Mehmet Bağlar, Kahramanmaraş’ın tarihini, kültürünü, değerlerini, insanlarını ve bugüne kadar gelmiş geçmiş sanatçılarını anlatan arşivini sadece Manşet Gazetesi ile paylaştı.

Bağlar, 7’den 70’e Maraş ile ilgili bilgiler olan bu özel arşivini gazetemiz okuyucuları ile buluşturarak, kültür ve sanat anlamında vatandaşların gönül dünyalarını aydınlatıyor. Kahramanmaraş’ın tarihi dokusunu ve kültürünü ele aldığımız bu özel arşivde, şehrin geçmişten bu güne gelen ozanlarını, bestekârlarını ve sanatçılarını ele alıp bu özel kişilikleri tek tek sayfa sütunlarımıza taşımaya devam ediyoruz. Her hafta Pazartesi günü gazetemizde siz değerli okuyucularımız için yazılar yazan ve arşivinde ki tarih kokan notları bizimle paylaşan Bağlar, bu hafta Kahramanmaraşlı Ozan Nuri’yi kaleme aldı.

Volkan Müzik Galerisi Yöneticisi, araştırmacı ve bağlama üstadı Mehmet Bağlar ’ın kaleminden Ozan Nuri;

OZAN NURİ
Gerçek ismi Nurettin Kardiş olan 1968 yılında Kahramanmaraş merkeze bağlı Sarıgüzel köyü Ekizce oymağında doğdu. İlkokulu köyünde bitirdi. 15 yaşına kadar kendi köyünde keçi, koyun, sığır güderek çobanlık yapmıştır. Fakir bir ailenin çocuğu olan Ozan Nuri 8 kardeşten biridir. 15 yaşlarında saz merakı olan aynı zamanda çobanlık yaparken de dağlarda türkü söyler dururdu. Hep hayalinde bir saz sahibi olmak isterdi. Fakat fakirlikten dolayı parası da yoktu. Babada fakirdir ama bu merak yoksulluk tanımazdı. Bu arada köyde bir tanesi bir saz alır ama çalamazdı. Daha sonra bu şahıs sazını satılık eder Ozan Nuri bu saza müşteri olur ama parası yoktur. Sazı satılık eden kişi Ozan Nuriye der ki; benim tarlayı sür sazı sana vereyim der. Bu arada evde iki öküzleri bulunan Nuri öküzleri alıp o kişinin tarlasını 3 gün 3 gece sürer. Müthiş bir mutluluk içinde sazı alır, bir ay içinde ufak tefek sazı çalmaya başlar. Nereye gitse sazı omuzunda gider. Gurbete çalışmak için gittiği her yerde sazı yanındadır. 1990 yılında askerden gelir. 2 ay sonra annesi beyin kanaması sonucu vefat eder. Kısa bir zaman sonra köyde evlenip bir çocukla Kahramanmaraş merkeze ailesiyle göç eder. Çeşitli işler ve inşaatlarda çalışır. 15 yıl inşaat boyacılığı yapar. 2007’de Aksu televizyonunun kurulmasıyla sazda kendini de geliştiren Ozan Nuri Aksu televizyonunda Ozanlar Diyarı isimli program yapmaya başlar. Bu program tam 5 yıl sürer. 2007’de Kahramanmaraş belediyesine hizmetli olarak işe başlar. Tekrar 2015’te Aksu televizyonunda Ozan Nuri İle Bizim Eller isimli köy programına başlar. 28 Mart 2017’de Kahramanmaraş büyük şehir belediyesinden emekli olur. Geçmiş yıllar arasında kendisine ait 200’ü aşkın eseri vardır. Bölgesel ozanlarla yöremizin bazı illerinde atışmalar yapmıştır. 3 Nisan 2017 tarihinde Kahramanmaraş Ozanlar ve Şairler Kültür Derneğini kurduk. Başkanlığını yaptığım Kahramanmaraş Ozanlar ve Şairler Kültür Derneğinin şu anda faaliyetlerini yürütmekteyim. Amacımız Kahramanmaraş’ın kültürüne hizmet etmektir.

MEHMET BAĞLAR AĞABEYİMLE TANIŞMAM
Mehmet BAĞLAR hocamla 25 yılı aşkın tanışmışlığım vardır. Çok sevdiğim bir ağabeyim olan bağlama ustası Mehmet Bağlar hocamla 2016 Mayıs ayında bir sohbet arasında sanatçıların albümlerinde yönetmenlik yaptığını biliyordum. Bu sohbet sırasında Mehmet hocam bana da bir albüm yapalım dedim, hay hay başım üstüne dedi ve zaman kaybetmeden eserlerimi ona verdim ve oda İstanbul’a gidip hızlıca çalışmalara başladı. Mehmet abim albümün alt yapılarını yapıp sazlar çalındıktan sonra beni İstanbul’a çağırdı. Albümün okumalarını bitirdikten sonra Türkiye’nin büyük müzik şirketlerinden DE-KA müzik etiketiyle “Ömür Kazanı’’ isimli albümü Mehmet Bağlar hocamın yönetmenliği ile bu albümü piyasaya çıkardık. Bu albümde Mehmet Bağlar abimin çok emeği olmuştur, kendisine sonsuz teşekkürler ediyorum.

ÖMÜR KAZANI
Hayat bana kurmuş tuzak

Düşe düşe ben yoruldum

Gel bu derde mezar kazak

Deşe deşe ben yoruldum


 

Sırtımda bir koca daya

Geçmez günler saya saya

Ekmek atlı bende yaya

Koşa koşa yoruldum


 

Nurim gönül şimdi yorgun

Mutlu olamadım bir gün

Ömür kazanında her gün

Pişe pişe yoruldum ben

ANALIK
Evimizin tadı tuzu kalmadı

Analık geleli yüzüm gülmedi

Sabır sabır dedim oda olmadı

Analık analık zalım analık

Öksüz çocuklara boyun büktürür

Dikenler içinde tavuk güttürür

365 gün oruç tutturur

Analık analık zalım analık

Yerimiz yurdumuz oldu aralık

Gece gündüz demez durmadan yatar

işlerin hepsini çocuklar tutar

evladı babanın düşmanı yapar

analık analık zalım analık

Ozan Nuri’m yeter çıktı burama

tuz basıyor kanlı kanlı yarama

Analık çok zalım vicdan arama

analık analık zalım analık

Editör: Mahmut Beyaz