Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Kahramanmaraş İl Müdürü İsmail Balakan, 1 Ekim’den itibaren yürürlüğe girecek olan Bağ-Kur sigortalılarına yapılacak olan 5 puanlık prim indirimi hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

7 Eylül tarihinde resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6745 sayılı Kanunla 4/b (Bağ-Kur) sigortalılarına yönelik yapılan prim indirimi ve bu yasanın kimleri kapsadığı hakkında açıklama yapan Balakan, uygulama ile 4/b kapsamında sigorta primi ödeyenlerin primlerini düzenli ödemeleri halinde yüzde 5 prim indiriminden yararlanabileceklerinin altını çizdi. Prim indiriminden, Şirket ortaklarının, muhtarın, esnafın ve gelir vergisi mükelleflerinin yararlanmasını beklediklerine işaret eden Balakan, şu bilgileri aktardı:

 

PRİM İNDİRİMİNDEN KİMLER FAYDALANABİLECEK 

İsteğe bağlı sigortalılar hariç eski adıyla Bağ Kur’lular, yeni adıyla 4/b’liler 5 puanlık prim indiriminin kapsamındalar. Yani şirket ortakları, köy ve mahalle muhtarları, tarım Bağ  Kur’luları, esnaflar, gelir vergisi mükellefleri ekim ayı itibariyle başlayacak olan prim indiriminden faydalanacaklar.  Bu kişiler, 5 puanlık prim indirimi çerçevesinde daha düşük prim ödeyecekler.

CEZA ALMIŞ KİŞİLERİ KAPSAYACAK MI? 

Kapsamdaki kişilerden SGK’ ya prim borcu bulunmayanlar ve yasal süresi içerisinde primlerini ödeyenler indirimden yararlanabilecek. Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) prim, idari para cezası borcu ve bu borca ilişkin gecikme zammı ve cezası bulunanlar indirimden yararlanamayacak.

 

BORCUNU YAPILANDIRANLAR YASADAN YARARLANABİLECEK Mİ? 

Borç yapılandırması kapsamında SGK’ ya prim borcu olan Bağ  Kur’lulardan bu borcu yapılandıranlar prim indiriminden yararlanabilecekler.  Dolayısıyla, borcunu yapılandıran veya taksitlendiren Bağ Kur’lular yapılandırma bozulmadığı sürece primlerini indirimli ödeyebilecek.

 

GEÇMİŞTE PRİMLERİ BULUNANLARA NE OLACAK? 

Bağ Kur’lu kadın sigortalılara geçtiğimiz dönemde doğum borçlanması hakkı getirilmişti. Bunun yanında, Bağ Kur’lu erkekler askerlik borçlanması yapabiliyorlar. Borçlanma kapsamında ödenecek rakamlar, borçlanılacak gün sayılarının ödenecek prim tutarı ile çarpılması sonucu bulunuyor. 1 Ekim 2016 tarihinden sonra yapılacak borçlanma veya ihya işlemlerinde hesaplama yapılırken prim indirimi dikkate alınmayacak. Dolayısıyla, borçlanma yapacak veya SGK’ dan primleri iade alacak kişiler indirimsiz tutarlar üzerinden hesaplamaya tabi tutulacaklar.

 

PRİMLER KAÇ LİRA EKSİK ÖDENECEK?

 Kapsamdaki Bağ Kur’luların tamamına 5 puanlık prim indirimi uygulanacak. Bu durumda, yüzde 34.5 üzerinden prim ödeyen Bağ Kur’luların prim oranı yüzde 29.5’e düşecek. En düşük düzeyden, yani asgari ücret üzerinden prim ödeyen Bağ Kur’lunun ödeyeceği primde 82 TL’lik bir indirim olacak. Primini en yüksekten ödeyen BağKur’lu için ise indirim miktarı 535 TL’ye ulaşacak. İndirim rakamsal olarak değil, oran üzerinden gerçekleştiği için primini yüksekten ödeyen Bağ Kur’lu daha yüksek indirim alacak.

TARIM BAĞ KUR’LU BU YASADAN FAYDALANABİLECEK Mİ?

5 puanlık indirimden tarım Bağ Kur’lular da yararlanacaklar. 2016 yılında tarım Bağ Kur’lular 23 gün üzerinden prim ödüyorlar ve 30 gün sigortalı sayılıyorlar. Tarım Bağ Kur’lular en düşük 435 TL prim ödüyorlar.  İndirim sonrası en düşükten prim ödeyen tarım Bağ Kur’lunun primi 372 TL’ye düşecek. Dolayısıyla, bu kapsamda olanlar 62.5 TL indirimden yararlanmış olacak.

 

İNDİRİMDEN YARARLANMAK İÇİN BAŞVURULAR NASIL YAPILACAK? 

Prim indiriminden yararlanmak için Bağ Kur’luların SGK’ ya başvurmasına gerek yok. Primini düzenli ödeyen, SGK’ ya prim borcu olmayan Bağ Kur’lulara indirim otomatik olarak yansıtılacak. Bu durumdaki kişilerin indirimden yararlanmak için herhangi bir başvuru yapması gerekmeyecek.

 

İSTEĞE BAĞLI SİGORTALI OLANLARIN PRİMLERİNDE İNDİRİM OLACAK MI?

1 Ekim 2008 sonrası isteğe bağlı sigortalılar Bağ Kur kapsamında değerlendirilmeye başlandı. Bu çerçevede, isteğe bağlı sigortalılara 4/b’li olarak işlem yapılıyor. Ancak prim indirimi isteğe bağlı sigortalıları kapsamıyor. Dolayısıyla, isteğe bağlı sigortalılar prim indiriminden yararlanamayacaklar.

 

PRİM İNDİRİMİNİN AVANTAJLARI NELERDİR?

İndirim milyonlarca Bağ Kur’lunun bütçesini rahatlatacak. Bağ Kur’luları düzenli prim ödemeye teşvik edecek ve SGK’nın prim gelirlerini düzenli toplayabilmesi sağlanmış olacak. Özellikle küçük esnafın sağlıktan yararlanamaması sorununun önüne geçilmiş olacak. Bu uygulamayla, işverenlere uzunca bir süredir sağlanan 5 puanlık indirimin Bağ Kur’lulara da, yani küçük esnafa ve bağımsız çalışanlara da tanınması sağlanmış olacak.

 Haber: Kübra Dilbirliği

Editör: Mahmut Beyaz