Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nün koordinesinde 09-13 Mayıs 2017 tarihleri arasında Kahramanmaraş başta olmak üzere Adıyaman-Osmaniye-Gaziantep ve Şanlıurfa illerinde su ürünleri denetimleri gerçekleştirildi. 5 gün boyunca süren denetimlere 16 farklı ilden yaklaşık 32 su ürünleri kontrol görevlisi katıldı. Yapılan su ürünleri denetiminde 2 bin 250 kg balığa artı olarak ta 10 adet muhtelif balık ağına el konulurken, kurala uymayan 28 balıkçıya da 26 bin 800 TL idari para cezası yaptırımı uygulandı. Konuya ilişkin gazetemize açıklamalarda bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu, çapraz denetimlerde hem barajlarda ve akarsulardaki yasak avcılığın hem de balık halleri, kontrolleri, depolardaki uygunsuz ortamda balık satışı yapılan yerlerin denetlendiğini söyledi.

DENETİMLERE JANDARMADA KATILDI”
16 farklı ilden yaklaşık 32 su ürünleri kontrol görevlisinin katıldığı denetimlere Jandarma Çevre Koruma Timlerinin de katıldığını belirten Emiralioğlu, sözlerinin devamında şunları söyledi: “Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğümüzün koordinasyonunda 09-13 Mayıs 2017 tarihleri arası 5 günlük süre içerisinde 16 farklı ilden yaklaşık 32 su ürünleri kontrol görevlisi geldi. Bu görevliler, Kahramanmaraş merkez olmak üzere Adıyaman-Osmaniye-Gaziantep ve Şanlıurfa illerinde su ürünleri denetimi gerçekleştirdi. Buradaki denetimlerde hem barajlarda ve akarsulardaki yasak avcılık denetlendi hem de balık halleri, kontrolleri, depolardaki uygunsuz ortamda balık satışı yapılan yerler denetlendi. Bu denetimlerimize de Jandarma Çevre Koruma Timleri de katıldı. Yapılan denetimler sonucunda 2 bin 20 kg Sazan, 114 kg Yayın, 107 kg Karaca, 9 kg Şabut, 6 adet Orfoz ve 5 adet Lahoz olmak üzere toplam 2 bin 250 kg balığa ayrıca 10 adet muhtelif balık ağına el konuldu. Denetimler sonucunda da 28 kişiye 26 bin 800 TL idari para cezası kesildi. Bu denetimler Su Ürünleri Genel Müdürlüğümüzün koordinesinde ve Türkiye’nin değişik yerlerinde zaman zaman düzenlenen habersiz çapraz denetimlerdir.”

AVCILAR, AV YASAKLARINA RİAYET ETMELİ”
Avcıların, av yasaklarına riayet etmeleri gerektiğini söyleyen Emiralioğlu, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Bizim av yasaklarını uyguladığımız dönemler belli. Biz bütün avcılarımızın su kaynaklarındaki doğal hayatın sürdürülebilir olması için av yasaklarına riayet etmesini istiyoruz. Eğer avcılarımız avlanmalarına müsaade edilmesini istiyorlarsa av yasaklarına uymalılar. Bizim de bu av yasakları konusuyla ilgili çok ciddi çalışmalarımız var. Hafta sonları dâhil olmak üzer 7 gün 24 saat denetimlerimizi sürdürüyoruz. Türkiye genelinde de bu denetimleri en sık yapıldığı illerden bir tanesi de Kahramanmaraş’tır. Bu konuda hiçbir tavizimiz yok. Üreticilerimizden av yasaklarına uymalarını bekliyoruz. Uymayanlara 280 ile bin TL arasında idari para cezası yaptırımı uyguluyoruz. Bu cezalar ise kullandığı av malzemesine göre değişkenlik gösteriyor. Denetimler dışında önleyici tedbir olarak akarsularda, barajlarda levhalarımız var. Burada avlanmanın yasak olduğunu görsel levhalarla vatandaşlarımıza duyurduk. Bunun yanında yine Jandarma Çevre Koruma Timleri de önleyici olarak saha denetimleri yapıyorlar.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz