Bağımlıkla mücadelede tüm siyasi partileri birlik olmaya davet eden Milletvekili Prof. Dr. Sefer Aycan, MHP’nin ve Ülkü Ocaklarının mücadelede yapılacak olan her türlü çalışmaya hazır olduklarını belirtti. Aycan:  “Yeşilay bağımlılıkla mücadele demektir. Bu nedenle bu hafta bağımlılıklarla mücadele haftası diye de adlandırılabilir. Bağımlılık, bir insanın bir nesneye veya bir duruma aşırı derecede muhtaç hâle gelme durumudur yani o nesneye veya o duruma ulaşamadığında bunun hem organik hem psikolojik hem de sosyal sıkıntılarının yaşanması hâlidir.

Maalesef tüm dünyada ve ülkemizde de bağımlılıklar giderek artmaktadır. Ülkemizde de bağımlılıklar artmaktadır. Daha kötüsü bağımlılık yaşı erken yaşlara, çocuk yaşlara inmiştir ve şu an toplumun en önemli sorunlarından biri bağımlılıklardır. Mevcut tütün, alkol, madde, uyuşturucu madde, kumar bağımlılıklarına şimdi de internet bağımlılığı eklenmiştir ve tüm bu bağımlılıklar her türlü yaşantımızı ciddi bir şekilde etkilemektedir. Tütün bağımlılığı çok ciddi sağlık sorunlarına sebep olmaktadır. Bir yılda ülkemizde tütüne bağlı ölümler 83 bin kişiyi tütüne bağlı nedenlerden dolayı kaybediyoruz. Bir yıldır Covid salgını yaşıyoruz. Her şeyimiz Covid’le belirleniyor, Covid’le yatıp Covid’le kalkıyoruz. Covid’den bir yılda ölen kişi sayısı 30 bin ama tütüne bağlı ölüm sayısı 83 bin. Alkolün ve tabii ki madde bağımlılıklarının da sağlık üzerine etkilerini çok daha iyi biliyoruz. Aşırı madde kullanımları veya uygunsuz madde kullanımından ülkemizde direkt ölümler oluyor. Bunun dışında, alkol kendi başına sağlık sorunu. Bir de yanlış maddelerle yapılan alkollere bağlı ölümleri geçen sene çok sık yaşadık.

‘ÖNLEMEYE YÖNELİK ORGANİZE ÇABALAR GELİŞTİRMELİYİZ’

Yeni bağımlılık internet bağımlılığıdır. Tabii ki bunun da organik sorunları var, sosyal sorunları var. Bunların hepsiyle birlikte mücadele etmek gerekiyor. Tabii, sadece Yeşilay’ın bunun üstesinden gelmesi mümkün değil. Bağımlılıklarla tüm toplum olarak mücadele etmemiz gerekiyor. Tüm kurumlarla, Sağlık Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı; her yönüyle topyekûn mücadele etmemiz gereken konulardır. Bir taraftan, bu bağımlılıkları tedavi etmeye çalışıyoruz. Evet, bağımlılık bir hastalıktır, tedavi edilebilir bir durumdur ama en iyisi bağımlılık durumunun ortaya çıkmasını önlemektir. En önemli, en büyük halk sağlığı sorunlarından biridir. Hep birlikte bağımlılıkların oluşmasını önlemeye yönelik çabalar içerisinde, organize çabalar içerisinde olmamız gerekir. Tabii, risk gruplarını iyi belirlemek gerekir. Özellikle madde bağımlılığı için parçalanmış aileler, yoksul ailenin çocukları, ortada kalmış çocuklar; en önemli hedef hâlindedir. Bu çocuklara ulaşmak ve bu çocukları bu tür kötü alışkanlıklardan korumamız gerekiyor. Ailelere çok büyük sorumluluk düşüyor. Tabii, ailelerin öncelikle kendi çocuklarına örnek olması lazım. Çocuklarını bu alışkanlıklardan korumak için kendilerinin yapmaması, rol model olması gerekiyor. Kendisi bir madde kullanırken, sigara veya alkol kullanırken veya buna özendirirken, çocuğun bunu kullanması ve bağımlı hâle gelmesi çok olağan bir şeydir. Diğer bir sorun, tabii ki internet bağımlılığıdır. Çocuklarımıza sahip çıkalım. Herkes, şimdi, elinde bir cep telefonu, bir köşeye çekilip kendi âleminde yaşıyor; sosyal ilişkiler tamamen bozuldu. Aile bağlarımızı yeniden kuvvetlendirmek ve ailelerin çocuklarına sahip olması lazım, onlarla ilgilenmesi lazım. Tabii ki madde bağımlılığında, sigara bağımlılığında, alkol bağımlılığında önemli bir konu da akran ilişkisidir. Onun için, tüm ailelerin çocuklarını takip etmesi gerekir. Kiminle iletişimi var, hangi yere gidiyor; bunlara müdahil olmak, bunları takip etmek gerekir.

İNTERNET BAĞIMLILIĞI

Bir diğer konu: Tabii ki internet bağımlılığı sosyal hayatımızı çok etkiliyor. Bu çocukları, mutlaka, boş zamanlarını değerlendirmek için spor merkezlerine göndererek veya sosyal kuruluşların içerisine alarak ya da aile içerisinde sosyal ilişkileri artırarak buna karşı da korumamız gerekiyor. Evet, konu çok geniş, çok boyutlu; hep birlikte bununla mücadele etmemiz gerekiyor. Biz Milliyetçi Hareket Partisi olarak her türlü mücadeleye, yapılacak her şeye hazırız. Sayın Genel Başkanımızın talimatları doğrultusunda Ülkü Ocaklarımız özellikle madde bağımlılığı konusunda çok büyük çaba göstermektedir. Bu çocuklara sahip olmak ve madde bağımlılığından kurtarmak için, özellikle ortada kalmış, parçalanmış ailelerin çocuklarına sahip olarak bu kötü alışkanlıklardan korumaya çalışıyoruz ve bundan sonra da yapılacak her türlü çalışmaya Milliyetçi Hareket Partisi Grubu olarak var olduğumuzu belirtiyor, saygılar sunuyorum.”

Editör: Mahmut Beyaz