Toplantıya Kahramanmaraş temsilcisi Ercan Aygün’de katıldı. Aygün; “Hipermarketlerde ve zincir mağazalarda her türlü ürünün satılması çok yanlış. Her zincir mağazada beyaz eşya satıldığını görüyoruz. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir çirkinlik olmaz. Turşunun, yoğurdun yanında beyaz eşya satılması doğru değil. Herkes kendi işini yapsın. Süreçle ilgili iş birliğine giderek harekete geçme kararı aldık” dedi.

  

"MAĞAZALARIN VİTRİNLERİNİ BU SLOGAN SÜSLEYECEK"

Aygün yaptığı açıklamada şunları belirtti;  “Beyaz Eşya Satıcıları Derneği olarak bir karar aldık. Mart ayına kadar yetkililerin önlem almaması durumunda Türkiye'nin her yerinde vitrinlere “Herkes Kendi İşini Yapsın” sloganının yazılı olduğu pankartlar asacağız. Her zincir mağazada beyaz eşya satıldığını görüyoruz. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir çirkinlik olmaz. Turşunun, yoğurdun yanında beyaz eşya satılmaz. Türkiye'nin her yerinden beyaz eşyacılar olarak büyük bir iş birliğine girdik. Bizim sektörümüz bu durumdan tek başına zarar görmüyor. Ticaret kanunumuza aykırı bir iş yapılıyor. Belli sınırlar içinde ticaret yürütülür. Ancak zincir mağazalar bunun dışına taşıyor. 'Herkes Kendi İşini Yapsın' diye bir slogan belirledik. Türkiye'nin her yerinde beyaz eşya mağazalarının vitrinlerini bu slogan süsleyecek. Bu işe ayakkabıcılar, oyuncakçılar, halı grubu, kırtasiyeciler, lastikçiler, züccaciye esnafı bize destek oluyor. Bu nedenle mart ayından itibaren 'Herkes Kendi İşini Yapsın' diye bir sloganlarımızı mağaza camlarımıza asacağız.

     

"BU SÜREÇ GİDEREK BÜYÜYOR"

Beyaz Eşya satıcıları dışında beyaz eşya satan firmaların zararlarını bizler, sizler, normal vatandaşlar ödüyor. Var olan perakende yasası doğru uygulanmıyor. Devletin bu süreçlere önlem alması gerekiyor. Her şeyin eski düzene dönmesi, herkesin kendi işini yapması gerekiyor. Esnaf iş yapacak ki evine baksın, yeni ürünler alsın, vergi verip ülkeye katkı sağlasın. Avrupa'da AVM'lerin hiçbiri şehir içinde değildir. Eğer bunları şehir içine ve yedi gün 22:00’a kadar açarsanız, diğer taraftan sayıları 40.000’i bulan zincir marketlere geniş davranış özgürlüğü verirseniz, esnaf kepenk indirir. Kahramanmaraş’ta bu gün birçok dükkan, boş, kiralık, satılık. Bu süreç giderek büyüyor.

    

"MAĞAZADA HER SEKTÖRE AİT ÜRÜNLERİN SATILMASI ÇOK YANLIŞ"

Her sektörde rekabet olması doğal, ancak bir mağazada her sektöre ait ürünlerin satılması çok yanlış. Bir satıcının birbirinden farklı sektöre ait ürünleri aynı yerde tüketiciye pazarlaması, ticaret profesyonelliğine ve etiğine uygun değildir. Her esnaf emek verdiği, yatırım yaptığı kendi işini yapmalıdır. Herkes profesyoneli olduğu sektörde faaliyet göstermelidir. Beyaz eşya satıcıları dışında, hipermarketlerde ve diğer zincir marketlerde beyaz eşya satılması beyaz eşya sektörünü de mağduriyetine sebep olmaktadır. Bizler nasıl ki mağazalarımızda elma, marul, mandalina gibi ürünler satmıyorsak, bir markette de bulaşık makinesi, TV, Klima satışı yapılamamalıdır. Bu konuda yasal düzenleme bekliyoruz.”

Editör: Mahmut Beyaz