Ampulün Thomas Edison tarafından icat edilmesinden bu yana insanlar için aydınlatma araçları ayrı bir önem kazandı. Ampul zamanla, günümüze uyarlanmış çeşitli avize modelleriyle karşımıza çıktı. Avizeler ise, zamanla ihtiyacın yanı sıra, dekor unsuru haline geldi. Durum böyle olunca avize seçiminde dikkat etmeniz gereken unsurlar bir hayli önem kazadı. Onikişubat ilçesinde avizecilik ve aynı zamanda elektrikçilik yapan Abdulkerim Tufan, Avize alırken dikkat etmemiz gerekenler hakkında Manşet Gazetesine özel açıklamalar yaptı.

“AVİZE ALIRKEN ÖNCE YERLİ OLMASINA DİKKAT ETMEMİZ LAZIM”

Tufan, “Aydınlatmalarda en büyük görev tavan aydınlatmalarına düşer. Tavan aydınlatmaları arasında en çok kullanılan ise avizelerdir. Aydınlatma ihtiyacını gidermesi yanında, avize modelleri, dekorasyonun önemli bir parçasıdır.  Avize seçerken dekorasyona uygun model ve renklerde seçmeye dikkat etmek gerekir. Dekorasyona uymayan veya dekoratif olmayan avizeler kullanmak dekorasyon için harcanan diğer emeğin çöpe gitmesine neden olabilir. Çünkü dekorasyon yapılırken aydınlatma da hesap edilir. Yanlış tercihler dekorasyondan alınacak verimi ve mutluluğu azaltacaktır. Kullanılan her alan için ayrı ayrı avize modelleri beğenilmeli. Yatak odası ile salona alınacak avizeler arasında fark olmalı. Ayrıca uzun süreli kullanım için avizelerin metal aksamları kesinlikle paslanmaz çelik olmalı. Kolayca paslanan ya da eskiyen malzemelerden alınan avizelerden verim alınamayacağı gibi estetik açısından da negatif bir görüntü yaratır. Ayrıca aydınlatılacak alan da avize modelleri arasında yapılacak seçimi belirleyen özelliklerdendir. Büyük bir alanı üzerinde yeterli ampul yuvası bulunmayan avizelerle aydınlatmaya çalışmak ve küçük bir alana ihtiyacından fazla aydınlatma sağlayan avize seçmek de aynı derecede sorunlu bir tercihtir. Büyük alanlar için üzerinde yeterli ampul yuvası bulunan ürünler tercih edilebileceği gibi birden çok avize kullanılarak da aydınlatma sağlanabilir. Avize alırken önce yerli olmasına dikkat etmemiz lazım, kalitesine dikkat etmek lazım ve artı fiyatlarına dikkat etmemiz lazım” ifadelerini kullandı.

“YANLIŞ YA DA EKSİK AYDINLATMA ARAÇLARI İLE EV DEKORASYONUNUZU CİDDİ ANLAMDA BOZABİLİRSİNİZ”

Yanlış ve eksik seçimlerle ev dekorasyonunun bozulabileceğine dikkat çeken Turan,

“Yanlış ya da eksik aydınlatma araçları ile ev dekorasyonunuzu ciddi anlamda bozabilirsiniz. Avize seçiminde öncelikle dikkat etmeniz gereken nokta; evinizde bulunan odalara aynı avizeyi almamanız gerektiğidir. Her odanın kendine ait bir aydınlatması, bir büyüsü olmalıdır. Doğru avize seçimiyle odalarınızda istediğiniz ruhu yakalayabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken ikinci unsursa, aydınlatmadır. Gereğinden fazla ya da az aydınlatılmış bir ev, göz sağlığınızı tehdit edeceği gibi, ortamda oluşturduğu kasvet evinizdeki dekoratif seçimlerinizi hoş göstermez” dedi.

“AVİZE SEÇERKEN ODANIN BÜYÜKLÜĞÜNÜ GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURMANIZ GEREKİR”

Avize seçerken odanın büyüklüğünü göz önünde bulundurulması gerektiğini belirten Abdulkerim Turan, “Örneğin; küçük bir odaya büyük bir avize alarak odanın daha da küçük görünmesine yol açabilirsiniz. İstediğiniz görselliği yakalayamazsınız. Günümüzde, en yaygın avize çeşitleri, etrafı koyu renkli avizelerdir. Bu avizelerden istediğiniz verimi almanız için avizenin kol sayısının fazla olmasına özen göstermeniz gerekir. Zira koyu renk ışığı %35 engeller. Kol sayısını arttırarak, koyu rengin dezavantajlarını bertaraf etmiş olursunuz.Avize seçerken çoğu insan evindeki odalardan en çok salona özenir. Şık, parlak, tavandan sarkan büyük taşlı avizeler genelde tercih sebebidir. Fakat büyük taşlı avizelerin yerine, enerji tasarruflu led avizeler tercih edebilirsiniz. Böylece tasarruf yapmış olursunuz. Avizenin üzerinde herhangi bir aksesuar veya motif işleme varsa, sağlam bir şekilde sabitlenmesi gereklidir. Tutturma işlemi sağlam olmaz ise, en ufak bir sarsıntıda veya ampulün verdiği sıcaklık ile düşebilir ya da yerinden çıkabilir. Siz de bu unsurlara dikkat ederek evinizi daha aydınlık hale getirebilir, avizelerle süslediğiniz evinizin büyüsüyle yaşayabilirsiniz” şeklinde konuştu.

“ANCAK SALON AYDINLATMASINDA KESİNLİKLE AVİZE KULLANMALISINIZ”

Salon aydınlatmasında avize kullanımının evler için çok önemli olduğunu belirten Turan, “Evinizin aydınlatmasında her odada farklı ögeler kullanabilirsiniz. Dilerseniz yerden yükselen modern lambalar, dilerseniz tavana gömülü aydınlatma ögeleri dilerseniz de aklınıza gelebilecek tüm eski usül aydınlatmaları kullanabilirsiniz. Ancak salon aydınlatmasında kesinlikle avize kullanmalısınız. Sadece doğru bir aydınlatma için değil aynı zamanda şık ve modern bir dekorasyon oluşturmak için avize modelleri önemli bir etkendir. Evin en süslü ve gösterişli dekorasyona sahip alanı olan salon için avize seçerken öncelikle odanın büyüklüğü göz önüne alınmalıdır. Eğer beğendiğiniz avize modeli salon için küçükse oda karanlık olacaktır. Tabiki bunun tam tersi durum da geçerlidir. Yani odanız küçükse ve siz çok büyük bir avize aldıysanız, bu avize salonda çok aşırı dikkat çekici ve belki de rahatsız edici olacaktır” dedi.

Editör: Mahmut Beyaz