Kahramanmaraş Havaalanı’nın uluslararası bir statüye kavuşturulacağını ifade eden Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, önümüzdeki yedi yıl içerisinde turizmde, ulaşımda, sağlıkta Kahramanmaraş’ı önemli merkezlerden birisi haline getireceklerini söyledi.
 
Kahramanmaraş Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (KASİAD) düzenlediği kahvaltıya katılan Bakan Ünal, ulaşımdan sağlığa, turizmden kültüre Kahramanmaraşlılara yeni müjdeler vererek 2016 yılında 187 milyon daha sağlık yatırımı yapılacağını bildirdi. Kahramanmaraş Havaalanı’na dış hatlar ilave edilerek hızlı trenin havalanıa bağlanacağını belirten Bakan Ünal, bunun şehir için çok büyük bir avantaj olacağını söyledi. Son 13 yılda hep birlikte çok önemli şeyler yaptıklarının da altını çizen Bakan Ünal, Türkiye’nin güçlü bir orta sınıfı olduğuna vurgu yaptı.

DEVLETTEN FAİZLİ BORÇ
Bakan Ünal, “Paranın para kazandığı, gecelik repo oranlarının bin 500’leri bulduğu bir ortamdan bugünlere geldik. Siyasete, devlete yakın iş adamları devletten düşük kredi ile borç alıyordu ancak yüksek faizle tekrar devlete borç veriyor ve oradan dünyanın parasını kazanıyordu. Türkiye bu günleri de gördü. Yatırım olduğu, iş adamı risk aldığı zaman bu istihdam anlamına geliyor. Siz ortak gelir grubunu güçlendirmezseniz, rahmetli Turgut Özal’ın orta direk dediği alt gelir grubu ile üst gelir grubu arasında yer alan asıl orta gelir grubunu güçlendirmezseniz maalesef tersine dönmüş bir pramit gibi toplumsal yapının sağılıklı bir şekilde sürdürülebilirliği kalmıyor. Son 13 yılda biz hep birlikte çok önemli şeyler başardık. Türkiye’nin bugün güçlü bir orta sınıfı var. Türkiye’de toplumsal, külltürel, ekonomik talepler, tolumun kendini ve dünyayı algılama biçimi orta sınıfın güçlenmesiyle birlikte değişti. Toplum artık kendisine güven duymaya, özgüven kazanmaya başladı” diye konuştu.

KAHRAMANMARAŞ BÖLGENİN EN İYİ SAĞLIK ALTYAPISINA SAHİP
2023’e kadar Kahramanmaraş’ı en iyi seviyeye getireceklerini belirten Bakan Ünal, “Önümüzdeki yedi yılda niyetimiz turizmde, ulaşımda, sağlıkta Kahramanmaraş’ımızı önemli merkezlerdin birisi haline getirmektir. Sağlık turizmi ile ilgili Ekonomi, Kültür-Turizm ve Sağlık Bakanının olduğu bir kurul oluşturuyoruz. Kahramanmaraş bölgenin en iyi sağlık altyapısına sahiptir. 2016 yılında Karmanmaraş’ta 187 milyon liralık daha sağlık yatırım yapılacak. Bizim bu alanlarda oturup çalışmamız ve 2023’e kadar Kahramanmaraş’ı bir noktaya getirmemiz gerekiyor” diye konuştu.

ULAŞIMLA İLGİLİ SORUNLARIMIZI ÇÖZÜYORUZ
Bakan Ünal, “Kahramanmaraş-Göksun yolu ile ilgili birçok kez plan revizyonu gerekti. En sonunda tünel ve viyadüklerle sorunları çözmek zorunda kaldık. Kahramanmaraş çıkışı ve oradaki 17 kilometrelik bir alanla ilgili yeniden bir güzergah değişimi plan revizyonu ile ortaya çıktı. Çünkü orada killi toprağın oluşturduğu bir heyelan riski tespit edildi. Şimdi orada yeniden özellikle belli noktaların viyadükle geçilmesi gerekiyor. Bu çerçevede yeniden bir plan revizyonuyla 2018 yılında inşallah ulaşımla ilgili bütün bu sorunlarımızı yol anlamında çözüyoruz” ifadelerini kullandı.

