Kahramanmaraş Özel Kipaş Eğitim Kurumu Sosyal Bilimleri Öğretmeni Fatih Kara, geri dönüşüm projesi adı altında Atık yağlardan sabun üretimi projesi başlattı. Bu kapsamda 7 aylık süreç sonucunda öğretmen ve öğrencilerin uzun çabaları sonrası atık yağlardan sabun üretildi. Yapılan sabunları sosyal yardımlaşma çerçevesi içerisinde satarak gelirini tekerli sandalye alıp engelli vatandaşlara vermeyi hedefleyen öğrenciler, bu kapsamda yaptıkları projeyle görenlerin takdirini topluyor. Konu hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulunan Fatih Kara, okulda geleneksel olarak bilim şenliği yapıldığını ve geri dönüşümle alakalı böyle bir proje başlattıklarını söyledi. Kara, “Geri dönüşümle ilgili konularımız var. Okulumuzda her yıl geleneksel olarak bilim şenliği yapılıyor. Oraya hem proje hazırlayalım hem de atık yağlardan sabun yapalım. Biraz araştırma yaptım, yapabileceğimizi anladım. İnternet sitelerinde bununla ilgili birçok formül var tabi zor oldu. Hangisi doğru hangisi yanlış onu bilemiyoruz. Uğraştık, herkes bir şekilde katkı sağladı. Sabunu ürettik ve farklı ciltlerde de denedik. Kullanıldığı zaman bir yan etki falan görülmedi. Gayet doğal bir sabun elde ettik” dedi.

500 KALIP SABUN ÜRETTİK”

Öğrencilere evlerde bulunan atık yağlarla ilgili görev verdiklerini söyleyen Kara, “Atık yağ topladık. Bir kampanya adı altında 50, 60 kilo atık yağ topladık. Bu yağları süzdük, içerisinde ki parçacıkları temizledik. Laboratuvarımıza kostik aldık. Halk arasında kostik deniliyor, sodyum hidroksit katı sabunun ham maddesi. Laboratuvara indik, önce deneysel çalışmalar yaptık. Oluyor mu, olmuyor mu diye. Sürekli denedik, en son halini verdikten sonra oranlarını, katkı maddelerini belirledik. Bunları belirledikten sonrada idareye gelip kazanları kurduk ve yaptık. Yaklaşık 500 kalıp sabun ürettik. 6’ncı sınıftan 20 öğrencimiz bu çalışmada aktif olarak yer aldı. 7-8 aylık bir çalışma sonucu başardık. Öğrenciler bütün sınıf olarak projeyi sahiplendiler ve çok fedakârlık gösterdiler” şeklinde konuştu.

ELDE EDİLEN GELİRLE TEKERLEKLİ SANDALYE ALACAĞIZ”

Elde edilen sabunları satıp, tekerlekli sandalye almak istediklerini söyleyen Kara, şunları kaydetti: “Yaptığımız sabunları satacağız. Bilim şenliğinde bir sergi açtık ve birçoğunu sattık. Elimizde çok az bir sabun kaldı, onları da satıyoruz. Elde ettiğimiz gelirle de tekerlekli sandalye alacağız. Hedefimiz en az 9 tane sandalye almak. Tekerlekli sandalye engellilerin ayakkabısıdır. Halk arasında bir kere alındığı zaman ömür boyu gidiyor diye düşünülüyor. Ayakkabı gibi biz 2 ayda bir ayakkabı değiştiriyorsak, onlarında değişmesi gerekiyor. Herkes sandalye alıyor gibi bir algı var ama herkes alsa bile yetmiyor. Sürekli bir ihtiyaç. İnşallah sandalye alacağız. Bunu da engelli derneğinde bir merasimle sahipleriyle buluşturacağız.”

SABUNU ÜRETİMİYLE HAYIR İŞLEYECEĞİZ”

Proje de emeği bulunan İngilizce Öğretmeni Canan Aydoğdu, projenin tamamında öğrencilere büyük bir sorumluluk verildiğini söyledi. Aydoğdu, Sosyal bilgiler dersinde geri dönüşüm projesi üretmek istediğinde sabun fikrini beraber oluşturduk. Sonrasında öğrencilerle küçücük deneyler yaptık. Yapabildiğimizi fark ettiğimizde bu işi bir hayra dönüştürelim istedik. Sabunları yaptıktan sonra küçük keselere koyarak süslemeler yaptık. İnsanların dikkatini çekecek şekilde bunun bir dönüşüm projesi olduğunu ve sosyal yardımlaşma projesi olduğuyla ilgili küçük küçük notlar bıraktık. Geleneksel olarak her yıl yaptığımız bilim şenliğimizin amacı hayatı kolaylaştıracak işimize yarayacak yeni bir şeyler üretmek. Sabunumuzu bu şekilde kendimiz üretmiş olduk. Yarayışlı kısmını da bir hayra dönüştürmüş olduk. Bilim şenliğimizde velilere sunarak onların hem atık yağlarla geri dönüşüm yapılabileceğinin dikkatini çekmiş olduk. Öğrencilerimize sorumluluk vermiş olduk. Atık yağları toplanmasından, satışına kadar görevlendirdik. Öğrencilerimiz özveriyle çalıştılar. Engelliler derneği ile iletişimimizi kurduk, yardımımızı en kısa sürede yapacağız” ifadelerini kullandı.

DENEYLER SONUCU BAŞARDIK”

Proje de yapımında bulunan 6. Sınıf öğrencisi Feride Pekyardım, uzun deneyler sonucu sabunu ürettiklerini kaydetti. Pekyardım, “İlk başta yağımızı süzerek parçacıklardan arındırdık. Daha sonra sodyum hidroksit yani kostikle birlikte suyu çözelttik. Yağın içine bu çözeltiyi karıştırdık. Ne kadar çok karışırsa o kadar daha iyi oluyor. İyice katılaştırıp kalıplara döktük. 15-20 gün kadar bekletip, dondurduk. İlk başta yapamadık sonrasında deneyler yaptık. Deneyler sonucu başarmaya başladık. Hiçbir zaman pes etmedik. İradeli davrandık, yapacağız hedefini koruduk ve başardık” dedi.

PES ETMEDİK”

Öğrenci Emir Seviner ise, proje aşamasında asla pes etmediklerini söyleyerek şunları kaydetti: “Başarabileceğimize inandık. Hafta sonları sınıfla beraber toplandık. Deneyler yapmaya devam ettik. Asla pes etmedik. Başardığımızda ise çevremizden olumlu tepkiler aldık. En başta ailem destekte bulundu. Çok güzel bir iş başardığımıza inanıyorum.”

Haber: Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz