Sanayi ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte yeni meslekler ortaya çıkarken bazı meslekler de kayboluyor. Bir zamanların en popüler meslekleri teknolojinin gelişmesiyle bir bir yok oluyor.

Türkiye'nin birçok bölgesinde olduğu gibi Kahramanmaraş'ta da teknolojinin gelişmesi bilgisayar ağırlıklı mesleklerde artışa yol açtı, özellikle el becerilerine dayalı mesleklerde gerilemeye neden oldu.

El becerilerine dayalı zanaatlar arasında tarih boyunca önemli bir yere sahip olan marangozluk, şuan sayısı her geçen gün daha da azalan ustalar ile ayakta kalmaya çalışıyor. Yeni usta yetişmemesi sebebi ile mesleği uzun yıllardır icra eden ustaların kıymeti artarken mesleğe yıllarını vermiş ustalar mesleğin ilerleyen yıllarda tamamen kaybolacağını söylüyor. 30 yıla yakın bir süredir mesleğin içerisinde olan Akakkoç Mobilya işletmecisi Yalçın Akkoç, 1990'lı yıllarda mesleğin altın çağını yaşadığını belirterek, "Önceden marangozluk çocuklar için seçebilecekleri en cazip mesleklerden biriydi ama şimdi çok şey değişti. O yıllarda iş yapmak için usta bulmak çok daha kolaydı ama şimdi işini düzgün yapabilen usta sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Ben ve benim gibi ustalar çekirdekten yetişme oldukları için mesleğin kıymetini biliyor ama yeni nesil ya tamamen başka meslek dallarına odaklanıyor ya da ikinci plan olarak bakıyor" ifadelerini kullandı.

"KENDİNİ GELİŞTİRMEK HER MESLEKTE ŞARTTIR"

1983 yılından bu yana mesleğini başarılı bir şekilde yapan ve tecrübesi ile birçok ustaya yol gösteren Yalçın Akkoç, "Geçmişten günümüze gelişen teknolojinin olumsuz etkilerinin yanında olumlu etkileri de olduğunu söyleyen Akakkoç Mobilya işletmecisi Yalçın Akkoç, "Gelişen teknoloji işlerimizin işleyişini hızlandırdı. Daha yeni ve donanımlı makinelerle çalışmaya başladık. Kendi işletmem de zaman içerisinde birçok şeyin değiştiğini söyleyebilirim. Önceden birkaç kişinin beraber yaptığı işi şimdi kullandığımız makineler ile tek kişi yapabiliyor. Tabi sadece bizim meslekte değil her meslek dalında insanlar kendini geliştirmek zorundadır. Zaman içerisinde yaşanan bu gelişimler hem mesleğinizin hem de sizin kalıcı olmanızı sağlar. Misal kendim ve işletmem için konuşmam gerekirse 1983 yılından beri bu mesleğin içerisindeyim. Bu sürenin uzunca bir kısmını da hem ustalık yaparak hem de dükkan işleterek geçirdim. Bu süre içerisinde eğer ki bizde kendimizi geliştirmeseydik yok olmaya yüz tutardık. Sadece makineler da yetmiyor tabi aynı zaman da iyi bir gözlem hafızasına sahip olup değişen moda anlayışına hakim olmak gerek. Bundan 20 yıl öncesinde tutulan bir mutfak dolabını bugün siz müşterilere teklif dahi edemezsiniz. Tabi bu güne kadar birçok insanla tanıştık ve bizlere çok katkı sağlayan değerlerine paha biçemeyeceğimiz insanlar hayatımıza girdi Muharrem Usta gibi. Muharrem Usta'nın bende ki yerini anlatmakla bitiremem. Toparlamak gerekirse, yaptığınız her işe müşteri gözüyle bakıp önce siz beğenmelisiniz o zaman ne unutulur ne de kaybolursunuz" ifadelerini kullandı.

"KIYMETLİ VE DEĞERLİ OLACAKLARDIR"

Marangozluk mesleğini icra eden ustalar arasında becerisi ve yeteneği ile ön plana çıkan Gökhan Kürşat ise mesleğin dünden bu güne geldiği durum hakkında şu değerlendirmeler de bulundu; "Biz mesleğe ilkokul yıllarımızda başladık o zamanlar marangozluk seçebileceğimiz en iyi mesleklerden biriydi. O zaman ki şartlarda eğitimi devam ettirmek kolay olan seçenekti ama bir zanaata sahip olmak ayrıcalıktı. Şimdi her şey tersine döndü. Okul hayatı istediği gibi verimli olmayan gençler sanayide bir iş arayışı içerisine giriyor. Ne yaptıkları mesleğe önem veriyor ne başka bir şeye. Sadece o günü kurtarmak için bir şeyler yapıyorlar. Günümüzde bu durumda değişmeye bağladı. Şuan küçük bir çocuk için asla sanayi söz konusu olmuyor. Bu sadece marangozluk için değil diğer birçok zanaat için geçerlidir. Yeni ustalar yetişmiyor. Bir şekilde yolu buralara düşenlerde zaman içerisinde yapamayacaklarını düşünüp gidiyorlar. Aslında bu bizlerin ne kadar sabırlı ve yeni nesle göre dayanaklı olduğumuzu gösterir. Bu yıllar böyle geçse de ilerleyen yıllarda zaten az olan marangoz ustaları çok daha kıymetli ve değerli olacaklardır."

Haber: Alihan Kürşat

Editör: Mahmut Beyaz