Kahramanmaraş’ta bakırcı ustası Ali Doğan tarafından üretilen 2 buçuk metrelik bakır küvet 2 bin 400 TL’den satışa sunuluyor.

Türkiye'de çok büyük bir öneme sahip olan bakırcılık Kahramanmaraş’ta da eskilere dayanan bir sanat dalı olarak yerini koruyor. Kentin tarihi çarşısında bakırdan üretilen kaplar, kazan, teşt, leğen, hamam leğeni, kulplu tas, süzek, tencere, kuşkana, kapaklı sahan, aşurelik ve bakraç gibi kap çeşitleri bu isimler altında, Türkiye'nin hemen hemen her iline, satılırken bakırcı esnaflarından Ali Doğan ise banyolarda kullanılmak üzere bakır küvet üretti.  38 kilo bakır harcanarak elde edilen küvet 2 bin 400 TL’den alıcı buluyor. 

‘BİZİM FİYATLARIMIZ UYGUN’

Yılda en fazla 3 kez bakır üzerine değişik talepler geldiğini ve son olarak küvet yaptığını dile getiren Tarihi Bakırcılar Çarşısı Esnaflarından olan Ali Doğan, bakırın sağlık açısından zararsız olduğunu ve bir çok yerin hijyen konusunda bu tür talepleri olduğunu söyledi. Doğan, “Bakır küvet lüks otellerde süt banyosunda kullanımı rahat ve hijyen oluyor, buradan talepler alıyoruz ona göre üretim yapıyoruz. Bakır küvetler yurt dışına seri olarak yapılıyor. Ama Kahramanmaraş’ta yeterli reklam olmadığı için tek tük istekler üzerine yapıyoruz. Bir yılda en fazla 3 tane geliyor. Bakır küvetin uzunluğu 2 buçuk metre, eni 80 santimetre, derinliği ise 70 santimetre fiyatı ise 2 bin 400 TL.  Bakır küveti yaparken 38 kilo bakır harcadık. Çorum tarafında bunu seri olarak yapıyorlar. Bildiğim kadarıyla 10 bin dolara satıyorlar. Biz bu kadar uyguna yapıyorsak potansiyeli, müşteriyi bu tarafa çekmek için yapıyoruz. Bu bakırı yaparken harcanan zaman 1 aydı. Gelen her türlü siparişleri bakır halinde yapıyoruz. Sipariş geldikten sonra insanın resmini dahi yapıyoruz. Yeteri kadar kitlelere ulaşamıyoruz. Bir Gaziantep veya Kütahya gibi reklam yapamıyoruz. Bakır gerçekten çok sağlıklı bir üründür. Diğer çelik, teflon gibi değildir. Bu konuda halk bilinçlense daha iyi olacak” şeklinde konuştu.

Haber: Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz