Bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere Kahramanmaraş’a gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, ilk olarak Kahramanmaraş Valiliği’ni ziyaret etti. Kurum’u, TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Celalettin Güvenç, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç, Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay karşıladı. Valilik şeref defterini imzalayan Bakan Kurum, Vali Vahdettin Özkan’ın makamına geçti. Bakan Kurum makam ziyaretinin ardından ise Büyükşehir ve İlçe belediye başkanlarıyla değerlendirme toplantısı yaptı. Çevre ve şehircilik alanında Kahramanmaraş’ın bütün taleplerinin değerlendirildiği toplantı sonrası basın mensuplarının karşısına geçen Bakan Kurum, birbirinden önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Kurum, Yusuflar Mahallesi’ndeki kentsel dönüşümden, Aksu Çayı’na, Gayberli Mahallesi’ndeki heyelan riskinden, Kurtlar Mahallesi’nde yeni bir yerleşim yeri oluşturulmasına, Kılavuzlu’da yapılacak olan Millet Bahçesi’nden, Kapalı Çarşı etrafında sokak sağlıklaştırma projesine kadar birçok konuda müjde verdi. 
İşte Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un konuşmasından satır başları; 

“1 MİLYON SURİYELİ KARDEŞİMİZİ GÜVENLİ BÖLGEYE YERLEŞTİRECEĞİZ”
“Kahramanlar şehri, şairlerin diyarı kadim Kahramanmaraş’ımızdayız. Adından da anlaşılacağı üzere kahramanlıklarıyla tarihin her safhasında önde gitmiş, milletimizin gururu olmuş, her zaman Anadolu’da öncülük yapmış şehrimizdeyiz. Ahmet Hamdi Tanpınar’ın, Necip Fazıl’ın, Karacaoğlan’ın, Aşık Mahzuni Şerif’in, geçtiğimiz gün kaybettiğimiz Kudüs şairimiz Nuri Pakdil’in memleketi Kahramanmaraş’ta olmaktan büyük bir memnuniyet ve şeref duyduğumu ifade ediyorum. 9 Ekim’de Cumhurbaşkanımız, Başkomutanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla başlatmış olduğumuz Barış Pınarı Harekatı’nda bildiğiniz üzere 17 Ekim’de varılan mutabakat sonrasında 120 saatlik süre verilmişti. Güvenli bölge dediğimiz yaklaşık 32 kilometre derinlikteki bu alanının boşaltılarak mazlum Suriyeli kardeşlerimizin yerleştirilmesi ki, ilk etapta 5 bin nüfuslu köylerimiz ki yaklaşık 700 bin köylerde, 300 bin de ilçe merkezlerinde olmak üzere 1 milyon mazlum Suriyeli kardeşlerimizin yerleştirilmesi amacıyla bu harekatı başlattık ve inşallah sahadaki zaferimizi masada da kazanmak ve başkomutanımızın kararlılığıyla bu sürece getirdik. Akşam itibariyle de temizlenmiş olan bu güvenli bölge içerisine Suriyeli kardeşlerimizi yerleştirmek, iskan etmek ve bölgeye her zaman yaptığı gibi Türk ordusunun huzur, barış, mutluluk getirmesi amacıyla operasyonumuz amacına erişmiş olacak. Bu operasyon vesilesiyle şehitlerimiz oldu, gazilerimiz oldu. Bir şehidimiz de Kahramanmaraşlı kahraman Hacı Bebek kardeşimiz. Bu vesileyle hem Kahramanmaraşlı kardeşlerimize hem ailesine hem de tüm Türkiye’ye başımız sağolsun diyorum, yakınlarına sabırlar diliyorum. 

