Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, kentte özellikle Nisan ayında etkisini gösteren yağışları ve tarımda ki son durumu değerlendirdi. Çetinkaya, bu yıl Ocak-Şubat ve Mart aylarında ki yağışların yeteri kadar etkili olmadığını ancak Nisan ayında yağan yağmurlarla birlikte çiftçilerin rahat bir nefes aldığını söyledi. Biber, pamuk ve mısır ekimimin tamamlandığını belirten Çetinkaya, buğday ve arpanın hasadına da yaklaşık 45 günlük bir süre zarfının ardından başlanacağını ifade etti. Çetinkaya, “Kılavuzlu barajımızda herhangi bir su sıkıntısı bulunmuyor. Kartalkaya barajında ise yine bir su sorunumuz yok. Ama tek problemli olduğumuz bölge Ayvalı sulama sahamızdır. Ayvalı sulama sahamızdaki doluluk oranı yüzde 30’larda. Barajımızın su oranının düşük olması o bölgedeki çiftçilerimize bu yıl için su verilemeyeceği sadece içme suyu temin edileceği yönündedir. Bunun dışında genele bakacak olursak Kahramanmaraş’ta şu an için su ile alakalı bir sıkıntımızın kalmadığını söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

SULAMA ÇALIŞMALARI BAŞLADI”
Kahramanmaraşlı çiftçilerin sulama çalışmalarına başladığını söyleyen Çetinkaya, ayrıca bahçe hazırlıklarının da başladığı bilgisini verdi. Çetinkaya, “Kahramanmaraş’ta Nisan aylarının sonuna doğru yaklaşırken artık çiftçilerimizin de arazide ki çalışmaları hızlandı. Bağ bahçe ve sebze üretimi ile ilgili domates, salatalık, biber gibi bahçe hazırlıkları başladı. Bunun yanı sıra buğdayda artık sona doğru yaklaşıyoruz. Kahramanmaraş’ta biber ve pamuk, mısır ekimi bölgemizde tamamlandı. Buğday ve arpanın hasadına yaklaş 45 günlük bir süre kaldı. Şu an itibariyle kentteki buğday ve arpaya baktığımız takdirde bölgemizdeki buğday tarlalarında verimin, rekoltenin ve yağışlarında yerinde olmasıyla bu yıl için buğday hasadımızın çok iyi olacağını bekliyoruz. Çiftçilerimiz şu an itibariyle artık buğdayın son hazırlıklarını yapıyor. Sulama çalışmaları başladı. Önümüzdeki günlerde hava durumu nasıl gider, yağışlar nasıl olur. Bunu bekleyip göreceğiz” şeklinde konuştu.

FINDIK HASADI
İlerleyen günlerde Kalekaya ve Galaya bölgelerinde ekilen fındıkların hasadına başlanacağını belirten Çetinkaya, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Şehrimizde bu yıl için kış kışlığını gösterdi diyebiliriz. Yağış ve soğuk iyi oldu. Yağışlarda ocak, şubat, mart aylarına baktığımız takdirde yağışı biraz az aldık ama nisan ayındaki yağan yağmurlar güzeldi. Bu da tarlalarda ekili olan ürünler için çok iyi oldu. Çiftçilerimiz ekstra bir sulama maliyetinden kurtulmuş oldu. Ama Kahramanmaraş’ta bölgesel olarak kuraklığımız hala devam etmekte. Kahramanmaraş’ta Kalekaya ve Galaya bölgemizde ciddi anlamda bir fındık üretimimiz var. İnşallah fındık hasat mevsimi başladığında hasat yapacağız ve Kahramanmaraş’ta fındık yetişiyor mu? Algısını tüm Türkiye’ye duyuracağız.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz