Et ve Süt Kurumu'nun ilanına başvurular dün sona ererken, marketlerde et satışına başladı. Buna göre marketler, ürünleri 0,5 kilogramlık ambalajlarda satacak. Sözleşme imzalandığı tarihten itibaren reyonlarında başka kıyma ve kuşbaşı ürün bulunduramayacaklar. Marketler 'ucuz' eti KDV dâhil kıymanın kilogramını 29 liradan, kuşbaşının kilogramını 31 liradan satacak. Büyükşehirlerde dana kuşbaşının kilogramı 44 TL'den satılıyordu.

Konuyla ilgili Gazetemize açıklamalarda bulunan Kahramanmaraşlı bazı kasaplar ise, bu uygulamanın iyi olacağını söyledi. Uygulamanın kasaplara bir zararının olmadığını belirten kasap Talip Pektaş: “Bizde çoktandır haberlerde ucuz et gelecek, dışarıdan ithal et gelecek diye görüyorduk ama şuanlık öyle bir uygulama görmedik. Tabi bu uygulama gelirse bizim için daha iyi olur. Biz sadece kasap olarak kendimizi düşünmemeliyiz. Bu uygulamayla birlikte vatandaşımız eskiye göre daha çok et alır. Et fiyatları zaten her yıl artıyor, dolayısıyla daha uyguna et yemiş olacak. Etin kilosu şuanda 50 lira ama yeni gelecek olan bu uygulamayla birlikte et 30 lira olsa vatandaşın yüzü bir nebzede olsa gülecektir” dedi.


1 KİLO ET ALAN VATANDAŞ 1,5 KİLO ALACAK

Uygulama sayesinde vatandaşın alım gücünün artacağını belirten Pektaş: “Yani vatandaş gelip 1 kilo et alacağına uygulama geldikten sonra gidip 1,5 kilo et alacak. Aslında bu uygulamanın bize çok bir zararı olmaz, zaten vatandaşımız nerede ne yapacağını çok iyi biliyor. Kaliteli et yemek isteyen insan zaten para aramaz. Halkımız için gerekenler yapılıyor zaten. Bunun dediğim gibi bize bir zararı yok, destekliyorum bu uygulamayı. Sonuçta biz sadece kendimizi düşünmüyoruz, milyonlarca insanlar var. Yani asgari ücrete çalışıp ta bir insan nasıl yesin 1 kilo eti 50 TL’ye. Dolayısıyla ucuzlaması halk içinde bizim içinde daha iyi olacaktır” ifadelerini kullandı.


BİZİ DE KAPSASA İYİ OLACAKTIR

Pektaş konuşmasını şu şekilde sürdürdü “Bir yandan da bu uygulama kasaplara yani bize gelse de iyi olurdu. Yani sadece büyük marketler zincirlerinde değil de kasaplarda olsa da daha iyi olurdu. İnsanlar sadece markete gitmezdi, her şahsın kendine özgü bir kasabı vardır. Vatandaşta kendi düşüncesiyle markette et ucuz ama benim kasabımda da aynı para derdi gelip bizden alırdı. Bu böyle olsaydı tatbikî bize de faydalı olurdu. Ama şimdilik bu durumun bize bir zararı yok. Her kasabın kendine göre bir müşteri potansiyeli vardır. Satışlarımız her yıl olduğu gibi normal bir şekilde devam ediyor ama kurban bayramı dolayısıyla daha bayramda kesilen etler vatandaşların dolabında mevcut olduğu için yaklaşık 2 aydır bir durgunluk söz konusu. Tabi bu böyle devam edecek değil ileriki zamanlar da satışlar normale dönecektir diye düşünüyorum. Dediğim gibi bu uygulamayı destekliyorum ve doğru buluyorum”


DESTEKLİYORUM

Kasap Durdu Mehmet Güven ise şöyle konuştu: “Aslında yeni uygulanacak olan bu ucuz et uygulamasını ben destekliyorum. Çünkü halkımıza daha uygun bir et sunulmuş olacak. Dolayısıyla vatandaşımızın daha pahalı et alma gibi bir derdi olmayacak. Yani şuan etin kilosu 50 TL’ye dayanmış durumda ama bu et 30 liraya 35 liraya vatandaşa daha ucuz olarak sunulursa milyonlarca insan istediği gibi et yiyebilecektir. Dolayısıyla biz bu yeni et uygulamasını olumlu buluyoruz. Biz sadece kasaplar olarak kendimizi düşünmüyoruz. Ayrıca vatandaşlarımızın bazı kesimlerinin durumu iyi değil. Her zaman et alma fırsatı bulamıyorlar. Dolayısıyla bu uygulamayla birlikte hem yüzleri gülecek hem de et alamama gibi bir dertleri olmayacak. Zaten bizde kasaplar olarak belirli bir çevremiz var. o çevre bizden gelip et alıyor. Dediğim gibi aslında bu uygulama bizi çok etkilemez. Umarım yeni gelen bu uygulama ile vatandaşlar artık eskisine göre daha iyi et alır. Bizim de işlerimiz iyi olur” 

Haber: Hakan Aydın

Editör: Mahmut Beyaz