Kahramanmaraş'ta bakırcı esnafları yetiştirecek çırak bulamamaktan yakınıyor. Durumu böyle olunca esnaf mesleğin yok olup gitmesinden oldukça endişeli.

 

İnsanların gelişen teknoloji ile birlikte mutfak kültürü değiştiğine, bakır kapların yerini ise alüminyum, çelik, porselen ya da başka yapımlar aldı. Eski bir sanat olan bakır ustalığı da kent yaşamının giderek artmasıyla unutulmaya yüz tuttu. Bir zamanlar evlerin vazgeçilmezi olan bakır kapıları şimdilerde süs eşyası oldu. Kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya olan birçok mesleğin devam ettirilmeye çalışıldığı Kahramanmaraş’ta 40 yıldır bakırcılık yapan Zeki Dede, " Bakırcılık mesleği kaybolmaya yüz tuttu. Gelişen teknoloji, mutfakların ve çeyiz sandıklarının vazgeçilmezi olan bakır eşyaları ne yazık ki ilgiyi azaltmıştır" dedi. Mesleğini yeni nesillere öğretmek istediğini belirtirken yeni nesillerin bakırcılığın durumuna şahit olduklarında bu işi yapmaya sıcak bakmadığını ifade etti.

 

ŞEKİL VERİR, MOTİF ÇİZERİZ’

Dünyada yaşanan dengesizliklerin ve savaşların etkisiyle artık yurt dışına ihracat olmadığını dile getiren Zeki, “Ben burada 40 yıllık esnafım, bakır işlemeciliği yapıyorum. Bakır buraya işlenmemiş vaziyette gelir. Bizde ona şekil verir, motif çizeriz. Burada yapıp hemen hemen Türkiye’nin her iline gönderiyoruz. Bir zamanlar Avrupa ülkelerine gönderdik. Ancak savaşların etkisi, Dünya üzerinde yaşanan iktidarsızlıklar ve bir çok sebebten artık göndermiyoruz. Bu ilk Irak savaşında bakır ithalatı durmaya yüz tuttu. Daha sonra da tamamen durdu. Artık sadece Türkiye içine gönderiyoruz" diye konuştu.

 

ELEMAN YETİŞMİYOR’

Birinci sınıf bakır işlendiği Kahramanmaraş’ta, yılda bir ton bakır işlenip gönderildiğini dile getiren Zeki, makinelerden çok el işlemeciliğin talep gördüğü söyledi. Bunların yanı sıra eleman sıkıntısı çektiğini ifade eden Zeki, “Biz burada birinci sınıf bakırı işliyoruz. Bakır’ın Kahramanmaraş’ta madeni yok. Buraya Bakır Diyarbakır’ın Ergani ilçesinden geliyor. Yılda biz burada bir ton bakırı işleyip gönderiyoruz. Ben 40 yıldır buradayım, ilk zamandan bu zamana bakır işlemeciliğine hiç bir şey değişmedi. Teknolojiyle gelen press makineleri falan, bizim işimize etkisi olmadı. Çünkü bu yapılan motifleri elden geçmeden verilmesi çokta mümkün değil. Zaten alıcısı bakırın makineden geçmiş olanınıda istemiyor, el işi olmasını istiyorlar. Bakırcılıkta değişen tek olay, artık burada eleman yetişmiyor. Şimdi Türkiye’ye gelen Suriyeli vatandaşlar çalışıyor. Çalışan elemanlar, sıkıştırılmayada gelmiyorlar. Sıkıştırdığımız zaman kaçıp gidiyorlar. Bizim zamanımızda ustamız bizi döverdi. İş yapmadan bir dakikamız geçmezdi. Şimdikilere bir laf söyleyince işi bırakıp gidiyorlar. Böyle giderse bu iş makinelere kalacak" ifadelerini kullandı.

Haber: Emre Akkış

 

 


 

Editör: Mahmut Beyaz