Geçtiğimiz yıl Onikişubat Belediyesi ve Onikişubat İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde başlatılan ve bir milleti diğer milletlerden ayıran en önemli faktörlerden biri olan kültürün, gençlerin zihninde yer almasının yanı sıra geleceğe daha sağlıklı taşınmasının amaçlandığı Kültürünü Keşfet: Bilgi ve Kültür Yarışması, bu yıl da tüm hızıyla devam ediyor. Fiziki ve teknik belediyeciliğin yanı sıra eğitim faaliyetleriyle de öne çıkan Onikişubat Belediyesi, Başkan Hanefi Mahçiçek öncülüğünde başlattığı birbirinden önemli projeleri aralıksız sürdürüyor. Kahramanmaraş’ın değerlerini gençlere öğretmenin yanı sıra öğrencilerin kültür seviyesini ölçmek ve onları bilinçlendirmek amacıyla Onikişubat Belediyesi ve Onikişubat İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde geçtiğimiz yıl başlatılan ve okullar tarafından da büyük ilgi gören ‘Kültürünü Keşfet: Bilgi ve Kültür Yarışması’nın 2.’sinin startı geçtiğimiz günlerde verilmişti. Yaklaşık iki haftadır gerçekleştirilen Bilgi ve Kültür Yarışması’nın eleme turları 15 Temmuz Şehitler İmam Hatip Ortaokulu’nda gerçekleştirildi. Kahramanmaraş’ın kültürü, tarihi, coğrafyası, el sanatları, spor, yiyecek ve içecek kültürü hakkında soruların öğrencilere yöneltildiği yarışmaya, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Belediye Başkan Yardımcısı Havva Ece Saygaz, Onikişubat İlçe Milli Eğitim Müdürü Enver Gökşen, çok sayıda öğrenci ve öğretmenler katıldı.

“BU ÜLKEYİ GELECEKTE SİZLER YÖNETECEKSİNİZ”

Bilgi yarışmasının eleme bölümünde öğrencileri yalnız bırakmayan Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, öğrencileri tecrübelerini anlattı. Başkan Mahçiçek, “Bütün samimiyetimle söylüyorum ki sizlerle beraber olduğum zaman kendimi çok daha iyi hissediyorum. Sizlerle beraber olmak gerçekten çok güzel. Çünkü bu ülkenin geleceği sizlersiniz, bu ülkeyi gelecekte İnşallah sizler yöneteceksiniz. Ama bizden iyi yöneteceksiniz İnşallah. Onun için çok çalışmanız, gayret etmeniz lazım. Bu ülkeyi o muasır medeniyet diyor ya bir büyüğümüz, o muasır medeniyetin çok daha üzerine taşımamız lazım İnşallah. Bunu da İnşallah sizler başaracaksınız, sizlere inanıyoruz. Öğrencilik, hayatımızın çok önemli bir dönemi ve unutulmayan dönemlerinden bir tanesi. Şimdi ben İmam Hatip Lisesi’nde okuduğum zaman sınıf arkadaşlarımızın hepsiyle beraber o günden bu güne arkadaşız, dostuz, kardeşiz. Sizlerde bu öğrencilik dönemlerini unutmayacaksınız, bu dönemde kazanılan arkadaşlıklar güzel arkadaşlıklardır. Karşılığında bir şey beklenmeden, bir gönül köprüsüyle hayat boyu süren arkadaşlıklardır. Dolayısıyla okul dönemleri çok önemlidir, bunu biliyoruz hep beraber” dedi. 

“DEĞERLERİMİZLE İRTİBATIMIZI KESMEYE ÇALIŞIYORLAR”

Türkiye’nin sağlam bir kültüre sahip olduğunu fakat bu kültürel değerlerin unutturulması noktasında dış güçlerin yoğun çaba gösterdiğini dile getiren Başkan Mahçiçek, “Bu kültürel zenginlikler var ya, geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’da söyledi, gerçekten bizi değerlerimizi bizden soyutlayarak o değerlerimizle irtibatımızı kesmeye gayret ettiler ama bizim değerlerimizin yok edilmemesi lazım. O değerlerle biz çok daha iyi noktalardaydık. Şimdi bu değerleri İnşallah unutturmamak için ‘Kültürü Keşfet Bilgi Yarışması’ adı altında bu kabil yarışmalarla sizleri bir araya getirmek, yakınlaştırmak için gayret ediyoruz. Gerçekten bu ülkenin kültürü çok güzeldir. Dünyanın hiçbir yerinde bizim kültürümüz kadar yardımlaşmayı bize öğreten, onu bizim hayatımızın bir parçası sayan başka bir kültür yoktur. Bizde ki kültür nedir? Komşuluk kültürüdür, komşuluk kültürü nedir? Paylaşmak demektir. Bizdeki komşuluk, bir işimiz olduğunda en canımızı yani evlatlarımızı emanet edebileceğimiz bir kültürdür. Bizdeki kültür akşamları birer tabak yemeğimizi paylaşmak kültürüdür. Ben 30’a yakın ülke gördüm, bu kültür başka ülkelerde emin olun ki yoktur. Onlarda paylaşma diye bir şey zaten yoktur. Kimse kimseye bir kahve, bir çay ikram etmez. Hani derler ya Alman usulü diye, herkes kendi cebinden öder. Halbuki bizdeki ikram, mükrim olmak, ikram etmek çok önemlidir, bir bereket unsurudur. Onun için bizden soyutladıkları kültürümüzü unutmamamız lazım. O kültür bizi daha da büyütecek, daha güzelleştirecek, toplumsal anlamda çok daha güzel yerlere getirecektir” ifadelerini kullandı.

