Tüm Türkiye’de binlerce balıkçı 1 Eylül itibariyle 2020-2021 Su Ürünleri Av Sezonu'nun açılmasıyla birlikte ağlarını denizlere bıraktı. Bu yıl da her yıl olduğu gibi hareketli başlayan av sezonunda ‘Vira bismillah’ diyen balıkçılar ağlarına takılan balıkları üreticisine sunmaya başladı. Kahramanmaraş’ta balık denilince ilk akla gelen yerlerden olan Balıkçılar Çarşısı’da şu sıralar hareketli günler geçiriyor.

ÇEŞİT ÇOK, BALIKLAR TAZE
Bir başka balıkçı esnafı İbrahim Sarı, şunları söyledi: “Balık sezonumuz şuan başlamış durumda. Balıklar taze taze gelmeye başladı ve fiyatları da normal. Balık çeşitlerimiz bu yıl daha bol olacak. Talepler de gelmeye başladı yavaş yavaş. Sezon bizde geç başlamasının bir nedeni de balıkçılarımız daha yeni yeni açılmaya başladı denizlere. Fiyatlarımız, çeşitler çok olduğu için yine bir iki lira arasında değişme oldu. Vatandaşlarımız çok balık tüketmeli, özellikle çocuklarda Omega3 destekli olduğu için balık tüketiminden kaçınmamaları lazım.”

“VATANDAŞLARIMIZ BOL BOL BALIK TÜKETMELİ”
Diğer bir balıkçı esnafı Tevfik Alma, “Sezon yeni başladığı için şuan çok bir rağbet yok ama ileriki zamanlar da satışlarımız da canlılık olacak diye düşünüyorum. Balığın he zaman faydalı bir tüketimi olduğunu biliyoruz hepimiz. Dolayısıyla vatandaşlarımız bol bol balık tüketmeli bu konuda. Çeşitler şuan normal. Mesela palamut balığı geçen yıl çoktu, bu sezon hamsi ve istavrit daha çok ama ileriki zamanlar da çeşitlerimiz müşteriler talep ettiği sürece çoğalacaktır. Aslında Kahramanmaraş halkımız yağmur başladığı zaman balık alıyorlar bizde böyle bir gelenek var. Hâlbuki balık her zaman yenen bir yemektir. Fiyatlarımız aşağı yukarı aynı az da olsa bir iki lira gibi bir değişiklik söz konusu. Hamsi satışımız şuan iyi günden güne biraz artıyor. Umarım işlerimiz daha iyi olur” ifadelerine yer verdi.

“ŞU AN İÇİN BİR CANLILIK YOK”
Balıkçı esnafı Ahmet Çelik, sezonun yeni başladığını ve şuan satışların normal olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Uzun yıllardır balık sektörünün içerisindeyim. Satışlarımız yeni olduğu için normal daha çok bir canlılık yok ilk günler olduğu için. Fiyatlar da çok bir değişiklik olmadı ne düştü ne yükseldi ama sezon tam açılmadığı için düşmedi, ileriki zamanlar da düşmeye başlar diye düşünüyorum. Açıkçası sezon tam başlamadığı için balık çeşitlerimiz çok gelmedi talep çok olursa eğer çeşitlerimiz daha çok gelecek, yoksa şuan çeşitlerimiz mevcut tezgâhlarımızda. Vatandaşımız daha çok organik balıklara yönelmeli hamsi gibi mesela. Dediğim gibi işlerimiz şimdilik normal ama ileriki zamanlar da daha hareketli olacak diye düşünüyorum.”


Editör: Mahmut Beyaz