Av sezonunu açılmasıyla birlikte avcılar avlanmaya başladı. Kahramanmaraş’ta uzun yıllardır avcılık yapan Yunus Kaya, Usulsüz avlanmanın cezasının çok ağır olduğunu söyledi.

Tüm Türkiye’de olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da avcılık, insanlarımızda bir tutkudur. Geçmişte avcılık ve avlanma insanların birer geçim kaynağı olmuştur. Kimi insan dağlarda veya bayırlarda bir ördek, tavşan veya keklik vurdukları zaman evlerine yiyecek olarak götürüyorlardı. Günümüzde ise avcılık insanlar için bir tutku ve hobi haline gelmiş durumda. Kahramanmaraş’ta uzun yıllardır avcılık yapan birçok av kulübüne üye olan ve aynı zaman da av tüfeği ticareti yapan Yunus Kaya Manşet Gazetesi haber ekibine avcılık ve avlanmayla ilgili açıklamalarda bulundu. Kaya, “Yurt avcılarına limitler var. Her avın avlanması gereken limitler var. Mesela bir keklikten 2 adet her avcının vurma hakkı vardır. Avlanma günleri var. Çarşamba, Cumartesi ve Pazar günleri” dedi.

‘AV SEZONU BİRİNCİ GRUPLARLA BAŞLAR’
İlk av sezonunun birinci gruplarla başladığını dile getiren Kaya, başlama tarihi olarak 15 Ağustos 2015, kapanış tarihinin ise 27 Aralık 2015 olduğu belirtti. Kaya, “ İlk av sezonu birinci guruplarla başladı. Birinci guruplarda bıldırcın ve üveyk birinci grup bunlarla başladı. Biz Kahramanmaraş ili olarak Doğu Akdeniz av gurubuna giriyoruz. Kahramanmaraş’a avcılığa başlama tarihi 15 Ağustos 2015 kapanış ise 27 Aralık 2015’dir. Birinci grup olarak şu anda av sezonu açık. Bizim bölge insanımızın ve avcılarımızın özellikle beklediği 2’nci grup ve 3’üncü gruplardır. İkinci grupta kum kekliği, kınalı keklik ve çil keklik vardır. Ama bizim popülasyondan dolayı 2’nci grup kuşlarda bulunan çil keklik maalesef bizim bölgemizde yasak. Bunun yasak olma nedeni bu türün biraz daha çoğalmasını sağlamaktır. Bu av hayvanı bazı illerde açık bu iller; Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Iğdır, Kars, Ankara, Çankırı, Malatya, Erzurum, Van, Mardin ve Tokat da izin veriliyor. Popülasyonun bol olduğu yerlerde çil keklik avına izin veriliyor.”

‘AVCILARIMIZ AV İÇİN ÇEVRE İLLERE GİDİYOR’
Kahramanmaraş’ta av hayvanları bakımından çok bir popülasyonun olmadığını söyleyen Kaya, avcıların avlanmak için genellikle çevre illere gittiğini belirtti. Kaya, “2’nci gurubun başlama tarihi 17 Ekim 2015’te başlıyor. 3’üncü grup da aynı 2’nci gruplarla beraber açılıyor. Ama kapanışları farklı 2’nci grubun kapanma tarihi 03 Ocak 2016. 3’üncü gruplar ise 21 Şubat 2016 kapanıyor bu bütün yurt geneli için geçerlidir. Bizim bu bölgede ördek avı için müsait olan sadece bir bölgemiz var. Bura Aksu Gölü dediğimiz bölge var, Türkoğlu-narlı arasında bir bölge var. Ama buralar da az öncede dediğim gibi çok bir popülasyon yok genellikle avcılarımız av için çevre illere gidiyor. Avcılarımızda ördek avı için Karkamış dediğimiz bölgeye gidiyor. 2’nci grup için avcılarımızda bizim ilçelerimizi tercih ediyorlar buralarda Elbistan dediğimiz bölge orada özel avlağımız var. Bu özel avlağın bir özelliği daha Türkiye’de ilk olması. Bu avlak özel olduğu için normal av sezonundan önce açılıyor” ifadelerini kullandı.

‘DENETİMLER ÇOK SIKI’
Avcılık eğitimini başarı ile tamamladıktan sonra avcının istediği kadar hayvan vuramayacağını dile getiren Kaya, her yıl yayınlanan av kitapçığında vurulabilecek hayvan sayısının yazdığını söyledi. Kaya, “Tabi avcı olmak için birçok evrakı dolaştırdıktan sonra ben avcı oldum artık istediğim kadar hayvan avlarım diye bir şeye de izin verilmiyor. Örneğin 2’inci grup kuşlar için kum kekliği veya kınalı keklik dediğimiz hayvanlardan en fazla 2 tane tavşan 1 tane vurabilirsiniz. Zaten avcı olmak için gittiğiniz kurslarda bu tür şeylerin dersleri de sizlere veriliyor. Ayrıca her yıl avcılar için bir kitapçık yayınlanıyor ve bu kitapçıkta hangi hayvandan ne zaman ve ne kadar avlanacağı yazıyor. Bir avcının bir yılda ne kadar hayvan bulacağı belli. Bunun üzerine hiçbir şekilde çıkamaz çünkü burada denetimler çok sıkı. Bizde tecrübeli avcılar olarak ava yeni başlayan arkadaşlarımıza gereken uyarıları yapıyoruz” şeklinde konuştu.

‘KURULLARA TAM ANLAMIYLA UYULUYOR’
Avlanırken insanların istediği silahı kullanamadığını söyleyen Kaya, burada ki amacın ise hayvanlara kaçabilme şansı vermek olduğunu dile getirdi. Kaya, sözlerine şunları ekledi: “Tabi bu avda kullanacağınız silahta önemli. İstediğiniz silahı istediğiniz şekilde kullanamıyorsunuz. Örneğin halk dilinde sekizli denilen silaha en fazla 3 tane mermi koyabiliyorsunuz. Burada amaç av hayvanına da kaçabilme şansı vermek. Tabi bu denetimlerin sıklaşması ve avcılara gereken eğitimlerin verilmesi onları bir hayli bilinçlendirdi. Sağ olsun avcılarımız bu tür konulara bir hayli riayet etmeye başladı. Tüm kurallara tam anlamıyla uyuyorlar.”

‘USUSÜZ AVLANMANININ CEZASI ÇOK AĞIR’
Usulsüz avcılık yapan kişiye yaptırım çok ağır olduğunu belirten Kaya, usulsüzlük yaptığı anlaşılan bir avcının ehliyetine ömür boyu el konulduğunu söyledi: “Günümüzde usulsüz avlanmanın cezası çok ağır. Örneğin alkollü araç kullanırken yakalan bir kişinin sürücü belgesi 6 ay alınırken bir avcının avcılık belgesi ömür boyu elinden alınıyor ve bu kişi bir daha aynı belgeye sahip olamıyor. Bunun yanında av için kullandığı tüm ekipmanlara el koyuluyor. Buna avlanmaya gittiği araçta dâhil. Tüm bunların yanında bir de dava açılıyor ve para ceza veriliyor. Bu avcılarımız sanal ortam yani sosyal medya da dahi bir fotoğraf yayınladığı zaman o bile bir delil olarak kabul ediliyor ve kişi hakkında cezai işlem uygulanıyor.”

‘KAHRAMANMARAŞ AV BAKIMINDAN DİĞER BÖLGELERE GÖRE KISIR’
Kahramanmaraş’ın diğer bölgeler göre daha kısır olduğunu belirten Kaya, bunun sebebi olarak doğal kış şartlarını gösterdi. Kaya, “Kahramanmaraş av zenginliği bakımından diğer bölgeler göre kısır bir şehir. Bunun nedeni ise şehrimizin doğa kış şartları ve bunun yanında coğrafi konumu diyebiliriz. Bunların yanında zirai gübreler, tarım ilaçlarının bilinçsiz kullanılması şehrimizin av varlığı bakımından diğer illere göre biraz daha geride kalmasına neden oluyor. Bizim avcılarımız 2’nci grup avlar için genellikle Elbistan, Malatya ve Sivas bölgelerine gidiyorlar. Bizim kendi dağlarımızda da bu hayvanlar var fakat biraz daha popülasyonun artması gerekiyor.
Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz