Özellikle son yıllarda av sezonunun da açılmasıyla düzensiz avlanma ve yine birçok çeşitli sebeplerden dolayı balığı soğuk denizlere kaçıran bilinçsiz avcılar, fiyatlarında pahalanmasına neden oldu. Durum böyle olunca da kış aylarını yaşadığımız şu günlerde pahalılıkla başa çıkmaya çalışan vatandaş, balığa da aynı tarifenin uygulanmasıyla listesinden balığı çıkartmak zorunda kaldı. Kentte balığın en yoğun olduğu pazarların başında gelen Şazibey Halk Pazarı’nda balıkçı esnafları, piyasadaki son durumu gazetemize değerlendirdi. Piyasada balık bulmakta zorluk çektiklerini dile getiren esnaflar, maddi durumu iyi olmayan vatandaşların balık alamadığını belirtti.

HEM BİZ HEM DE VATANDAŞ ÜZÜLÜYOR”
Balıkçı esnafı Hakan Gürbak, şöyle konuştu: “Şu anda balık pazarında işlerimiz oldukça düşük ve balık fiyatları da pahalı. Hamsi 20 TL’ye kadar çıktı. İstavritler 20 ila 25 TL arasında. Çupra-levrek 40-45 TL civarlarında. Norveç somonumuz 50 TL’yi buldu. İthal palamutumuz 10 TL’den 12 TL’ye çıktı. Balığın soğuk denizlere doğru kaçtığı söyleniyor. Biz piyasada balık bulmaktan dolayı zorluk çekiyoruz. Durum böyle olunca da fiyatlar ister istemez yükseliyor. Fiyatlar yükselince de vatandaş balık almakta zorlanıyor. Çoğu vatandaş maddi durumu nedeniyle evine balık götüremiyor. Böyle olunca da hem biz hem de vatandaş üzülüyor. İnşallah önümüzdeki günlerde fiyatlar düşer ve hem vatandaş hem de bizim yüzümüz güler.”

PİYASADA BALIK BULUNAMIYOR”
Bir diğer balıkçı esnafı Tevfik Alma ise şunları kaydetti: “Pazarda şu an fiyatlar tavan yaptı. Balıklar çok pahalı. Bu pahalılığın sebebi ise piyasada balık bulunamıyor. Balığın soğuk denizlere kaçtığı söyleniyor. Durum böyle olunca da yeteri kadar balık gelmiyor. Yeteri kadar balık gelmeyince de fiyatlar pahalanıyor. Ayrıca da son yıllarda özellikle düzensiz avlanmadan dolayı balıkları kaçıyoruz. Bu pahalılığa rağmen balık alan yine de var ama tabii ki eskisi gibi değil. İlerleyen günlerde fiyatların düşmesini bekleyeceğiz. Hamsi şu an 20 TL, sardalya, palamut 12 TL, alabalık 18 TL, levrek-çupra 25-30 TL.”

Haber: Emre AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz