Tarihi kapalı çarşı içerinde ilerlemiş yaşına rağmen yılmadan 13 yıldır balonculuk yaparak geçimini sağlayan Mustafa Çetin esnaflık yaparken durumunun çok iyi olduğunu ve iflas ettikten sonra balon satmaya başladığını söyledi. 6 çocuk babası Mustafa Çetin çocuklarını kimseye muhtaç etmemek için başına gelen onca olaya rağmen pes etmeden, usanmadan hayat mücadelesi vermeye devam ediyor. Çetin , “Daha önceleri esnaflık yaptığım için durumunun çok iyiydi. Daha sonra iflas ettim. Ve 16 yıl Fethiye’de yaşadım. Eşim vefat ettikten sonra ise Kahramanmaraş’a gelerek yaşamımı burada sürdürmeye başladım” şeklinde konuştu.

YAPTIĞIM İŞTEN GURUR DUYUYORUM”

Emekli olduğu halde çalışmaya devam ettiğini söyleyen Çetin, Kimseye muhtaç olmadan çalışmak en hayırlısı. Kimseye muhtaç olmayacaksın. İnsan onuru için yaşlar ve bende onurum için mücadele ediyorum. Burada balon satarak 3-5 kuruş kazanıyorum ve ekmek paramı çıkartıyorum. Tabiki bu yaşta çok zor oluyor ama utanmıyorum. Yaptığım işten gurur duyuyorum. Utanılacak bir iş yapmıyorum. Hem çocuklar benden bu balonları alarak mutlu oluyorlar onların mutluluğunu gördükçe bende mutlu oluyorum” ifadesini kullandı.

HER ZAMAN BENİM YANIMDA OLDU”

14 sene önce kaybettiği eşinden bahsederken halen ilk günkü aşkla bahseden Çetin gözyaşları içerinde konuşmasına devam etti, “ Rahmetli eşimle bizi halam tanıştırmıştı. İlk gördüğümde eşime orada âşık olmuştum. Eşim her zaman benim yanımda oldu. İyi günümde, kötü günümde her zaman yanımdaydı. Bazen moralimin bozuk olduğunda sesimi yükseltsem hiç karşılığımı vermezdi. Susardı ve daha sonra bir çay alır gelir ve niye moralimim bozuk olduğunu sorardı. İnsan özlüyor. Eski günler insanın gözleri önünde dönüp duruyor. Belki de çok özlediğimiz içindir.”

İNSAN YANINDA KİMSENİN OLMADIĞINI GÖRÜNCE MUTSUZ ŞEKİLDE YAŞIYOR”

Çetin , “Zaman çok hızlı geçiyor ve eskiye dönüp baktığımızda yanımızda kimsenin olmadığını görüyoruz. Eskiden eşim, çocuklarım, torunlarım yanındaydı ve çok mutluydum. İnsan yanında kimsenin olmadığını görünce mutsuz şekilde yaşıyor. Hayat insan için anlamsız geliyor. Eve gidiyorsun önüne bir tabak sıcak yemek koyacak kimsen yok. Tek başına yemek yiyorsun ve onunda bir tadı yok. Sohbet edecek kimsen yok. Hatta birlikte ağlayacağın kimsenin olmadığını bilmek ise en acısı” dedi.

KULA MİNNET EYLEMEYECEKSİN”

80 yaşında ve halen çalıştığını ifade eden Çetin, “Ben bu yaşıma geldim ve halen Allah’ın bana verdiği ömürle çalışmaya devam edeceğim. Birilerine muhtaç olup, el açmaktansa az olsun helalinden olsun. Kendi paramı kendim kazanırım. Biz hiçbir zaman harama el uzatmadım. Evimize haram lokmanın girmesine izin vermedim. Bundan sonrada böyle olmaya devam edecek. Kula minnet eylemeyeceksin” şeklinde konuştu.

ALIN TERİ NEDİR BİLİNMEZ OLDU”

Çetin, “Şimdilerde alın terinin pek önemini bilen kalmadı. Kimseden bir şey kabul etmedim, etmem de. Burada alın terimle ekmek paramı kazanmaya çalışıyorum. Bu böyle de devam edecek. Alın teriyle kazanılan ekmeğin tadını hiçbir yerde bulamazsın. Onun tadı, lezzeti başkadır ifadesini kullandı.

Haber: Fazilet Çomruk


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Editör: Mahmut Beyaz