“YUSUFLAR MAHALLESİ’NDE KENTSEL DÖNÜŞÜME BAŞLIYORUZ”
Cumhurbaşkanımızın çizdiği manifesto çerçevesinde şehirlerimize ziyaretlerimize devam ediyoruz. Bir taraftan ordumuz güvenli bölge için mücadele ederken, biz de şehirlerimizin ihyası ve inşası için valilerimizle, belediye başkanlarımızla, milletvekillerimizle birlikte şehirlerin geleceği adına kararlar alıyor ve hızlı bir şekilde bu kararları uygulamaya gayret gösteriyoruz. Bu çerçevede Kahramanmaraş’a ilişkin de önemli kararlar aldık. Birincisi, Yusuflar Mahallesi diye bildiğimiz 24 hektarlık alanda kentsel dönüşüm projesine başlıyoruz. İki etap halinde bu projeyi yapacağız. Mevcutta yaklaşık 3 bin hak sahibi kardeşimiz var ve hak sahibi kardeşlerimize bir kısmına yerinde, bir kısmına Çamlık Mahallesi’nde, bir kısmına da Saçaklızade Mahallesi’nde yapacağımız 500 konutta ya da parasını vermek suretiyle tekliflerimizi sunacağız. Onların rızası çerçevesinde, mağdur olmayacakları şekilde, taşınma ve kira yardımı vermek suretiyle bu dönüşüm projesini Yusuflar Mahallesi’nde yapmak istiyoruz. Yıl sonuna kadar ihalelerini gerçekleştireceğiz ve 2020 yılının ilk çeyreğinde 500 rezerv konutun inşaatına, diğer taraftan yine Yusuflar Mahallesi’ndeki bir etabında ihalesine çıkmış olacağız. Kararlı bir şekilde 2023’e giden yolda Yusuflar Mahallesi’nin dönüşümünü de gerçekleştirmiş olacağız. Yerinde yapacağımız 24 hektarlık alanda da zemin artı 4-5’i geçmeyecek, Kahramanmaraş’ın tarihine, kültürüne yakışacak projeyi de inşa edeceğiz ve şehir merkezinin hemen yanında tarihi Maraş diyeceğimiz alanda da yeniden ihya çalışmalarını yapmış olacağız. Bu Kahramanmaraş için çok önemli bir kentsel dönüşüm projesi olacak. 

“HİÇBİR KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ YARIM KALMAYACAK”
Biliyorsunuz kentsel dönüşümle ilgili yarım kalan inşaatlarda hem vatandaşlarımızın hem de yüklenicilerin mağdur olmaması adına düzenlemeler yaptık ve dün itibariyle de Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu düzenlemeye göre inşaatı devam etmeyen veya hem yükleniciden hem de hak sahiplerinden kaynaklı mağduriyetlerin söz konusu olduğu süreçte tek taraflı fesih hakkını getirdik ki bundan sonra hiçbir kentsel dönüşüm projesi yarım kalmasın ve vatandaşımız bu süreçte mağdur olmasın. Yine kentsel dönüşüm yapacak firmalara hem teknik hem mali kriterlerimizin getirdiğimiz önemli düzenlemeyi de dün itibariyle yayınlamış olduk. Ülkemiz deprem bölgesinde yer alıyor, şehirlerimizde de kararlı bir şekilde kentsel dönüşüm sürecini yürüteceğiz. Kahramanmaraş da bu noktada bizim önceliğimizdir. 

“HEYELAN RİSKİ OLAN GAYBERLİ MAHALLESİ’NDE...”
Yine Gayberli Mahallesi’nde heyelan riski altında yaşayan vatandaşlarımız var, bunların da ön incelemelerini yaptık, kesin incelemeleri yapacağız ve heyelan riski altında bulunan yaklaşık 300 vatandaşımızın hızlı bir şekilde taşınması sürecini gerçekleştireceğiz. Onlara da yine üreteceğimiz rezerv konutlardan konut vermek suretiyle heyelan riskli alanların boşaltılmasını sağlayacağız. 

“KILAVUZLU’YA MİLLET BAHÇESİ YAPACAĞIZ”
Kahraman şehrimize bir tane Millet Bahçesi yapılması gerekiri konuştuk ve Kılavuzlu’da 295 bin metrekarelik alanda bakanlığımız TOKİ eliyle Millet Bahçesi’ni yapacak. Kahramanmaraş’ımıza hediye edecek. Bu Millet Bahçesi’nde tüm vatandaşlarımız 7 gün 24 saat vakit geçirecekler ve içinde her türlü aktivitenini olacağı, yürüme ve bisiklet yollarının, millet kıraathanelerinin olduğu önemli bir alanı Kahramanmaraş’a kazandırmış olacağız. Yıl sonuna kadar Millet Bahçesi’nin ihalesi tamamlanacak. 2020 yılı içerisinde büyük bir kısmı tamamlanır, 2021 yılında da Millet Bahçesi’ni hizmete açmayı planlıyoruz. 

“ÖNSEN’DE YENİ BİR YERLEŞİM ALANI KURULACAK”
Yine önemli olduğunu düşündüğümüz Önsen’de Kurtlar Mahallesi var, burada da rezerv konutlar üreteceğiz. Hem heyelan riskindeki vatandaşlarımız için hem kentsel dönüşümdeki vatandaşlarımızın rezerv alanlardaki konutlara taşınma süreci için rezerv konutlar yapacağız. Vatandaşlarımızın Önsen Köprüsü olarak bekledikleri köprüyü de bakanlığımız TOKİ eliyle yapacak ve burada da Kahramanmaraş’ın geleceğine dair yeni bir yerleşim alanını kazandırmış olacağız. Bu da Kahramanmaraş’ın geleceği adına önemli bir süreç. 

“BÜYÜKŞEHİR’E 30 MİLYON TL KREDİ DESTEĞİ”
Belediyemizin ihtiyaçlarına binaen asfalt ve ulaşım işleri için 31 Mart sürecinde vatandaşlarımıza verdiğimiz sözleri yerine getirmek adına 30 milyon TL kredi desteği vererek, belediyemiz acil ihtiyacı olan tüm mahallelerimizde asfalt ve yol alt yapı işleri yapmak suretiyle hızlı bir şekilde yapım sürecine girecek. 

“5 İLÇEYE KATI ATIK ENTEGRE BERTARAF TESİSİ YAPILACAK”
Elbistan, Afşin, Nurhak, Ekinözü ve Göksun ilçelerinde Katı Atık Entegre Bertaraf Tesisi’ni 2020 yılı Mayıs içerisinde ihalesini yapacağız. Projemizin değeri 100 milyon TL. Yine Elbistan Atıksu Arıtma Tesisi ihalesini de süreç içerisinde yapacağız o da, 150 milyon TL’lik yatırım değeri olan önemli bir proje olacak. Bu projeyi de 2020 yılı içerisinde başlamak ve en kısa sürede vatandaşlarımıza kazandırmak üzere bu süreci de yürüteceğiz. 

“AKSU ÇAYI’NI KURTARMAK ADINA PROJEYE BAŞLAYACAĞIZ”
Şehrimizin içinde bulunan Aksu Çayı’nın kirliliği söz konusu. Aksu Çayı’nın yine milletvekillerimizle yaptığımız görüşmelerde arkadaşlarımız geldiler ve burada tespitlerini yaptılar. Şuan itibariyle o bölgede çarpık sanayileşmeden kaynaklı 51 tane sanayi tesisimiz var. Bu 51 sanayi tesisinin 43’ü maalasef mevzuata uygun hareket etmiyor. 8’i mevzuata uygun, 43’ü ise mevzuat dışında. Ya kapasitesi yeterli değil ya da mevcut arıtma tesisi tam anlamıyla işlevini yerine getirmiyor. Bu hafta itibariyle bütün tesislere arkadaşlarımız denetimlerini sık bir şekilde yapacaklar. Mevzuattan kaynaklı veya işletmelerden kaynaklı eksiklikleri bildirecek, cezai işlemler bu hafta sonu içerisinde uygulanacak. Kendilerine bir yıl süre vereceğiz, bu bir yıl içerisinde Valiliğimiz koordinasyonunuda Büyükşehir Belediyesi ile birlikte OSB’nin ki bunlarla ilgili de 3 tane ıslah OSB oluşturma projesinde süreç devam ediyor. Ancak bu süreç bitsin veya bitmesin biz Aksu Çayı’nı kurtarmak adına bu projeleri başlatacağız. Yaklaşık 200 milyon TL değerinde Entegre Atıksu Arıtma Tesisi ihtiyacı var, bu ihtiyaç kapsamında bir kısmını sanayicimizin karşılayacağı, bir kısmını Büyükşehir Belediyesi’nin karşılayacağı, bir kısmının Valiliğimizin ve bakanlığımızın karşılayacağı yani masanın her tarafından bir elin tutacağı önemli bir projeyi de hep birlikte hayata geçireceğiz ve Aksu Çayı’nı bu arıtma tesisinin yapılmasıyla birlikte eski özlediğimiz sürecine sokmuş olacağız. Bu projeyi de kararlı bir şekilde yürüteceğimizi buradan bildirmek isterim. 

“KAPALI ÇARŞI ETRAFINDA BİR SOKAK SAĞLIKLAŞTIRMA”
Kahramanlıklarıyla meşhur şehrimizde yine Kapalı Çarşı etrafında bir sokak sağlıklaştırma, tarihin, atalarımızın bize bıraktığı o tarihi eserleri gün yüzüne çıkaracak sokak sağlıklaştırma ihya projesi yapacağız. Bu proje kapsamında Kapalı Çarşı’daki dükkanların cephesi, tabelaları, kaldırımı, aydınlatması, çatılarının yenilenmesi suretiyle projeyi gerçekleştireceğiz ki proje kapsamında 6 milyon TL’lik bir kaynağın 3 milyon TL’sini hibe, 3 milyon TL’sini de kredi desteği olmak üzere Büyükşehir Belediyesi’ne vereceğiz. Büyükşehir Belediyesi İller Bankası Genel Müdürlüğü ile birlikte bu projeyi de gerçekleştirecek. 

“BAHTİYAR YOKUŞU’NDA İKİNCİ ETAP BAŞLAYACAK”
Yine Dulkadiroğlu Belediyesi sınırları içerisinde yer alan Bahtiyar Yokuşu olarak bilinen alanda ikinci etap çalışmalarına başlayacağız. Bu proje kapsamında da 3 milyon TL kaynağın, 1,5 milyon TL’si hibe olmak üzere Dulkadiroğlu Belediyesi’ne aktarmak suretiyle Ulu Cami, Kapalı Çarşı ve Bahtiyar Yokuşu arasındaki tarihimizi gün yüzüne çıkararak sağlıklaştırma projesinin büyük bir kısmını da bu sayede çözmüş olacağız. 

“AFŞİN’DE KENTSEL DÖNÜŞÜME 15 MİLYON TL DESTEK”
Afşin Belediyesi’nin bizden Yediuyarlar İş Merkezi’ndeki kentsel dönüşümle ilgili yardım talebinde bulundular, biz de kent merkezindeki yaklaşık 5 bin metrekarelik alandaki kentsel dönüşüm projesi için bir kısmını hibe olarak verdiğimiz 15 milyon TL’lik krediyi de Afşin Belediyesine vereceğiz ve ilçe merkezindeki o önemli kentsel dönüşüm projesini gerçekleştireceğiz. Karaelbistan kentsel dönüşümü için yine Elbistan Belediyemize bu dönüşümün finanse edilebilmesi ve rezerv konut üretilebilmesi amacıyla 366 bin metrekare arsayı rezerv alan olarak Elbistan Belediyemize tahsis edeceğiz ve buraya bin adet rezerv konut üretmek suretiyle dönüşüm sürecini gerçekleştireceğiz. Elbistan Pınarbaşı çok önemli bir sit alanımız. Bu alanı genişletmek suretiyle özel çevre koruma bölgesi ilan etmek üzere çalışmalarımızı başlattık ve Ceyhan Nehrinin doğduğu alana da 100 bin metrekarelik bir millet bahçesini Elbistan’a bakanlığımız Toplu Konut İdaresi Başkanlığımızla yapacak ve en kısa zamanda vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız. 

“ELBİSTAN’DA TARİHİ KENT MERKEZİ GÜN YÜZÜNE ÇIKACAK”
Elbistan’ın tarihi kent merkezini gün yüzüne çıkarmak amacıyla orada eski şehri canlandıracak yine o Ceyhan Nehrinin güzergâhı dâhil tüm iyileştirmelerinin yapılacağı proje içinde 3 milyon TL’si hibe olmak üzere 6 milyon TL’lik krediyi Elbistan Belediyemize aktardık. Tüm ilçelerimizin hem millet bahçesi hem çevre düzenlemesi hem o tarihimizi gün yüzüne çıkaracak projeleri içinde talep ettikleri temizlik araçları noktasındaki projelere hem teknik hem de maddi destek vermek suretiyle Kahramanmaraş’ımızı inşallah 2023 yılına geldiğinde marka şehir yapacak projelerin adımlarını bugün masa etrafında attık. Yine Organize Sanayi Bölgesindeki Aksu Çayımızın temizliği için ziyaretlerimiz olacak.

“TOKİ’YE ÇALIŞMA TALİMATI VERDİK”
Güvenli bölge içerisinde Suriyeli kardeşlerimizi yerleştirmek amacıyla bir çalışma yaptık. Toplamda bir milyon nüfusu güvenli bölgeye yerleştirmek istiyoruz. Buna ilişkin TOKİ Başkanlığımıza çalışma talimatı verdik. Hem yerleşim alanları hem yerleşim alanlarının ihtiyaçlarını hem bölgenin yapısına uygun bir şekilde projelendirme sürecimiz devam ediyor. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan hem BM Genel Kurulunda hem de yapmış olduğu ikili görüşmelerde dünya liderlerine bu bölgede huzur, güvenlik ve barış getirmek için ve bir milyon Suriyeli kardeşimizi yerleştirmek için böyle bir çalışma yaptığımızdan bahsettiler. 

“DOĞANIN, HAVANIN KİRLENMESİNE MÜSAADE ETMEDİK, ETMEYECEĞİZ”
Bizim bir çevre mevzuatımız var. Biz hem Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi hem Sayın cumhurbaşkanımızın himayelerinde birçok çevre projeleri yürütüyoruz. Sıfır Atık Projemizde bu anlamda Türkiye’nin bugüne kadar gelmiş geçmiş en önemli çevre projesidir. Diğer taraftan korunan alanlarımızın sayısını artıyoruz. Her şehrimize millet bahçeleri yapıyoruz. Artık şehirleri geçtik, ilçelerimize millet bahçeleri yapıyoruz. Hava kirliliği noktasında büyük bir mücadelemiz var. Derelerimizin ıslahı, yine iklim değişikliği noktasında dere güzergâhında yapılaşma noktasında o yapılaşmaların kaldırılmasıyla ilgili projelerimiz var. Ne Kahramanmaraş’ta ne de Türkiye’nin başka bir yerinde çevrenin doğanın, havanın kirlenmesine müsaade etmedik, etmeyeceğiz. Eğer bizim yönetmeliklerimiz çerçevesinde çevreyi kirleten bir tesis, kuruluş, yapı, işletme varsa o işletmeye de gerekli ceza işlemini yaparız, uyarırız. Ceza-i işlem neticesinde de eksiklikler yerine getirilmiyorsa kapatma cezası dâhil her türlü işlemi yaparız. Buna ilişkinde arkadaşlarımız saha da incelemelerini yapıyorlar ve eğer incelemeler neticesinde eğer bir eksiklik söz konusu olursa bu mevzuat çerçevesinde gerekli ceza işlemleri yaparız. 

“51 TESİS MEVZUATIMIZA UYACAK”
Bizim hedefimiz 2020 yılı içerisinde Aksu Çayı için ihtiyaç olan entegre artırma tesisinin inşaat sürecine başlamak. Diğer taraftan mevcuttaki o 51 tesis bizim mevzuatımıza uygun hareket etmek zorundadır. Buna ilişkin gerekli tebligatları bu hafta kendilerine yapacağız ve onlarda yeni arıtma tesisi çözülene kadar tedbirlerini almak zorundalar. Biz arıtma tesisi yok diye çayımızın kirlenmesine müsaade edemeyiz.”
Valilik ziyaretinin ardından Bakan Kurum, Yaşar Pastanesi’ni ziyaret ederek Maraş dondurmasından tattı. 


(Haber: Ahmet Güneçıkan- Emre Akkış)
 

Editör: Mahmut Beyaz