HAVALANANIMIZA DIŞ HATLAR İLAVE EDİLİYOR VE HIZLI TRENLE BİRLEŞİYOR
Ünal,“Geçtiğimiz günlerde Ulaştırma Çalıştayı yaptık. Orada iki konuda karar vereceğiz demiştik. Havaalanımız ya mevcut yerinde uluslararası bir havaalanı niteliğine dönüştürülecek ya da yeni bir yer bakacağız demiştik. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, yaptığı çalışmaların neticesinde, bizim de milletvekillerimiz ve Bakan’ımız ile yaptığımız görüşmeler neticesinde, mevcut havaalanının uluslararası havaalanı olacağı kanaatinde olduklarını ifade etti. Daha önce durdurduğumuz projeye dış hatlar ilave ediliyor. Önümüzdeki günlerde inşallah uluslararası bir havaalanı niteliğine kavuşacak. Hızlı trenin istasyonunu da havaalanı ile birleştirirsek bizim için çok büyük avantaj olacak. Kültür ve turizmi içiçe düşünmek gerekiyor. Kahramanmaraş’ın kültürel mirasının ihya edilmesi ve kültür ekonomisine dönüştürülmesi son derece önemlidir” dedi.

KAHRAMANMARAŞ İLE TURİZMDE BAŞARI ÖYKÜLERİ YAZILACAK’
Türkiye’nin çok zor bir süreçten geçtiğine dikkat çeken KASİAD Başkanı Ali Arpasatan, ay yıldızımızın dünyaya ışık saçacağını söyledi. Bakan Ünal’ın konuşmalarının ardından kürsiye gelen Arpasatan, turizm alanında başarı öykülerinin yazılması gerektiğini bununda ancak Kahramanmaraş ile olacağını kaydetti. Arpasatan, konuşmasına şöyle devam etti: “Türk milleti dünyanın sayılı milletlerinden birisidir. Bu medeniyet birlik ve beraberlikle birlikte var olmuştur. Aynı ülkeye baş koymak bizim karakterimizde vardır. Dünya üzerinde bizim ay yıldızımın tüm dünyaya umut ve ışık, medeniyetlerinde buluşma noktası olacaktır. Turizm yeni kabinede yönetime yön verecektir. Hem siyasal hem ekonomik hem de sosyal psikoloji açısından turizm Türkiye’nin can suyu haline gelmiştir. Bundan sonra turizm alanında başarı öyküleri yazılması gerekiyor. Söz konusu başarı ise burada Kahramanmaraş’a söz düşer. Sözden de ötesi turizm bu güzel coğrafyanın yüksek hayalleridir. Emininki bundan sonra Kahramanmaraş hak ettiği değeri alacak ve hayaller artık gerçekler olacaktır. Bu sorunların çözümü için ise biz iş adamlarına hatta tüm Kahramanmaraşlılara görev düşüyor ki önce biz inanacağız ve gerçekten isteyeceğiz. Bunun için 80 yıl sonrası için yaptığımız ekonomik kalkınma modelini sosyal kalkınma ile taçlandıracağız. Nitelikli iş gücünü kenti daha yaşanılabilir kılmadan olmayacağını biliyoruz. Turizmi Kahramanmaraş’ı, Kahramanmaraş’ı da turizmin keşfetmesi değişim başlangıcı olacaktır.”

SİYASET VE İŞ DÜNYASI BİRLİKTE OLMALI’
Son olarak kürsiye gelen Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Meclis Başkanı Hanifi Öksüz, Siyaset ve iş dünyasının birlikteliği çok önemli olduğunu ve bu birliktelik sayesinde çarklar daha hızlı döneceğini söyledi. Kahramanmaraşlı sanayicilerin ne terörden nede suni gündemlere takılıp kalmadığını inadına yatırım yaptığını ifade eden Öksüz, “Kahramanmaraş olarak bizim bir bakanımızın olması bizim en büyük sevdamızdı” diyen Öksüz: “Bir hemşerimiz olarak, Kahramanmaraş’a bu bakanlığı kazandırdığı için bu gururu kazandırdıkları için Sayın Mahir Ünal’a teşekkür ediyorum” dedi.

İNSAN KAYNAĞINI ARTTIRMAMIZ LAZIM
Meclis Başkanı Öksüz, Kahramanmaraş olarak insan kaynaklarına daha çok önem verilmesi gerektiğini belirterek şöyle konuştu: “Bakanımızın önceki gün akşam yaptığı toplantıyı dinledim. Bu konuşmadan 3 mesaj çıkardım. Bunlardan bir tanesi, Kahramanmaraş olarak insan kaynaklarımızı artırabilmemiz yönünde. Mesleğimiz iş adamı, sanayici olunca ben her konuyu o yönden ele alıyorum. İnsan kaynaklarımızın gelişmesi, şirketlerimizi gelişmesi, Kahramanmaraş’ın daha hızlı sanayileşmesi, ikinci neslin daha iyi yetişmesi açısından çok önemli. Gerçekten bu Kahramanmaraş’ın ciddiyetle ele alması gereken bir konu.”

BİRLİK VE BERABERLİK
Sanayiciler arasında gerçekleşecek birlik ve beraberlik ile daha çok yatırım yapılabileceğine vurgu yapan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Meclis Başkanı Hanifi Öksüz şunları dile getirdi: “Sayın bakanımızın ikinci mesajı ise sanayiciler arasındaki birlik ve beraberlik. Birlik ve beraberlik olursa, şirketlerimizde ortaklıklarımız devam eder, sermayeler birleşir, daha büyük sanayi yatırımlarına girme imkanımız olur. Gücümüzü ve enerjimizi arttırmış oluruz.

YEREL YÖNETİMLER
Bir diğer konu ise Kahramanmaraş’ta ki yerel yönetimler, iş adamları ve siyasetçilerimizin arasındaki birlik ve beraberlik. Burada oluşturulacak enerji ile Kahramanmaraş’ımız çok büyük mesafeler kat edecektir.

TAŞIDIĞIMIZ SORUMLULUĞUN BİLİNCİNDEYİZ
Kahramanmaraş sanayici ve iş adamları olarak taşıdığımız sorumluluğun bilincindeyiz. Çok ciddi görevlerimiz var. İstihdam sorunumuzu çözmek, daha çok vergi ödemek, daha çok ihracat yapmak gibi. Bütün iş adamlarımız kendi ölçeklerinde yatırım yapmak için çalışıyor. Ülkemizin bazı sıkıntıları var. Sosyal medyaya bakıldığı zaman Türkiye çirkin söylemler ile karşı karşıya. Güneydoğu’da yaşanan olaylar. Ama Kahramanmaraşlı sanayiciler olarak bunların hiç birisi bizi yıldırmayacak. Yatırımlarımıza daha hızlı bir şekilde devam edeceğiz.
Ülkemizde yaşanan bu sıkıntıların en kısa zamanda biteceğine inanıyorum. Biz sanayiciler olarak, bu işleri, yatırımları yaparken siyasetçilerimizin ve sizin desteğinize çok ihtiyacımız var. Sanayileşme konusunda ciddi desteklerinizden dolayı teşekkür ederim. En son yeni OSB sanayi bölgesinde büyük desteğiniz oldu. Yeni yatırımcılara parsel dağıtımını da gerçekleştirdik.”
Haber: Kübra Dilbirliği


Editör: Mahmut Beyaz