Kur’an-ı Kerim’in Kehf Suresi’nde yer alan Yedi Uyurlar efsanesinde geçen Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinde bulunan Ashab-ı Kehf için, Kıtmir Köpeğini temsilen yanlarına aldıkları köpekle şehir şehir dolaşan Gönül Elçileri Derneği kurucu üyeleri gazetemizi ziyaret etti. Ziyarette tanıtımlarının daha geniş kapsamlı yapılabilmesi için basından destek isteyen GÖNÜLDER kurucu üyeleri, Türk basınının etkinliğine dikkat çekti. Kahramanmaraş’ta etkin bir basın yayın kuruluşu olarak Manşet Gazetesi ekibinden kendilerine ayrıca destek isteyen GÖNÜLDER Başkanı Hüseyin Bozkurt, Tek amaçlarının Ashab-ı Kehf makamının manevi mirası olan ölümden sonra diriliş gerçeğini ulaştırabilecek her noktaya ulaştırmak olduğunun altını çizdi. Bu yolda binlerce kilometre yürüyerek, Türkiye’nin hemen hemen her ilini dolaştıklarını söyleyen GÖNÜLDER, Bozkurt, tanıtım esnasında sadece Ashab-ı Kehf’i değil, Kahramanmaraş’ı tanıttıklarına işaret etti.

EN ÖNEMLİ HEDEF BASIN

Gittikleri her yerde en önemli hedeflerinin basın kuruluşları olduğunu dile getiren Bozkurt, “Her gittiğimiz yerde en önemli hedeflerimiz basın kuruluşlarıdır çünkü Bu güzel memleketi ve içinde barınan güzellikleri, tarihini, Ashab-ı Kehf’i tanıtmanın en güzel yolu basındır. Gittiğimiz her yerde oldukça büyük bir ilgiyle karşılandık çünkü hem kıyafetiyle hem köpeğiyle tamamen Yedi Uyurları temsil ediyoruz. İnsanlar tarafından sürekli cep telefonları ile kaydedildik ve çok büyük bir ilgi ile karşılandık” diye konuştu.

KITMİR KÖPEĞİ

Kıtmir köpeğini temsil eden kendileri ile birlikte dolaşan köpeğin özelliklerinden de bahseden Bozkurt, “Kur’an-ı Kerimde geçen bir köpek olan Kıtmir Köpeği, dünyada iken cennet ile müjdelenmiş 10 hayvandan bir tanesidir. Bizde bu köpeği temsilen aramıza bir köpek kattık ve köpeğimiz aynı zamanda 4 Türkiye güzellik yarışması birincisi bir köpektir” diye konuştu.

YEDİ UYURLAR EFSANESİ AFŞİN

Afşin şehrinde yaşayan Yemliha, Mekselina, Mislina, Mernuş, Debernuş ve Şazenuş adlı 6 kişi Putperestliği bırakarak din değiştirir. Ancak hükümdar bunu kabul etmeyerek herkesi putperest yapmak ister. Altı genç bu zorlamayı reddederek hükümdardan kaçar ve ibadet etmek için bir dağın yolunu tutarlar. Bu sırada Kefeştetayyuş adlı çoban ve köpeği Kıtmir de gençlere katılarak Yedi Uyurlar'ı oluştururlar. Dağa yaklaşan Yedi Uyurlar bir mağaraya girerler. Mağarada dua eder ve merhamet dilerler. O sırada hükümdarın askerleri bu gençleri mağaraya hapsederek onları ölüme terk eder. 300-309 yıl arası derin bir uykuya dalan gruba bu koca yıl sanki bir gece gibi gelir. Şehre inmek için yola çıkan Yemliha, karşısında bambaşka bir şehir görünce bir şeylerin ters gittiğini anlar. Dönemin hükümdarı ile tanışıp olayları anlattıktan sonra uykusunu alamadığını, yeniden uyumak istediğini söyler ve arkadaşlarıyla yeniden uykuya dalar. Bunun bir mucize olduğunu düşünen halk daha sonra mağaranın önüne mescid yaparak Yedi Uyurlar'ı şereflendirmişlerdir.

Haber: Kübra Şimşir


 

Editör: Mahmut Beyaz