İsrafın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanmasını kapsayan atık yönetim felsefesi olarak tanımlanan bir hedef olan “Sıfır Atık” hakkında DOĞAÇEV Danışmanlık Sahibi ve Çevre Mühendisi Ömer Çankaya, gazetemize açıklamada bulundu. Atıkların geri dönüşüm ve geri kazanım süreci içinde değerlendirilmeden bertarafı hem maddesel hem de enerji olarak ciddi kaynak kayıpları yaşanmasına neden olduğunu belirten Çankaya,  “Dünya üzerindeki nüfus ve yaşam standartları artarken tüketimde de kaçınılmaz şekilde bir artış yaşanmakta ve bu durum doğal kaynaklarımız üzerindeki baskıyı artırarak dünyanın dengesini bozmakta, sınırlı kaynaklarımız artan ihtiyaçlara yetişemiyor. Bu durum göz önüne alındığında, doğal kaynakların verimli kullanılmasının önemi daha da ortaya çıkmaktadır. Bu nedenledir ki son yıllarda tüm dünyada sıfır atık uygulama çalışmaları hem bireysel hem kurumsal hem de belediye genelinde yaygınlaşıyor.” dedi.

“SIFIR ATIK”IN SAĞLAYACAĞI AVANTAJLAR”

Sıfır atık yaklaşımının esas alınması ile sağlanacak avantajlara ilişkin konuşan Ömer Çankaya şunları söyledi: “Verimliliğin artması, temiz ortam kaynaklı olarak performansın artması, israfın önüne geçildiğinden maliyetlerin azaltılması, çevresel risklerin azalmasının sağlanması, çevre koruma bilincinin kurum bünyesinde gelişmesine katkı sağlandığından çalışanların “duyarlı tüketici” duygusuna sahip olmasının sağlanması, Ulusal ve uluslararası pazarlarda kurumun “Çevreci” sıfatına sahip olmasının sağlanması, bu sayede saygınlığının arttırılmasıdır.”

“ATIK BELGESİ ZORUNLU”
DOĞAÇEV Danışmanlık Sahibi Çankaya, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenen yönetmelik kapsamında 31 Aralık 2020 tarihine kadar 'Sıfır atık yönetim sistemini' kurmakla yükümlü yerler, temel seviyede sıfır atık belgesi almak zorunda. İl belediyeleri ve nüfusu elli binin üzerindeki ilçe belediyeleri, organize sanayi bölgeleri, alışveriş merkezleri, havalimanları, tren ve otobüs terminalleri, limanlar ile 50 oda ve üstü konaklama kapasiteli işletmeler  gümüş, altın veya platin sıfır atık belgesini almakla yükümlü olacaklar. Sıfır atık yönetim sisteminin kurulmasına, izlenmesi için verilecek olan 4 kategorili belge ile artık atık oluşumdan geri dönüşüme kadar takip edilebilecek” şeklinde konuştu.

“SIFIR ATIK” SAYESİNDEKİ KAZANÇLAR!

Sıfır Atık sayesindeki kazançlara değinen Çankaya, “1 ton atık kâğıdın geri kazanımı ile 17 ağacın kesilmesi önlenir, 12 bin 400 metreküpe kadar sera gazı engellenir, 2,4 metrekare atık depolama alanından tasarruf sağlanır. Yeni üretime kıyasla metal ve plastik geri kazanımı ile yüzde 95 enerji tasarrufu sağlanabilir. Geri dönüştürülen her 1 ton cam için yaklaşık 100 litre petrolden tasarruf edilebilir. Atık camlar tekrar cam ürünlerine; plastikler elyaf ve dolgu malzemesi gibi birçok malzemeye, atık metaller ise tekrar metal ürünlerine dönüşebilir. Organik atıklardan elde edilebilecek kompost ile topraklarımız daha verimli hale gelir” ifadelerini kullandı.

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz