Beyaz et üretiminde tavuk yeminde önemli bir yere sahip soyanın durumunu Tarım ve Orman Bakanı’na soran Aycan “Beyaz et, beslenme ve hayvansal proteinin temini açısından son derece önemli bir gıdadır. Ülkemizde beyaz et tüketimi yaygın olmakla birlikte, beyaz et ihracat açısından da önemli bir üründür. Tavuk yeminde kullanılan soyanın tarımını, ithalat ve ihracat durumunu Sayın Bakan’a sorduk. Soya ithalatından dolayı dışarıya ödenen döviz miktarını öğrenmek istedik. ” Türkiye’nin dışarıya bağımlılığının azalması gerektiğini belirten Aycan “Kendi ülke imkânlarımızı kullanarak dışarıya bağımlılığımızı azaltmamız lazım.” dedi.

Aycan’ın soya ve beyaz et ile ilgili Tarım ve Orman Bakanı’na sorduğu sorular şöyle:

  1. Ülkemizde yıllık kaç ton soya üretilmektedir? Bu, ihtiyacımızın ne kadarlık kısmını karşılamaktadır?
  2. Ülkemizde 2017 ve 2018 yıllarında soya ithal edilmiş midir? Edilmiş ise kaç ton soya ithal edilmiştir? Bu miktarın parasal değeri ne kadardır?
  3. Yerli soya çeşitlerinin ülkemizde yaygınlaşması için ne gibi çalışmalar yapmaktasınız?
  4. Soya ekim alanlarının artması için bir çalışmanız var mıdır?
  5. Soya yetiştirmede, soyanın ilkim ve toprak isteklerine uygun alanları artırmak için ne gibi bilimsel çalışma yapmaktasınız?
  6. Beyaz et üretici ve tüketicisini korumak, beyaz et üretim maliyetlerini azaltmak için başka bir çalışmanız var mıdır?
Editör: Mahmut Beyaz