Kurak geçen bir yılın ardından Kahramanmaraş’ın Ayvalı Barajı’nın neredeyse kuruma noktasına gelmesiyle birlikte 2017 yılının da doluluk oranı yüzde 20’lere kadar düşüş gösterdi. Ayvalı Barajı’ndaki suların öncelikli olarak içme suyuna verilmesi nedeniyle bölgede ki çiftçilere tarım arazilerini sulamaları için su verilemiyor. Konuyla alakalı gazetemize özel açıklamalarda bulunan Devlet Su İşleri (DSİ) Bölge Müdürü Emrah Köleoğlu, “Kahramanmaraş ili merkezine içme suyu alındığı için biz bunu ön görerek orada sulama yapan çiftçilerimizle ve Ayvalık Barajı Sulama birliği ile gerekli ön görüş yaparak mümkün olduğunca sulu tarım yapılmamasını ve ikinci ürün ekilmemesini kendilerinden talep ettik” ifadelerini kullandı.

2016 YILI KURAK GEÇTİ”

2016 yılının Kahramanmaraş ilinde oldukça kurak geçtiğine değinen Köleoğlu, “2016 yılında uzun yıllar ortalamasına göre yaklaşık olarak 150 metreküp kadar bir yağış alabildik. Dolasıyla geçen yıl biz birçok barajımızda maalesef büyük ölçüde seviye düşüşleri yaşadık. 2017 yılı içerisinde de birçok barajımız maalesef normal olması gereken işletme seviyelerinin altında girdi. 2017 yılı içerisinde ise özellikle son bir ay içerisinde yaşanan yağışlarla beraber Kahramanmaraş ilimizde ki birçok barajımızda ki su seviyesi uzun yıllar ortalamalarına ulaşmış oldu. Bununla birlikte sadece Ayvalı Barajı havzasına oldukça düşüş miktarda yağış gelmesi nedeniyle maalesef sadece yüzde 20’lik su doluluk miktarı bulunmaktadır” şeklinde konuştu.

ÖNCELİĞİMİZ İÇME SUYU”

Ayvalı Barajının iki amaçla kullanıldığını söyleyen Köleoğlu, şunları kaydetti: “Biz bunu daha önceden ön gördüğümüz için Ayvalı barajımızda içme suyu amaçlı olduğu için ve yıl içerisinde yaklaşık 30 milyon metre küplük içme suyunun Kahramanmaraş ili merkezine içme suyu alındığı için biz bunu ön görerek orada sulama yapan çiftçilerimizle ve Ayvalık Barajı Sulama birliği ile gerekli ön görüş yaparak mümkün olduğunca sulu tarım yapılmamasını ve ikinci ürün ekilmemesini kendilerinden talep ettik. Bu doğrultuda çiftçilerimizde büyük ölçüde buna bağlı kalaraktan sadece kuru tarımla ilgili gerekli ekinlerini yapmış durumdalar. Özellikle geçen haftalarda yaşanan yağışlarla beraber aslında kuru tarım için büyük ölçüde su karşılanmış oldu. Bununla beraber önümüzdeki günlerde de yağış beklenmekte olup çiftçilerimizin ekmiş olduğu ürünlerin zaten kurumayacağını, rekolte kaybının da çok fazla yaşanmayacağını biz tahmin ediyoruz. Ayvalı barajı iki amaçlı barajımız hem içme suyu hem de sulama aracı olduğu için ve öncelik içme suyu düşünüldüğü için şuanda bizim 2017 yılı içerisinde tamamen Kahramanmaraş ilimize çok fazla büyük miktarda yağış düşmeyeceğini bilerekten bu kullanabilecek olan miktarı sulamadan daha öncelikli olan içme suyu amaçlı olarak kullanmayı hedefliyoruz. Dolasıyla barajdan sulama amaçlı olarak su vermenin çok mümkün olmadığını Büyükşehir Belediyemizle yapmış olduğumuz toplantılarda karar verdik.”

 HABER: MELİHA ŞEYDA AKÇAKALE

Editör: Mahmut Beyaz