Türkiye’de gençliğin en büyük sorunları arasında yer almaya başlayan madde bağımlılığına karşı Kahramanmaraş’ta bir grup madde bağımlısı ailesi tarafından kurulan Kahramanmaraş Madde Bağımlılığı Yardımlaşma Derneği (KAMED), kısa sürede önemli başarılara imza atıyor. Her geçen gün yeni bir proje oluşturarak gençlerin uyuşturucudan uzak tutulması ve ailelerinin de eğitim almasını amaçlayan dernek yeni bir projeye imza attı. KAMED, Kahramanmaraş’ta madde bağımlılığına karşı etkin bir mücadele dönemi başlatmak için İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı’na sunduğu ‘Bilinçli Aile Bağımsız Gelecek’ projesinin startını geçtiğimiz günlerde vermişti. Proje kapsamında aile bilinçlendirme toplantıları hızlı bir şekilde devam ederken, KAMED’de bu kez ise büyük bir sempozyum heyecanı yaşandı. Kahramanmaraş’ta adeta bağımlığa savaş açan KAMED, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi, Kahramanmaraş Valiliği, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Onikişubat Kaymakamlığı ve Dulkadiroğlu Kaymakamlığı’nın desteğiyle ‘Bağımlılıkla Mücadele Sempozyumu’ düzenledi. Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde düzenlenen sempozyumda, alanında uzman kişiler bağımlılık noktasında katılımcıları bilgilendirdi.

BAĞIMLILIKLA MÜCADELEMİZİ ARTIRACAĞIZ”

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Kahramanmaraş Madde Bağımlılığı Mücadele Derneği Başkanı Mehmet Hacıbebekoğlu, Kahramanmaraş’ta bağımlılığa savaş açtıklarını belirterek, “İçişleri Bakanlığı Dernekler Daire Müdürlüğü’nce bir projemiz vardı, ‘Bilinçli Aile Bağımsız Gelecek’ isimli. Kahramanmaraş Madde Bağımlılığı Mücadele Derneği’nin azmini ve iş birliğini güçlendirmek istiyoruz. İnşallah bu çalışmalarımızı artırarak devam ettireceğiz. Programımıza katılan herkese teşekkür ediyorum. Sizleri geleceğimiz olan çocuklarımıza sahip çıkmaya davet ediyorum. Bağımlılık, bir maddenin veya davranışın yaşamı ve sağlığı olumsuz etkilemesine rağmen kullanımına veya yapılmasına devam edilmesidir. Fiziksel bağımlılık, kullanılan maddeye karşı bir adaptasyon gelişmesine bağlı olarak maddenin varlığına karşı duyulan fizyolojik bir istektir. Ruhsal bağımlılık ise kişinin duygusal ya da kişilik yapısı gereği, gereksinimlerini tatmin etme/giderme amacı ile o maddeye veya davranışa düşkünlüğüdür. Bağımlılık kişinin bedensel, ruhsal sağlığını ve sosyal hayatını yok etmektedir. Diğer bağımlılıklar gibi teknoloji ve kumar bağımlılığı da kişiye, aileye ve topluma psikolojik, sosyolojik ve ekonomik zararlara yol açmaktadır” dedi.

TOPLUMUN FELAKETİNİ ENGELLEMEK İSTİYORUZ”

Bağımlığı toplumun felaketi olarak niteleyen Hacıbebekoğlu, “Ülkemizde ve dünyada bağımlılık oranı hızla artmaktadır ve bağımlılık yapıcı maddeye başlama yaşları gittikçe düşmektedir. Ayrıca toplumda teknoloji bağımlılığı da her geçen gün artmaktadır. Toplumun felaketi sayılabilecek bağımlılıkları engellemek ancak riskleri analiz ederek tehlikeleri ortadan kaldırmak ve toplumsal bilinci artırmakla mümkün olacaktır. Bu gerekçelerle, T.C. Kahramanmaraş Valiliği Himayelerinde ilimizde madde Bağımlılığı ile etkin mücadele eden kurum ve kuruluşlarla iş birliği yaparak, Kahramanmaraş Madde Bağımlılığı ile Mücadele Derneği, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dernekleri Federasyonu, İçişleri Bakanlığı Dernekler Daire Başkanlığının da desteklediği ‘Bağımlılıkla Mücadele Sempozyumu’nu ilimizde gerçekleştiriyoruz. Sempozyumumuzda özellikle bireylerin sağlığı ve güvenliğini tehdit eden alkol ve madde bağımlılığı ile teknoloji bağımlığına yer verilecektir. Sempozyumda emeği geçen İl Sağlık Müdürlüğü başta olmak üzere diğer kurum ve kuruluşlara teşekkür ederiz” şeklinde konuştu.

BAĞIMLILIKLA MÜCADELEYİ ÇOK ÖNEMSİYORUM”

Bağımlılıkla Mücadele Sempozyumu’nu önemsediğini dile getiren AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir, bağımlıların topluma kazandırılmasının önemini anlattı. Özdemir sözlerine şu şekilde devam etti, “Bazen katıldığımız programlar sosyal etkinlikler olur, bazen kültürel etkinlikler olur. Ama bugün katıldığımız programı çok önemsiyorum. Çünkü gençlerimizin en büyük sorunu madde bağımlılığı ve bu bağımlılığın birçok sebebi var ama sonuçları hep aynı. Çocuklarımızı hayatımızdan alan bir sonucu var. O yüzden yapılan işi çok önemsiyorum, burada bulunmak, mümkünse katkı sağlamak istedim. Toplumda yaşayan bütün ailelerde, zenginde de fakirde de, eğitimli de de eğitimsizde de çocuklarımızın buna maruz kaldığı görülüyor. Bunun ilk aşaması ne olmalı, yani çocuklarımızın bu madde bağımlılığına duçar olmaması için neler yapılabilir bunun konuşmak ve tespit ederek toplumu bilinçlendirmek gerekir. Daha sonra ise buna engel olamadıysak, buna düştüyse kısa sürede nasıl kurtulmalı ve topluma nasıl kazandırılmalı, rehabilite olmalı diye çalışmalıyız. İşte bunlarla ilgili doğru yolları ve yöntemleri arkadaşlarımız burada gösteriyorlar. Onun için yapılan çalışma çok önemli, sadece burada kalmamalı tabi ki. Bunu Denetimli Serbestlik Bürosu’nda görevli arkadaşımız anlattı, iş birliği olan kuruluşlarımız var, belediyeler örneğin. Belediyelerimizle daha bilinçli bir şekilde topluma bunu yaymamız gerekiyor. Onun için buradayız. Programı organize eden derneğimize ve katılımcılara çok teşekkür ediyorum.”

BAĞIMLILIK GÜNÜMÜZÜN EN ÖNEMLİ PROBLEMİ”

Kahramanmaraş Vali Yardımcısı Faruk Eraslan da yaptığı konuşmada bağımlılığın tanımını yaptı. Bağımlılığı günümüzün en önemli problemi olarak niteleyen Eraslan, “Madde Bağımlılığı Mücadele Derneği’nin düzenlemiş olduğu ‘Bağımlılıkla Mücadele Sempozyumu’na hoş geldiniz. Bağımlılığı kısa şu şekilde tanımlarsak, ruhsal, fiziksel, yapısal ve sosyal sorunlara yol açmasına rağmen kişinin yasal olmayan bir maddeden vazgeçememe durumudur. Bağımlılık deyince insanın aklına her türlü uyuşturucu, alkol, sigara gibi kimyasal varlıklar gelirken, bugün bu bağımlılıkların yanına bir de eylemsel bağımlılıkları eklemek mümkündür. Günümüzün önemli problemlerinden biri de bağımlılıktır. Problemi çözmek için tüm illerde olduğu gibi ilimizde de kurum ve kuruluşların katılımıyla bağımlılıkla mücadele koordinasyon kurulu oluşturulmuştur. Gerek koordinasyon Kurulu gerekse de çalışma grupları bu konunun üzerinde hassasiyetle durmakta problemlerin tamamen ortadan kalkması için gayret sarf etmektedir. Madde bağımlılığıyla ilgili problemlerin çözümü için ilimizde çalışan bir diğer kuruluş Kahramanmaraş Madde Bağımlılığı Mücadele Derneği’dir. Yapmış olduğu çalışmalar için teşekkür ediyor, bundan sonraki çalışmaları için de başarılar diliyorum” şeklinde konuştu.

ÇALIŞMA HAYATINDA BAĞIMLILIKLA İLGİLİ RİSKLERLE KARŞI KARŞIYAYIZ”

Protokol konuşmalarının ardından ise sempozyumun 1. Ve 2. Oturumlarına geçildi. 1. Oturumda kürsüye gelen Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’nden Şube Müdürü Mehmet Kürşat Aldemir, “Kahramanmaraş bizim gönlümüzde çok kıymetli, çok özel bir önem veriyoruz. Adı üstünde bizim kahraman bir şehrimiz. Bu sebeple ayrıca manevi olarak bizlerde bir yeri var. Kahramanmaraş’ta bağımlılıkla mücadelede önemli adımlar kat edileceğine inanıyoruz. İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’nün rolü, çalışma hayatında çalışanların iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin sorunları ortadan kaldırmak, bunları önlemektir. Çalışanlarımıza sağlıklı ve güvenlikli bir çalışma hayatını sürmesini temin etmek. Tabi ki çalışma hayatında bağımlılıkla ilgili risklerle karşı karşıyayız. Özellikle plastik ve kimya gibi sektörlerde, oto sanayi sitelerinde çalışan ergenlerde bağımlılığın çok ciddi bir sorun olabileceği düşüncesine sahibiz. Bununla ilgili çok ciddi araştırmalarımız var. Bağımlılık belki okul çağında başlıyor çocuklar açısından büyük bir tehdit olarak. Daha sonra bu çocuklar çalışma hayatında bağımlılığı devam ettiriyor, bu süreçte de yine çalışma hayatındaki insanlar iş kazasına veya bir sağlık sorununa neden oluyor. Bağımlılıkla ilgili temel mücadelenin öncelikle okul çağından itibaren, hatta ilkokula kadar inebilecek, anaokulunda bile çocuklarımızı bilgilendirecek faaliyetlerin yapılması gerektiğine inanıyoruz” dedi.

AİLELERİN BU KONUDA DAHA DA BİLİNÇLENDİRMELİYİZ”

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü olarak bağımlılıkla mücadeleyi önemsediklerini anlatan Aldemir, “Genel müdürlük olarak bizim bu konuları önemsediğimizin bir göstergesi var. Genel müdürlüğümüzde iş sağlığı ve meslek hastalıkları şubesini kurduk. Bu şubenin görevleri arasında özellikle madde bağımlığıyla mücadeleyi özel bir görev olarak tanımladı genel müdürümüz. Aile Bakanlığı ile birleşmeden önce genel müdürlüğümüz Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bağımlılıkla mücadele yüksek kurulu kararlarıyla ilgili stratejik eylem planlarından sorumlu kurumdu. Bağımlılık sağlık ve sosyal hizmetler alanında çok önemli bir sorun. Ailelerin bu konudaki farkındalığı artırmalıyız. Esnaflarımızı bilinçlendirmeli, esnafın da buna aracılık etmeme durumunu da ortadan kaldırmak için bir takım tedbirler alınmalı. İnşallah en kısa sürede Uyum Merkezleri 81 ilimizde açılarak, faaliyetlerimizi güçlü bir şekilde vatandaşa ulaştıracağız. Çocuğun veya bağımlı olan kişinin sosyal çevresiyle çalışmadan sorunu ortadan kaldıramazsınız” açıklamalarında bulundu.Sempozyumda İl Sağlık Müdürlüğü’nden Oya Birsen Bağımlılıkla Mücadelede Sağlık Bakanlığının Rolü hakkında konuşma yaparken, Psikolog Davut Ocak madde bağımlılığı nedir belirtileri nelerdir? ve Sosyolog Şükrü Bilgiç ise bağımlılıkla mücadelede denetimli serbestliğin yeri ve önemi hakkında sunum yaptı. İkinci oturumda ise Toplum Ruh Sağlığı Derneği’nden psikolog Canan Topçu Empati ve Etkili İletişimin Koruyucu Rolü hakkında, Hayatın Renkleri Solmasın Derneği’nden Osman Turgut uyuşturucu ile mücadelede önleme çalışmaları ve Kahramanmaraş Bağımlılıkla Mücadele Derneği’nden Hamide Büşra Çolak ise Yerel STK'ların Bağımlılıkla Mücadeledeki Rolü hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz