Nafakayla ilgili açıklamalarında şu ifadelere yer verdi: Türk Medeni Kanuna göre 4 çeşit nafaka vardır. Bunlar; Yoksulluk Nafakası, Tedbir Nafakası, İştirak Nafakası ve Yardım Nafakasıdır.

Yoksulluk nafakası nedir? Hangi hallerde yoksulluk nafakasına karar verilir ?

Yoksulluk nafakası, boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek eş lehine hükmedilen nafaka türüdür. Yoksulluk nafakasına karar verilebilmesi için; taraflardan birinin yoksulluk nafaka talebinde bulunması, nafaka talep eden eşin kusursuz ya da daha az kusurlu olması, nafaka isteyen eşin boşama yüzünden yoksulluğa düşmesi ve nafaka tutarının nafaka yükümlüsü eşin mali gücü ile orantılı olmasıdır.

Tedbir Nafakası nedir? Hangi hallerde tedbir nafakasına karar verilir?

Yasanın aradığı koşulların oluşması halinde tedbir nafakası, boşanma davası ile birlikte istenebileceği gibi ayrı bir dava ikamesi suretiyle de   istenebilir. Mahkeme tarafından tarafların sosyal ve ekonomik durumu ve müşterek çocuk var ise müşterek çocukların ihtiyaçları dikkate alınarak ailenin geçimini sağlayan eş tarafından ödenmek üzere  diğer eş ve ortak çocuklar lehine tedbir nafakasına karar verilir. Tedbir nafakasına karar verilirken kusur aranmaz. Tedbir nafakası boşanma davası kararı kesinleşmesine kadar devam eder. Her somut olayın elbette kendi içinde ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekmektedir.

İştirak nafakası nedir? Hangi hallerde iştirak nafakasına karar verilebilir?

Velayeti kendisine verilmeyen eş tarafından ödenmek üzere, ergin olmayan çocuk lehine hakim tarafından hükmedilebilen nafaka türüdür. Bu nafaka türünde eşlerin kusur durumu önem arz etmemektedir. İştirak nafakası, ergin olmayan çocuğun bakımı, eğitimi, sağlık. vs. giderlerine velayet kendisine verilmeyen eşin mali gücü oranında katılmasını sağlamaktadır.

Yardım nafakası nedir ? Şartları nelerdir ?

Toplum yapımıza uygun olarak  kan hısımlarının birbirlerine yardım etme yükümlülüklerini sağlamak için düzenlenmiştir. Yasanın aradığı koşulların gerçekleşmesi halinde yoksulluğa düşecek alt soy, üst soy ve kardeşlere talep halinde bağlanan nafaka türüdür. Her somut olayın kendi içinde ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekmektedir.

Daha önce mahkemece verilen nafaka tutarı arttırılabilir mi?

Nafaka miktarı, şartları oluşması halinde mahkeme kararı ile artırılabilir. Örnek vermemiz gerekirse, nafaka alan kişinin ekonomik durumunun bozulması ve ya ihtiyaçlarının artması, paranın alım gücünün düşmesi sonucu nafakanın ihtiyaçları gidermeye yetmemesi, nafaka verenin ekonomik durumunun iyileşmesi, iştirak nafakası söz konusu ise çocukların giderlerinin artması vs.. gibi hallerde nafaka miktarı mahkeme tarafından arttırılabilir. Verdiğimiz örnekler genel olarak verilmiş olup elbette her somut olayın kendi içinde ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekmektedir.

Daha önce mahkemece verilen nafaka tutarı azaltılabilir mi?
Nafaka miktarı, şartları oluşması halinde mahkeme kararı ile azaltılabilir. Örnek vermemiz gerekirse, nafaka borçlusunun ekonomik durumunun aşırı derecede kötüleşmesine karşılık nafaka alacaklısının durumunun iyileşmesi vs.. gibi hallerde nafaka tutarı azaltılabilir. Verdiğimiz örnek  genel olarak verilmiş olup elbette her somut olayın kendi içinde ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekmektedir. Koşullar gerçekleştiğinde Aile Mahkemesi nezdinde açılacak bir dava ile hakim tarafların yeni durumuna ve hakkaniyete göre nafakanın azaltılmasına karar verebilecektir.

Nafaka sadece kadınlara mı bağlanır? Erkeklere nafaka bağlanamaz mı?

Şartları oluşması halinde elbette erkeklere de nafaka bağlanabilir. Toplumumuzda erkekler nafaka talep edemez, sadece kadınlar nafaka talep edebilir diye yanlış bir kanaat olsa da şartları oluşması halinde elbette erkek de nafaka alabilir. Örnek vermek gerekirse, erkeğin hiçbir geliri yoktur ve buna karşılık kadın refah düzeyinedir vs. gibi hallerde erkeğe de nafaka verilebilir. Elbette her somut olay kendi içinde ayrı ayrı değerlendirilmelidir.

Nafaka Ödenmezse Ne Olur?

Nafakanın ödenmemesi halinde nafaka borçlusu aleyhine icra takibi başlatabilmek mümkündür. İcra takibiyle birikmiş nafaka alacakları talep edilebileceği ileriye dönük nafakalar da istenebilir.

Nafaka tutarını her yıl arttırabilir miyiz?

Nafakaya ilişkin mahkeme kararında nafaka miktarının her yıl ne oranda arttırılacağına dair madde konulması mümkündür. Ancak nafaka borçlusu artırım oranında değil de eski miktar üzerinden nafaka ödemeye devam ediyorsa icra takibi yapılabilir.

Nafaka miktarı neye göre belirleniyor?

Mahkeme tarafından detaylı araştırma ve inceleme yapılmak suretiyle özellikle de tarafların sosyal ve ekonomik durumuna göre nafaka miktarı mahkemece belirlenir.

Haber: Burhan Karagöz

Editör: Mahmut Beyaz