Kahramanmaraş’ta uzun yıllardır avcılık yapan Yunus Kaya, Türkiye genelinde av sezonunun 13 Ağustos tarihinde bıldırcın ve üveyk kuşlarıyla açıldığını belirterek, bu yıl ki av sezonunda geçen yıllarda kinden farklı olarak AVBİS sisteminin hayata geçtiğini ve avcıların bu hususta dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

Kahramanmaraş’ta av malzemeleri satan işletmesi olan ve uzun yıllardan bu yana avcılıkla uğraşan Yunus Kaya, açılan av sezonunun yeni ve değişen farklılıkları hakkında gazetemize bilgilendirmelerde bulundu. Bu yılki av sezonunda geçen yıllara göre farklı olarak AVBİS sisteminin devreye girdiğini belirten Kaya,  AVBİS sisteminin avcıları kontrol altına aldığını ve daha sağlıklı avlanma için gerekli olduğunu vurguladı. Kaya, “2016-2017 av sezonu Türkiye genelinde 13 Ağustos 2016 tarihinde birinci grup bıldırcın ve üveyk kuşlarıyla açıldı. Bu sene av sezonunda geçmiş yıllardan farklı olarak AVBİS dediğimiz bir sistem tam anlamıyla devreye girdi. AVBİS sistemi geçmiş yıllarda da vardı ama dediğim gibi tam anlamıyla bu yıl kullanılmaya başlandı. Eskiden devlet avlağında AVBİS sistemine gerek kalmadan ava çıkabiliyordunuz. Şimdi ise bu sene çok ama çok farklılık var. Devlet avlağına avlanmak için AVBİS sisteminden izin alınması gerekiyor. Mesela cumartesi ava gidecek olan bir vatandaşımız Cuma günü en geç saat 24.00’a kadar yani bir gün öncesinden mutlaka izin alması gerekiyor. Ama aynı gün izin alamaz” dedi.

‘AVLANMAK İÇİN AVBİS’DEN KOTA ALMAK GEREKİYOR’

Bu yılki av sezonunda avcıların avlanmak için AVBİS sisteminden kota alması gerektiğini ifade eden Kaya, tüm yurt avcılarının bu hususta dikkat etmesi gerektiği yönünde uyardı. Kaya, “Devlet Su İşleri Milli Parklar Daire Başkanlığı artık randevu sistemi ile faaliyet gösteriyor. Mesela avlanmak için Nurhak Dağlarına gidecekseniz eğer AVBİS siteminden kota alıyorsunuz. Sistemde ne avlayacağınız çıkıyor ve oraya ne avlayacaksanız işaretliyorsunuz, eğer orada ki kişi limiti dolmamışsa size kota vererek avlanmanıza izin veriyor. Ben tüm yurt avcılarına bir tavsiyede bulunmak istiyorum. Kesinlikle şu anda Türkiye’nin birçok yerinde devlet avlakları da dâhil kotalı oldu. Avcılarımız kota yok yanılgısına düşmesinler. Eğer böyle bir duruma düşerlerse koruma ve kontrol yapan güvenlik güçleri, yetkili merciler tarafından tutanak tutmak kaydıyla yetkili makamlara bildirilir ve cezalı duruma düşerler. Bu konuda özellikle avcıların hassasiyet göstermelerini rica ediyorum. Orman Bakanlığı tarafından verilen bir harita var bu av haritasını tüm avcıların alması gerekiyor. AVBİS sistemine girdiğiniz zaman hangi ilde av yapmak istiyorsanız o ili seçiyorsunuz, ilin içerisinde ki ilçelerde avlak bölgeleri yazıyor ve oradan da avlak bölgelerini seçiyorsunuz” şeklinde konuştu.

‘AV LİMİTLERİNDE DE PEK BİR DEĞİŞİKLİK YOK’

Av limitlerinde geçen yıla göre bu yılda pek bir değişikliğin olmadığını kaydeden Kaya, avlanma limitleri ile ilgili bilgi verdi. Kaya,Sadece mühre kullanımlarıyla alakalı geçmiş yıllarda motorlu mühreler yasaktı ama bu sene Orman Bakanlığı bunu serbest bıraktı. Av limitlerinde Bildırcın da kişi başı avlanması gereken sayı en fazla 10 adettir. Üveykte 8 adet, karatavuk, öter, sakarca 3’er adet, kaya güvercini 6 adettir. Şu an bıldırcın ve üveyk kuşlarının avlanmaları serbest.  3’üncü grup kuşlar dediğimiz sakarca, yeşilbaş ördek gibi bizim göçmen kuşlarımız da 15 Ekim tarihi itibariyle Türkiye genelinde başlıyor kapanış tarihi ise 26 Şubat 2017 tarihinde de tüm yurt genelinde av sezonu kapanıyor. Memeliler dediğimiz tavşan, tilki, kaya sansarı bunlarda yine 15 Ekim 2016 tarihinde açılıyor. Av sezonu ise genel itibariyle 26 Şubat 2017’de kapanıyor” ifadelerini kullandı.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz