Türkiye’de gençliğin en büyük sorunları arasında yer almaya başlayan madde bağımlılığına karşı Kahramanmaraş’ta bir grup madde bağımlısı ailesi tarafından kurulan geçtiğimiz yıl kurulan Kahramanmaraş Madde Bağımlılığı Mücadele Derneği (KAMED), kısa sürede önemli başarılara imza atmaya devam ediyor. Her geçen gün yeni bir proje oluşturarak gençlerin uyuşturucudan uzak tutulması ve ailelerinin de bilinçlenmesini amaçlayan KAMED, ‘Bilinçli Aile Bağımsız Gelecek’ projesi kapsamında toplumun bütün kesimlerini madde bağımlılığı noktasında bilgilendiriyor. Kahramanmaraş’ta madde bağımlılığına karşı etkin bir mücadele dönemi başlatan KAMED, Milliyetçi Hareket Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan’ı ağırladı. Derneğin Özel idare İş Merkezi’nde bulunan binasını ziyaret eden Aycan, KAMED Başkanı Mehmet Hacıbebekoğlu’ndan madde bağımlılığı noktasında yaptığı faaliyetler hakkında bilgiler aldı. Dernek üyeleriyle de görüşmeler gerçekleştiren Aycan, talepleri dinleyerek TBMM’de gündeme getireceğini belirtti.

MAALESEF ÇOK CİDDİ BİR SORUN”

Ziyaret sonrası açıklamalarda bulunan Sefer Aycan, madde bağımlılığının çok ciddi bir sorun olduğunu belirterek, “Madde bağımlılığı konusu bir hekim olarak aynı zamanda milletvekili olarak benim ilgilendiğim bir konu. Maalesef çok ciddi bir sorun. Bununla ilgili olarak geçmişte mecliste araştırma önergesi de verdim. Sadece madde bağımlılığı ile değil sigara ve alkol bağımlıklarıyla da uğraşıyorum. Mecliste de söylediğim gibi sigara kullanımı da mücadelesinde de biraz gevşeme var. Tersine sigara kullanımı da artıyor. Normal tütün değil nargile ve elektronik sigara gibi sorunlarımızda var onlarda artıyor. Bunlarla da mücadele etmeliyiz. Sigara bilinen en tehlikeli maddelerden birisidir. Kanserojen bir madde olup akciğer hastalıklarının en önemli sebebidir” dedi.

MUTLAKA BAŞLAMAYI ÖNLEMEMİZ LAZIM”

Madde kullanımına bağlı ölümlerde Türkiye’nin üst sıralarda yer almasına dikkat çeken Aycan, “Madde konusunda da Avrupa ülkelerine göre kullanımı az diye söyleniyor ama bundan dolayı rehavete kapılmamak lazım. Tersine şu an madde kullanımı da ilköğretim seviyesine kadar düştü. Maalesef kötü maddeler ve bilinçsizce kullanıyoruz. O yüzdende madde kullanımına bağlı ölümlerin en fazla olduğu Avrupa ülkesi Türkiye'dir. Bu çok tehlikeli bir durum. Bizde maalesef madde kullanımı daha çok fakir, parçalanmış aile, boşanmış aileler, sorunlu gençler olarak gözüken kesimde fazla. Madde kullanımının tedavisi zordur. Bunu tedavi etmeye kalkışarak başarılı olamayız ve yenemeyiz. Mutlaka başlamayı önlememiz lazım. Başlamayı önlemek içinde mutlaka ailelerin içerisine girmek, toplum içerisine girmek lazımdır” ifadelerini kullandı.

TÜM KAMU KURUMLARININ ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMASI LAZIM”

KAMED’in madde bağımlılığını önleme noktasında mücadele vermesini önemsediğini dile getiren Aycan, “KAMED'de bunun için mücadele veriyor tebrik ediyorum. Çokta büyük çabalar sarf ediyorlar ama bu sadece derneğin yapabileceği bir şey değil. Tüm kamu kurumlarının milli eğitimin, sağlık bakanlığının, diyanetin, içişleri bakanlığının, herkesin üzerine düşen görevi yapması lazım. En önemlisi maddeye başlatmamaktır. Bunun içinde ailelere ulaşmak, riskli çocuklar ya da riskli aileleri takibe alarak onlara sosyal çalışmacıların, psikologların ulaşarak riskli kişileri saptayıp bir an önce destek tedavilerini almamız lazım. Bunu yapmazsak korkarım ki gelecekte madde kullanımı daha da artar. Buda tabi ki ülkemiz için çok vahim bir durumdur. Buna fırsat vermemek lazım” şeklinde konuştu.

MADDEYE BAŞLANILMASINI ÖNLEMEMİZ LAZIM”

Madde bağımlılığı ile mücadelede en önemli konunun maddeye başlanılmasını önlemek olduğunu anlatan Aycan, “Bu kapsamda derneği ziyaret ettim dernekteki arkadaşlarla, yönetimle Kahramanmaraş'ta yapılanları konuşuyoruz. Gördüğüm kadarıyla bir özveriyle, amatörce bir şeyler yapmaya çalışılıyor ama bu amatörlüğün üzerinde bir kamusal organizasyon gerektiren bir konu. Bana verdiklerine göre bilinen 2 bin 500 madde kullanan kişi olduğu ifade ediliyor. Bu çok yüksek bir rakam. Hem bunları tedavi ettirmek, topluma kazandırmak, ailelerine ve kendilerine destek olmamız lazım. Ama çok çok daha önemlisi maddeye başlanılmasını önlememiz lazım. Bu ülkemizin geleceği açısından çok önemli. O yüzden arkadaşları da kutluyorum. Bir özveriyle çalışma gösteriyorlar ve tüm Kahramanmaraş'taki kamu kurumlarından iş birliği yaparak bu mücadeleyi sürdürmelerini istiyorum” dedi.

KAMED Başkanı Mehmet Hacıbebekoğlu ise MHP Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan’a ziyaretlerinden dolayı teşekkür ederek, derneğin faaliyetlerini anlattı.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz