Türkiye’de yeşil alan yapan ilk belediye olan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi yeni projeler içinde kolları sıvadı. Yolların, parkların, kaldırımların kısacası bir nedenden dolayı yapılan hizmetlere yolu düşenler hizmetleri anında görebiliyorken, şehrin ileriki yıllara göre kaderini belirleyecek projelerde sesiz sedasız ilerliyor. Biyolojik atıksu arıtma tesisi, Mobil mutfak Tırı, otoparklar, peyzaj çalışmaları ise son gaz devam ediyor. Şehrin girişinden çıkışına kadar göz ahenki sağlanırken yararlı projeler ile de gelen turistler şehre hayran kalıyor.

20 YIL ÖNCEKİ BELEDİYELERİ BİLE GEÇTİK

Sümbüllü Bulvarı, Tünel kavşaklar, Yedikuyular Kayak Merkezi ve 400 yararlı proje ile Kahramanmaraş’ı yeniden inşa eden Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Kuzey Çevre Yolunun bu yaza yetiştirileceğinin müjdesini verdi.

Göreve geldiği günden bu yana verdiği sözleri tek tek yerine getiren Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, kente adeta altın çağını yaşatıyor. 2017 yılında yaklaşık 2.500 KM yol asfaltlayarak Türkiye’de en çok asfaltı döken Büyükşehir Belediyesi olan Kahramanmaraş, hedefini bu yıla hem yola hem de asfalta verdi. Fen İşleri Daire Başkanlığı yaz ayı gelmeden 107 noktada çalışma başlatırken, şehrin nazar boncuğu olacak Kuzey Çevre Yolu, aksi bir durum olmazsa bu yaza bitecek. Büyükşehir Belediye Başkanlığının projelendirdiği Karayolları Genel Müdürlüğünün yaptığı, Agcalı Yolu, Orta Hal Kavşağı, Sümbüllü Bulvarı ile Kahramanmaraş’a adete yeniden imza atarken, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’un projelendireceği Arsan Kavşağı, Sanayi Kavşağı çalışmaları da kısa süre içerisinde başlanılacak.

BU PROJELER ÖNEMLİ PROJELER

Yapılan projeler hakkında sahada Manşet Gazetesine önemli açıklamalarda bulanan Etüt Daire Başkanı Mustafa Aksel Abacıoğlu: “Milli irade meydanın neredeyse sonuna geldik. Başkanımız artık buranın neticelenmesini de istemişti. Artık önümüzdeki günlerde açılışa hazır hale getireceğiz. Projenin genelinde bir otopark, ferah ve geniş alan ihtiyacı vardı. Bunlar tamamlanmış oluyor. Başkanımızın bize verdiği bir talimat ile cami yerini de başlatmış olduk. Buradaki cami 850 kişilik bir cami. Planımız şöyle idi: ‘buranın camide namaz kılınacağı zaman, özel günlerde, kandil namazlarında veya teravih namazlarında cami meydana doğru genişlesin, neredeyse 5-6 bir kişi alıyorsa tamamlansın’ dedi. Ölçtük hesapladık, burada aynı anda 10 bin kişi namaz- kılabilecek şekilde meydan elde etmiş olacağız” dedi

CAMİ TEMEL UNSUR

Milli irade meydanında bulanan caminin alanın sosyal donatısı olmadığını belirten Abacıoğlu şöyle konuştu: “Aynı şekilde cami meydanın bir donatısı değil, içindeki ana unsurudur. Aynı anda camiye gelen kişilerin araçlarını park edebileceği 350 araçlık otoparkı var. hem de kendi hinterlandına hitap ediyor sosyal donatıların bulunduğu binalar, kendi içerisinde meydanı görebilen açısı gereği de hakim olabilen, altında arkasında kış bahçesi pergoleli bir alan olan elde edebildiğimiz bir yer. Bunlar rekreasyon alanları, park alanları başkanımızın seçim projesi içinde olan yerlerdi. Bunları bir bir hayata geçirmeye devam ediyoruz. Önümüzdeki günlerde Kapıçam’da bulanan ve Türkiye’de ki ilk karakteristik parkı yapıyoruz. Türkiye’de olmayan tarzda oyunlarımız var. Buna benzer b ir çok parkımız canlanacak. Plajımızın aynı anda çalışmaları devam ediyor. Aslında burası temalı bir park”

2014 YILINDA GEREKEN TALİMATI ALDIK

Fatih Mehmet Erkoç’un 2014 yılında Büyükşehir Belediye Başkanı olduğunda kendilerine verdiği talimatı olduğunu belirten Abacıoğlu: “Başkanımız burada 2014-2015 yılında yola çıktığında bize şu talimatı verdi: ‘Kahramanmaraş içerisinde rekreasyon alanı dediğimiz alanları geliştirin’ mesele sadece küçük park yapmak değil. İnsanlar içeriye girdiği zaman, kendisini şehirden uzaklaşmış, yoğunluktan uzaklaşmış hissetsin demişti. Bununla beraber, 15 Temmuz Millet bahçemiz aynı şekilde devreye girdi. Aliya Izzetbegoviç parkı da aynı başladı. Bunlar genel anlamda şehrin siluetini değiştiren, şehrin içiresinde yaşam alanları oluşturdu. Yeşil yaşam alanları oluşturuyoruz. Bunlarla ilgili önümüzdeki günlerde birçok çalışma yapacağız. Aliya Izzetbegoviç ikinci etabı devreye alınacak, Recep Tayyip Erdoğan şehir bahçesi 1 milyon metrekarelik bir park alanı devreye alınacak” şeklinde konuştu

TÜRKİYE BİRİNCİSİ OLDUK

Türkiye’de Millet bahçelerini yapan ve yeşil hareketini balatan Büyükşehir Belediyesi olan Kahramanmaraş’ın bundan sonra da yapılacak işlerde birinci olacağını belirten Abacıoğlu şöyle konuştu: “Bunlar başkanımızın bu işe baş koyması ile alakalı. Kahramanmaraş’ın elzem ihtiyaçları nelerdir? Diye sorular ve cevapları ile geldi. Böyle bir planla geldi. Böyle bir plan doğrultusunda, yeşil alanları planladık. Planlamadan kasıt şu: ‘Ayrıştırdık. Kimisi tamamen çayır üzerine tamamen oturulabilen üzerinde olsun, ikincisi peyzaj donatıları yüksek olsun. Üçüncüsü temalı parklar yapalım.’ Bunların arasında 15 Temmuz Millet Bahçesi sulu ve yeşil alanı bol bir park oldu. Aliya Izzetbegoviç yine aynı şekilde. Kapıçam’da ki yaptığımız yer temalı, macera parkı oldu. Yeni yapacağımız plaj projesi yine plaj temalı bir park. İçerisinde her türlü donatısının olduğu ve bunlarla ilgili, sayın Cumhurbaşkanımızı5n verdiği talimat ile başkanımız bunun önünü tamamen açtı. Artık bu işte Türkiye’de lider şehir haline geldik.

YÜRÜYEN MERDİVEN

Kıbrıs Meydanı yaya üst geçidinin bulunduğu yerdeyiz. Toplamda 4 tane yürüyen merdivenimiz var. Ayrıca engelli, yaşlı, yürüme zorluğu çeken her türlü kişi için de asansörlerimiz mevcut. Başkanımız burada bir öngörüde bulundu. Bu çalışmada yine trafiği rahatlatmak adına yapılan çalışmanın devamı. Bu 5 etaplı bir projeydi ve son etaplarına yaklaşıyoruz. Tabii bununla beraber Abdulhamithan Köprülü Kavşağı ve onun arkasındaki Karamanlı Köprülü kavşağı bu projelerin ilk aksıydı. Her birinin arasına yaya üst geçitleri düşünülerekten planlamamızı yaptık. Şimdi Yunus Emre Taziye Evi’nin oraya bir tane yapıyoruz. Abdulhamithan Köprülü Kavşağı’nın ve Karamanlı Köprülü Kavşağı arasında bir tane yaya üst geçidine başlıyoruz. Ayrıca Karamanlıya gelmeden de bir tane üst geçit planlamamız var. Burası yürüyen merdivenli bir üst geçit olduğu için ciddi anlamda yaya sirkülasyonu var. Burada şöyle güzel bir durumda var; bu yaya üst geçitleri turizm sit alanı dediğimiz şu an Kıbrıs meydanının doğu tarafı, Katiphan, Ulu cami ve Çukur hamamdan oluşan bir tarihi bölge var”

Haber: Mustafa Kılınç

Editör: Mahmut Beyaz