Milliyetçi Hareket Partisi(MHP) Kahramanmaraş Milletvekili Prof. Dr. Sefer Aycan,

Türkiye'de üniversite hastanelerindeki döner sermaye uygulaması, yaşanan sorunları ve bu konuda alınması gereken önlemleri belirlemek üzere Anayasanın 98, içtüzüğün 104. ve 105. maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını teklif etti.

İşte Sefer Aycan’ın meclis başkanlığına sundu araştırma önergesi:

Üniversitelerin Tip Fakülteleri tabip ve uzman tabip yetiştirirken eğitim, araştırma ve uygulama fonksiyonlarını yerine getirmektedir. Tip eğitimi uygulamalı bir eğitimdir. Uygulama olmadan tıp eğitimi olmaz. Üniversite hastanesi tip eğitiminin bir parçasıdır. Her tip fakültesinin uygulama yapacağı bir hastane olmalıdır. Bu nedenle kamu üniversitelerinde eğitim, araştırma ve uygulama merkezi olarak hastaneler kurulmuştur.

Yükseköğretim Kanunun 58. Maddesi ile kamu üniversitelerinde döner sermaye işletmesi kurulmuştur. Bu kapsamda kamu üniversite hastanelerinde de döner sermaye işletmesi kurulmuştur. Kurulan doner sermaye işletmesinden hastanenin ihtiyaçları karşılanmakta, ayrıca hastanede çalışan öğretim üyelerine, doktorlarına ve personele ek ödeme yapılmaktadır.

Zamanla Üniversite hastanesinin döner sermaye işletmesi; üniversite için en önemli gelir kapısı olmuş hastanenin can harcamalar döner sermayeden karşılanmıştır. Döner sermayenin %35'i ise personele dağıtılmıştır. Bu paydan en büyük miktarı öğretim üyeleri almaktadır. Aynca öğretim üyeleri yaptıkları özel muayene veya eylemlerden dolayı da ek ödeme almaktadır. Diğer personele dağıtılan ek ödeme ise zamanla azalma, zaman zaman personelin ek ödeme alamaması veya beklentinin altında ek ödeme alması durumuna sebep olmuştur. Bu durum ise personel arasında huzursuzluk oluşturmuştur.

Üniversite hastanelerinin döner sermayesi üzerinden yatırım harcamaları yapman ve personele ücret

ödemesi giderleri arttırmıştır. Diğer taraftan gelirlerinde azalması döner sermaye etmesinde sorunlara neden olmaktadır. Bu durum personeli huzursuzluk, hastanede hizmetin sunumunda sıkıntılara neden olmaktadır.

Bu nedenlerle üniversite hastanelerinde döner sermaye uygulamasının değerlendirilmesi, sorunların tespiti ve alınacak önlemlerin belirlenmesi için Anayasanın 98, içtüzüğün 104 ve 105 maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması uygun olacaktır.

Editör: Mahmut Beyaz