkı gibi benzer meziyetlere sahip olduğunu ve Fransa’yı ülkelerinden kovduğunu belirterek, “Goore Adası’nda bulunan 28 köle evinden sadece 1 tanesi müzeye çevrilmiş. İnsanlığın unutulduğu, her yerde medeniyeti savunan sömürgeci anlayış devletlerinin insanlığa yaptığı neredeyse en büyük ayıp Goore Adası'nda saklı. Afrika'nın belirli bölgelerinden toplanan kölelerin bu adaya getirilerek köle evlerinde her türlü işkenceye maruz kaldığını ve tava, tencere, bir at karşılığı on insan satıldığını bizzat dinledik. İnsanlığın öldüğü, utanç duygusunun olmadığı, merhametin uğramadığı bu ada Sömürgeci devlet anlayışının sahip olduğu tüm ülkelerin ayıbı, suçudur. Senegalli kardeşlerimiz unutmayacak ve affetmeyeceklerini dile getirdiler. Bizler bugün insanlığın bittiği yerdeyiz, burada gördüklerimiz bizleri derinden etkiledi ve üzdü. Bir ülkenin insanlığını para uğruna yok etmesine bizzat yerinde şahit olduk. Hayvanın bile yaşayamayacağı yerlerde insanları hayvandan aşağı yaşatan insan tüccarları bu kıta insanlarında kapatılmayacak derin bir yara bırakmıştır. Bizlere medeniyet dersi vermeye çalışan batının gerçek yüzünü, pis yüzünü bu topraklarda en son demine kadar görebilmek mümkün. Sömürmeyi bir ülke başarısı gibi gören batı, dün Kahramanmaraş’ta Sütçü İmam’ın torunlarından Osmanlı tokadını yiyerek arkalarına bile bakmadan kaçmıştır. Gore halkı da bizlerle benzer meziyetlere sahip. Onlar da bizler gibi Fransa’ya silleyi vurarak Ülkelerinden kovmuşlardır” ifadelerini kullandı.

FETHETTİĞİMİZ TOPRAKLARA BARIŞ VE ADALETİ GETİRDİK”

Türklerin fethettiği topraklara barış ve adaleti getirdiğini dile getiren Ali Çam, “Bizlerde öyle bir ecdadın torunuyuz ki fethettiğimiz tüm topraklara barışı ve adaleti getirmiş, huzur ortamını sağlamışız. Çok şükür ki şanlı tarihimizde bizlerin yüzü kızaracak hiç bir şey yaşanmamıştır. İnsanlık zulmünü işleyen batının torunları buralarda gezerken bizzat şahit olduk’ yüzleri kızararak utanç içinde’ geziyor. Bizler ise ecdadımızdan aldığımız gururla onurlu bir duruşla geziyoruz. Abdülhamid Han’ın torunları, çok şükür geldiler diyerek bizleri karşılıyorlar. Bizler gönül coğrafyamızın uzandığı her yer de olmaya devam edeceğiz.

Bir kez daha bu milletin ne kadar adil, ne kadar yüce, ne kadar güçlü bir millet olduğunu tüm dünyaya haykırdık” dedi.

GOREE HALKININ YÜZDE 98’İ MÜSLÜMAN”

Goree Adası’nda yaşayan insanların yüzde 98’inin Müslüman olduğuna dikkat çeken Çam, “Buradaki insanlar %98 oranda Müslüman. Açlık, sefalet durumları pek yok. Sadece zengin kısımları ayrı fakir kısım ayrı ayrı bölgelerde yaşıyorlar. Gezip görülecek çok yerler var. Dünyanın başka biçim ve yöntemlerle yeniden sömürge dönemini yaşamasını engellemek için her şeyden önce terör meselesinin çözülmesi gerekiyor.  Orada hücrelerde ayaklarına prangalar bağlı o insanların ufacık hücrelerde nasıl yaşadığını görmek ve oralardan aylarca ta Amerika’ya kadırgalarla onların nasıl götürüldüğünü görmek inanıyorum ki bir şeyi anlamamız bakımından çok önemli. Niye bazı ülkeler terör örgütlerine bu derece destek veriyor sorusunun cevabını işte bu sömürge zihniyetinde bulmak mümkündür. Sömürgecilere gönüllü köle yazılanlar kendileri bilirler. Ne Türkiye’nin, ne de kardeşlerimizin ve dostlarımızın böyle bir niyeti yoktur” açıklamalarında bulundu.

TÜRK MİLLETİ OLARAK ÇETİN MÜCADELELER VERDİK”

Türk milletinin her dönem çetin mücadeleler verdiğini de sözlerine ekleyen Çam, “Biz her dönemimizde çetin mücadeleler vermişiz. Bu mücadelenin adı ‘özgürlük’ mücadelesidir. Biz 15 Temmuz sonrasında Fırat Kalkanı ve son olarak Zeytin Dalı operasyonumuzla bereber tüm dünyaya bize pranga vuramayacaklarını alenen ilan ettik. 15 Temmuz diğerlerinden biraz farklıydı. 15 Temmuzda biz Halk olarak Darbeci ve sömürgeci zihniyete Osmanlı tokadını tekrardan hatırlattık. Allah bizlere o günleri tekrardan yaşatmasın. Bu vesile ile tüm mücadelelerimizde şehit düşen Kahraman Türk Evlatlarına bir kez daha yüce Allah’tan rahmet, Gazilerimize ise acil şifalar diliyorum. Biz genç kardeşlerine bu vazifeyi yükleyen, bu sorumluluğa sahip kılan Cumhurbaşkanımız Başkomutanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ‘a ve bizlere bu imkanı sunan Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Fatih Mehmet Erkoç’a tüm dava kardeşlerim adına teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

(Haber: Ahmet GÜNEÇIKAN)

Editör: Mahmut Beyaz