Türkiye'nin iplik üretiminin yüzde 36'sı, metal mutfak eşyalarının yüzde 60'ı, kumaş ve çimento üretiminin yüzde 10'u, elektrik üretiminin yüzde 8'ini karşılayan, kuyumculuk ve ayakkabı sektörlerinde de ülkenin ikinci sırasındaki konumuyla önemli bir yeri bulunan Kahramanmaraş’ın Türkiye'nin ilk bin firmasında 21 şirketi bulunuyor. Kahramanmaraş bin 800 sanayi tesisi, 122 ülkeye ihracatı ve 2 milyar doları aşkın dış ticaret hacmiyle de 150 bin kişiye istihdam sağlıyor. Tabi kentimizde bulunan fabrikaların çokluğu ile de bir yandan işsizliğin önüne geçilmiş oluyor. Kentin İhracatının yüzde 61'ini tekstil ürünleri oluştururken tekstili, demir ve demir dışı metaller, hazır giyim ve hazır giyim, kâğıt, iklimlendirme takip ediyor.

* * * * *

Kentimizde bulunan bin 800 sanayi tesisinin hemen hemen birçoğu da Sanayi ve iş dünyasının en etkin temsilcisi Ticaret ve Sanayi Odası üyesidir. Aynı zamanda Ticaret ve Sanayi Odaları bir şehrin en büyük sivil toplum kuruluşudur. Böyle büyük bir sivil toplum kuruşunu yönetmekte tabiki bilgi birikim gerektirir. 10 yıl öncesine gidildiğinde KMTSO Kahramanmaraş’ta adeta Mehmet Balduk ismi ile özdeşleşmiş tam tamına 16 yıl bu odanın yönetim kurulu başkanlığını yapmış bir isimdi. Şehrin bir sorunu olsa bu odanın kapısı çalınırdı. Toplumun nabzını çok iyi tutan bir başkandı ve toplumdan uzak yönetimi yoktu. Şehrin sorunlarını gündeme getirip kamuoyu oluşmasında büyük rol oynardı. Sorunlar çözülene kadarda takip ederdi. 2009 yılında Kahramanmaraşspor, ligde kalma mücadelesi verirken Sayın Balduk, son 6 maç kala takımın galibiyet primini üstlenmiş ve görevlendirdiği kişi isi paralarla maçı izleyip takım galip geldiği zaman maç sonunda iner soyunma odasında o paraları takıma dağıtırdı. Ama Mehmet Balduk ne zamanki o koltuğu başkalarına devretti ve oda bir türlü ip ilmek tutmaz oldu diyebiliriz.

* * * * *

2018 yılının Nisan ayında KMTSO’da Başkanlık seçimi yapıldı, Başkanlık için ise mevcut Başkan Serdar Zabun ve Şahin Balcıoğlu aday oldu. Ama yapılan görüşmeler sonrası dönüşümlü Başkanlık için karar alındı, 2 yıl Serdar Zabun, diğer 2 yıl içinde Şahin Balcıoğlu Başkanlık yapacaktı. Nitekim öylede oldu ve geçtiğimiz Nisan ayında Serdar Zabun iki yılını doldurup görevi Şahin Balcıoğlu’na devretti. Böylelikle Ticaret Sanayi Odası’nda da bir ilk yaşanmış oldu. “BİZDE YENİ BAŞKAN BALCIOĞLU’NA HAYIRLI OLSUN DİYELİM.”

* * * * *

Peki, bu 2 yıllık dönüşümlü başkanlık KMTSO ve kentimiz Kahramanmaraş’a katkı sunar mı?

Yada 10 yıl önceki sinerji yeniden yakalanır mı? Bekleyip göreceğiz. Ama görünen o ki 2+2 yıl Başkanlık düzeni bana göre faydalı bir sistem değil, Başkanların yapacaklarını planlama, alt yapı çalışmaları ve uygulama için yeterli bir süre değil. Bence yeniden bir seçim yapılarak demokrasinin bir gereği olarak tek yönetimle iyisiyle kötüsüyle bir yol izlenmeli.

* * * * *

Kahramanmaraş’ta uçak seferleri zaman zaman aksıyor ve cihaz arızası nedeniyle uçak inişleri gerçekleşemiyor. Dolayısıyla aslında bakıldığı zaman uçakla en çok seyahat eden birçok kesim Ticaret ve Sanayi Odası üyeleri iş insanlarından oluşmaktadır. Ama bakıyorsun ki Ticaret ve Sanayi Odası’nın hiç sesi çıkmıyor. Umarız bundan sonraki süreçte Sanayi Odası’nın sesi bu gibi ve daha farklı konularda daha çok çıkar.