Cumhuriyet Dönemi’nden bugüne kadar yetiştirdiği onlarca şair, yazar ile adından sıkça söz ettiren şiirin ve edebiyatın başkenti Kahramanmaraş, bu yıl 4’üncüsü düzenlenecek olan Kitap ve Kültür Fuarı’na hazırlanıyor. İnsanları bilginin kaynağı olan kitaplarla buluşturarak, ufuk açan ve geçtiğimiz 3 yılda da düzenlediği kitap fuarı ile büyük bir başarı yakalayan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Cuma günü halkın hizmetine sunacağı 4. Kitap ve Kültür Fuarı için çalışmalarına ara vermeden devam ediyor.

Bu kapsamda fuarla ilgili detaylı bilgi vermek için Kervanhan’da basın mensuplarıyla bir araya gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, fuarın hem Kahramanmaraş hem de Türkiye için çok önemli olduğunun altını çizdi. İnsanları en iyi ve en donamlı şekilde yetiştirmek için gayret sarf ettiklerini dile getiren Başkan Erkoç, bu nedenle belediye olarak en çok yatırımı sosyal ve kültürel alanlara ayırdıklarını kaydetti. Çocukların okuma alışkanlığının olabilmesi, kitap ve bilgiyle de buluşabilmesi için bu fuarın çok önemli olduğuna vurgu yapan Başkan Erkoç, “Biz bu fuarla Kahramanmaraş’ımızın genelindeki başta çocuklarımız olmak üzere okuma isteği, arzusu olan diğer yetişkinlerimizin de katılımıyla inşallah mükemmel bir fuar yapacağız” ifadelerini kullandı. Ayrıca Başkan Erkoç, maddi durumu iyi olan şirket ve vatandaşlarında kitap almalarını, bu kitapları da durumu olmayan çocuklara bağışlamalarını istedi.

EN ÇOK YATIRIM BİLGİ VE KÜLTÜRE
Başkan Erkoç, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “İnşallah Kitap ve Kültür Fuarımızın 4’üncüsünü Cuma günü başlatıyoruz. Tabii bu Kahramanmaraş’ımız ve Türkiye’miz açısından çok önemli bir fuar. Biz her zaman şunu söylüyoruz; Türkiye’nin zengin petrol kaynakları yok. Türkiye’nin zengin altın madenleri ya da doğal gaz kaynakları yok. Türkiye’nin en büyük sermayesi beşeri ve sosyal sermayesidir. Yani insanıdır. Biz insanımızı en iyi şekilde, en donanımlı şekilde yetiştirmemiz gerektiğine inanıyoruz. Bunun içinde ne yapabiliriz? Nasıl bir katkımız olabilir? Düşüncesiyle yoğun bir gayret içerisindeyiz. Büyükşehir Belediyesi olarak birçok kültürel etkinlikler yapıyoruz. Ulaştırma alanında yeşil alanlarla ilgili ve tesislerle ilgili birçok alanda yatırımlar yapmaktayız. Bu yatırımların en önemlileri de insanlarımız eğitimi ve kültürümüzle ilgili olanlarıdır.”

OKUMADAN BİLGİYE ERİŞİLMEZ
Okumadan bilgiye erişim olmayacağını söyleyen Başkan Erkoç, bu yıl mükemmel bir fuar yapacaklarını sözlerine ekledi: “Bu fuarında az önceki bahsettiğim konuların üzerinden en önemlisi olduğuna inanıyoruz. Çünkü insanın daha donanımlı hale gelebilmesi için insanın okuması gerek. Bize buyrulan ilk emir de zaten ‘Oku’ emriydi. Okumadan bilgiye erişilmez. Çocuklarımızın okuma alışkanlığının olabilmesi için kitaplarla buluşması, bilgiyle buluşması için bu fuar çok önemli. Benim çocukluğumda İl Halk Kütüphanesinin gezici bir kütüphanesi vardı. İlk okuduğum kitabı ben o kütüphaneden almıştım. Bu anlamda biz bu fuarla Kahramanmaraş’ımızın genelindeki başta çocuklarımız olmak üzere okuma isteği, arzusu olan diğer yetişkinlerimizin de katılımıyla inşallah mükemmel bir fuar yapacağız” şeklinde konuştu.

DOL DOLU GEÇECEK
Fuarın dolu dolu geçeceğine inancının tam olduğunu dile getiren Başkan Erkoç, “Tabii şu anda bu fuara 263 tane yayınevi katılacak. İl dışından 160, Kahramanmaraş’tan ise 102 olmak üzere toplam 262 şair ve yazar katılacak. Sadece bu fuar kitap tanıtımı ile değil, okullarda söyleşilerde konferans salonlarındaki panellerle inşallah devam edecek. Bu yıl Dil ve Edebiyat Derneği’de çok önemli bir etkinliğini Kahramanmaraş’ta gerçekleştirecek. Bu yıl fuarımızın daha dolu dolu olacağı inancındayız. Kahramanmaraş’ımız şiirin ve edebiyatın başkentidir” dedi.

GENİŞ YAYINEVİ YELPAZESİ
Yayınevleri bakımından geniş bir katılımın olacağını kaydeden Başkan Erkoç, şöyle konuştu: “Osmanlıdan bu yana çok önemli insanları bağrından çıkarmış, başta Sümbülzade Vehbi Efendi olmak üzere Cumhuriyet tarihimizde yine çok önemli bir yeri olan Üstat Necip Fazıl, Erdem Bayazıt, Cahit Zarifoğlu, Nuri Pakdil, Rasim Özdenören, Aşık Mahsuni Şerif, Abdürrahim Karakoç gibi birçok insan Kahramanmaraş’ın bağrından yetişmiştir. Biz Kahramanmaraş’a şiirin ve edebiyatın başkenti diyoruz. Bunun altlığını oluşturmamız gerektiğine inandığımız için de göreve geldikten sonra ilk işimiz bu fuar organizasyonunu gerçekleştirmek oldu. Hamt olsun şimdiye kadar da başarılı ile devam etmektedir. İnşallah Kahramanmaraş halkının katılımıyla bu yıl daha da güzel olacağı inancındayız. Her yıl daha da geliştiriyoruz. Önemli olan insanımızın katılımı, ilgisidir. Bu yıl yayınevleri açısından daha geniş bir yelpaze var. Buradan tüm halkımıza, çevre illere özellikle çağrıda bulunuyorum. Fuarımıza katılmalarını ve çocuklarının yeni çıkan kitaplarla buluşturmasını istiyorum. Belki çocuklarımızdan birinin alacağı bir kitap onların gelecekte ufkunu açacak. Bu çok önemli bir şey. Bilgiye açılan kaynak kitaptır.”

EN BÜYÜK HEDİYE KİTAPTIR
Çocuklara ve gençlere en büyük hediyenin kitap olabileceğini anlatan Başkan Erkoç, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Sosyal sorumluluk projesi çerçevesinde maddi durumu iyi olan birçok şirketimiz ve vatandaşlarımız okullarımıza veya diğer eğitim kurumlarına kitap fuarından temin ettiği kitapları bağışlayabilir. Fuarımıza çok önemli bir katılım var. Kahramanmaraşlı hemşerilerimizi birbirlerine kitap hediye etmelerini istiyoruz. Özellikle çocuklara ve gençlere en büyük hediye kitaptır.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz