Özellikle yaz aylarını yaşadığımız şu günlerde yazın keyfini çıkarmak isteyen vatandaşlar, güneşin zararlı ışınlarına aldanmadan uzun süre güneş altında kalmaktalar. Yaz tatilini daha çok denizde geçiren insanlar bilinçsizce güneş kremi kullanmakta. Son yıllarda piyasaya sürülen Sağlık Bakanlığı’ndan onaysız kimyasallı güneş kremleri de birçok cilt sağlığına davetiye çıkarıyor. Ciltle ilgili, ayak, el, saç, cilt benleri gibi sorunları farklı araştırmalar yaparak arayış içine girerek cildine önem verip, cildi temiz tutmak isteyen insanlar, istenilmeyen problemlerle karşılaşabiliyor. Konuyla ilgili vatandaşların güneş ışınlarından nasıl kurtulmaları gerek, ayak sağlığı için neler yapmalı, hangi güneş kremlerini kullanmalıyız, nelere dikkat etmemiz gerek gibi akılda kalan sorulara açıklık getiren sağlık uzmanı Burak Başaran, önemli açıklamalarda bulundu. Özellikle insanların güneş ışınlarından korunması gerektiğini, korunmadığı takdirde istenilmeyen hastalıklarla karşılaşabileceğini söyleyen Başaran, “Sabahları evden çıkmadan yarım saat önce mutlaka güneş kremi kullanılmalıdır” dedi.

GÜNEŞ IŞINLARINA DİKKAT ETMEMİZ GEREKİYOR”
Güneş ışınlarının zararları ile ilgili açıklamalarını sürdüren Başaran, şu ifadelere yer verdi: “Yaz aylarında tabi cilt bakımı çok önemli. Biz de Kahramanmaraş olarak yaşadığımız bölge itibariyle yüksek sıcaklıklarda güneş ışığına maruz kalıyoruz. Özellikle öğleden sonra saat 2 gibi güneş tam tepeye ulaşıyor, bu saatlerde de dışarıya çıkmamaya özen göstermeliyiz zorunlu değilsek. Ama evden çıkmadan önce sabahları güneş kremi kullanalım ki, bu güneşin etkilerinden daha az etkilenelim. Tabi ki insanın güneş ışığına ihtiyacı var D vitamini için. Ama çok fazla maruz kalmakta biliyorsunuz cildi olumsuz yönde etkiliyor. Ciltte lekelenmeler yapabiliyor. Biliyorsunuz kanser türlerinin birçoğu da güneşle alakalı. Bu yüzden dikkat etmemiz gerekiyor.”

PİYASADAKİ ÜRÜNLERİ DİKKATLİ KULLANALIM”
Başaran, “Piyasa güneş kremiyle alakalı ya da ciltle alakalı birçok krem var. Yurt dışından ve yurt içinden birçok firma girdi bununla ilgili. Bunun içeriği çok önemli. Tabi bunlardan emin olamıyorsak yapabileceğimiz tek bir şey var; güzellik merkezlerinden özellikle dermokozmetik kullanan güzellik merkezlerinden ve doktorların tavsiye etiği ürünleri eczaneden alarak temin etmemiz gerekiyor. İçindeki kimyasallara maruz kalırsak, güneş ışığına çıktığımızda bu cildimizi tam tersine daha olumsuz yönde etkileyecektir. Piyasa birçok ürün var bunları bilinçli bir şekilde alalım. Doktorların ve uzmanların önerdikleri dışında alım yapmayalım. Kimyasal hiçbir ürünü kesinlikle vücudumuza kullanmayalım” diye konuştu.

AYAK SAĞLIĞI
“Ayrıca biliyorsunuz bizim vücudumuzu taşıyan bir organımız var ayak. Günde yaklaşık 12 ile 15 saat ayaklarımızın üzerinde duruyoruz. Bu da ayak bakımında dikkat etmemiz gereken konulardan bir tanesi de ayakkabıları düzgün seçmek. Biliyorsunuz ayakkabı tercihlerinde de birçok sahte ürünler kullanılabiliyor. Bununla ilgili birçok rahatsızlıklar yaşanabiliyor. O yüzden özellikle rahat ayakkabılar seçmeliyiz ki, ayağımızdaki kan dolaşımı rahat hareket etsin. Ayrıca tırnak batığı günümüzdeki sıkıntılardan bir tanesi. Enfeksiyonlu tırnaklar, nasırdan kaynaklı tırnaklar, mantara bağlı tırnaklar, bunlar çok geliyor. Burada da ayakkabı seçimi çok önemli. Ayakkabı hem orijinal olacak hem de rahat esnek bir ayakkabı giyeceğiz ayak sağlığımız için. Ve tırnak kesimimizi düzgün yapmamız gerekiyor. Bunu da bilmiyorsak eğer bir sağlık merkezine giderek, podiyatri bölümüne giderek destek alabiliriz. Tırnak batığında ise insanlar kendi tırnaklarını kendileri çıkarmaya çalışıyorlar. Bu da yanlış bir yöntem olduğu gibi enfeksiyon da kapabiliyorlar. Bu enfeksiyon uzun süreli de olabiliyor ve çabuk geçmiyor. Yüzeysel enfeksiyonlar kremle tedavi edilebiliyor ama sistemik dolaşıma geçmiş enfeksiyonları mutlaka antibiyotikle takviye olarak kullanmaları gerekiyor. Bunları da doktor tavsiyesi ile kullanmaları lazım. Kendi başına bilinçsiz bir şekilde kullanılmaması lazım. Tırnak batığı ciddi seviyeye ulaşmadan direk podiyatri bölümü olan bir merkeze giderek ayağımızı tedavi ettirebiliriz daha ciddi seviyelere gelmeden.”

SABAHLARI GÜNEŞ KREMİ KULLANIN”
“Dediğimiz gibi güneş ışığına uzun süre maruz kalırsak illaki cildimizde lekeler oluşabiliyor. Denizde bile güneş kremi kullansa bile insan güneşe maruz kaldığında ileri derecede yanıklar oluşabiliyor. Bu lekelenmeleri önlemek için evden çıkmadan sabahleyin güneş kremini mutlaka süreceğiz. Direk güneşe maruz kalmamamız lazım. Cildimizde geçmeyen lekelerde oluşabilir. Ciltteki benler içinde kişiler mutlaka cildiyeye başvurması lazım.”

SAÇ SİMÜLASYONU”
“Saç Simülasyonu cerrahi olmayan bir alopesi, kellik veya seyreklik giderme yöntemidir. Özel geliştirilmiş cihazlar yardımıyla dökülmüş veya seyrelmiş olan saç bölgesine on binlerce minik kıl kökü efektleri verilerek yapılan bir işlemdir. Saç simülasyonuyla 3-5 saat gibi kısa bir sürede daha yoğun ve gür görünüme kavuşmak mümkün. Yapılan işlem bitkisel kökenli olduğu için İnsan sağlığına herhangi bir zararı bulunmuyor. Kalıcılığı cilt tipine göre 3 ila 5 yıl arasında değişmektedir. Aynı zamanda saç ekimi yaptıran kişilerde ekimden sonra seyrek kalan bölgeyi Saç Simülasyonu yaparak tamamen yoğunlaştırarak daha yoğun ve gür bir görüntü elde ediyoruz.”

KİMYASAL ÜRÜN KULLANMIYORUZ”
Başaran son olarak şunları kaydetti: “Güzellik merkezlerinde cilt bakımı, yüzdeki lekeleri gidermeye yönelik uygulanmalar yapıyoruz. podoloji bölümü var ayak sağlığı ile ilgili. Batık tırnak, nasırlı ve mantarlı ayaklar, diyabetik ayaklar gibi medikal olarak bunlarla ilgileniyoruz. Biz ayrıca merkezimizde hiçbir zaman kimyasal veya kozmetik ürün kullanmıyoruz. Çünkü bunlar insan sağlığına biraz zararlı. Daha çok dermokozmetik ürünler tercih ediyoruz ki insan sağlığına zarar vermesin. Aldığımız sonuçlar bizim için etkili olsun önemli olan bu.”

Haber: Hakan Aydın

Editör: Mahmut Beyaz