“EXPO RÜYA GİBİ BİR PROJE”

Sözlerinin devamında 2023 yılında Onikişubat Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek EXPO 2023 Fuarı’na değinen Başkan Mahçiçek, sözlerine şu şekilde devam etti, “EXPO 2023 projemizin tanıtım filmini izlediniz, güzeldi değil mi? (Öğrenciler alkışlayarak, güzel cevabı verdi) Ben de her seyrettiğimde biraz daha rüya gibi geliyor bana. Gerçekten böyle bir proje Kahramanmaraş’a gerekliydi. Gençler EXPO, İngilizce exposition kelimesinden türetilmiştir, yani gösteri demektir. Yani uluslararası bir organizasyon demek. Uluslararası organizasyonlar daha çok sportif anlamda mesela Dünya Kupası gibi, Avrupa Şampiyonası gibi, mesela Olimpiyatlar gibidir. Ama bu organizasyonlar dört senede sadece bir ayda yapılır. EXPO ise sadece bir ay filan değil, en az 50-60 ülkenin bir araya geldiği, kültürlerini, güzelliklerini paylaştıkları organizasyonlardır.”

“KAHRAMANMARAŞ’I BİR DÜNYA KENTİ YAPTIK”

EXPO 2023’ün Kahramanmaraş’ı dünya kenti yapacağına dikkat çeken Mahçiçek, “Şehrimizde gerçekleştireceğim projeye en az 50 ülkeden katılım olacak ve öngörülerimize göre 2 milyon civarında ziyaretçimiz olacak ve bu 2 milyon ziyaretçinin önemli bir kısmı yurt dışından gelecek olan yabancı turistler olacak. Bu proje Kahramanmaraş’ımızın istihdamına artı yüzde 4 civarında, ekonomisine ise 1 milyon 200 bin dolar civarında bir katkı sağlayacak. Şehrimizin tanıtımını, kültürünü, turizmini başka memleketlerle mukayese edilemeyecek bir konuma getirecek. Bizim şehrimizde bir kompleks var genel olarak siyasetçilerimizi beğenmeyiz, kendimizi hep başka şehirlerle kıyaslar kendi memleketimizi küçümseriz ama bu proje ile artık küçümsenecek konumdan çıktık ve kendimizi kıyasladığımız tüm şehirlerin önüne geçtik. Türkiye Antalya’dan sonra EXPO’yu ikinci kez Kahramanmaraş aldı. Geçtiğimiz aylarda Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli şehrimize geldiğinde, biz EXPO’yu 2015 yılında İzmir’e almak için uğraştık ama alamamıştık demişti ama Kahramanmaraş 62 ülkenin kalıtımında gerçekleşen oylamada tek bir olumsuz oy olmaksızın  62 oy ile EXPO 2023’ü almış oldu. Projemizin zamanlaması ok güzel oldu Cumhuriyetimizin 100. yılına denk geliyor hatta burada kendimize küçük bir pay çıkararak denk getirmeye gayret ettik diyebiliriz. Kahramanmaraş artık bir dünya kenti oldu, bunu başka hiçbir projeyle yapamayız. Bu projenin şehrimize sağlayacağı getirileri her sene 10 tane fuar düzenlesek, 50 tane konferans düzenlesek bu EXPO’nun işlevinin binde birini bile sağlayamayız. Turgut Özal, 80’li yıllarda geldiğinde Türkiye çağ atlayacak derdi, transformasyon derdi ona da, o Türkiye’ye çağ atlattı, Allah rahmet eylesin. Bu ülkede hiçbir şey yoktu önceden, o bir dâhiydi. Dolayısıyla biz de kendi çapımızda Kahramanmaraş’a çağ atlattık, Kahramanmaraş’ı bir dünya kenti yaptık diyebiliriz” dedi. 

“FIRINCI TOPAL ALİ’NİN TORUNU BELEDİYE BAŞKANI OLDUYSA...”

Sözlerinin devamında öğrencilere iyi yerlere gelmeleri noktasında uyarılarda bulunan Mahçiçek, “Çocuklar, gençler en önemli görev sizlerin, önünüze bir ideal koymanız lazım. Biz bu ideale ulaşacağız demeniz lazım. Bu ülkenin çocuklarının önünde her türlü imkan var Allah’a şükür. Yeter ki biz gayret edelim, çalışalım. Kendimden bir örnek vereyim, ben Mağaralı Mahallesi’nden Fırıncı Topal Ali’nin torunuyum, babam altı aylıkken vefat etmişti, dedemin yanında büyüdüğüm için kendimi dedemle tanıtırım. Dedem de fırıncıydı, Topal Ali derlerdi. Bakın Mağaralı Mahallesi’nde Fırıncı Topal Ali’nin torunu okuyup belediye başkanı olduysa, sizler dünden olmalısınız. Bizlerden çok daha iyi şartlarda okuyorsunuz, bizim İmam Hatip Lisesi’nde böyle salonlar yoktu, bizim sınıfımız sobalıydı, tüterdi. Tüttüğü zaman da sevinirdik, çünkü ders kaynardı. Ama şimdi dersi kaynatmamamız lazım, çalışmamız lazım. Hepinize başarılar diliyorum” şeklinde konuştu.

10 grup şeklinde 50 Lisenin katılımıyla gerçekleşen Kültürünü Keşfet Bilgi ve Kültür Yarışması’nda her gruptan seçilen toplamda 4 okul finale yükselip, yarışmaya hak kazanacak.

Tamamlanan eleme yarışmaları neticesinde yarı finalde yer alacak okullar, bugün düzenlenecek yarışmalarla birlikte finale katılma yarışı verecek. 

Final ise 27 Aralık Perşembe günü saat 14.00’te Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

(Haber: Tuğçe Kayar-Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz