Özellikle serinletici, hazmettirici ve rahatlatıcı etkisinden dolayı Ramazan ayında yaygın olarak tüketilen Meyan Şerbeti, meyan kökünden yapılan bir içecek. Kahramanmaraş’ta sıcak yaz günlerinde en çok tercih edilen içeceklerin başında gelen meyan şerbeti, Ramazan sofralarının da vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Kahramanmaraş’a özgü olan ve mayam olarak bilinen meyan şerbetini tüketen vatandaşlarda yıllardır mayamın birçok derde deva olduğunu ve susuzluğu giderdiğini söylüyor. Kahramanmaraşlı vatandaşların geleneksel hale getirdikleri ve uzun yıllardır bilinen ve tüketilen meyan şerbeti, hemen hemen her köşe başında satışa çıkarken, vatandaşların büyük ilgi gösterdiği meyan şerbetinin satışlarında ciddi derece de artış gözlendi. Artışlar olsa da koronavirüs salgını meyan şerbetinin tahmin edildiği kadar satılamaması da meyan şerbeti ustalarını endişendiriyor. İçerisinde hiçbir katkı maddesi bulunmayan meyan şerbeti, meyan ağacı kökünden yapılırken, iftar sofralarını da süslüyor. Meyan şerbetinin nasıl yapıldığı ve nelere faydalı olduğunu meyan ustası Fahri Verkaya ve Mehmet Canbaz anlattı.


 

KORONAVİRÜS MEYAN ŞERBETİNİ DE ETKİLEDİ”

Ramazan ayındaki satışlardan bir hayli memnun olduğunu ifade eden Fahri Verkaya, “Her sene Ramazan ayında meyan şerbeti satışlarımızda bir artış olurdu fakat bu sene koronavirüs sebebiyle hem Ramazan ayını biraz buruk geçirdiğimiz hem de belli sürelerde sokağa çıkma yasağı olduğu için eski satışlarımız yok. Sokağa çıkma yasağının olmadığı günlerde ama vatandaşlarımız meyan şerbetine büyük ilgi gösteriyor. Meyan şerbeti aslında Ramazana özgü bir içecek değil ancak insanlar iftarda içmek için meyan şerbeti alıyorlar çünkü aç karnına tüketildiği zaman bazı hastalıklara iyi geliyor. Meyan şerbeti yapma işi bize babadan kalma meslek. Meyan şerbetinin çeşitleri yoktur tek bir çeşit meyan şerbeti vardır ama bölge olarak soracak olursanız Hatay meyan şerbeti, Kahramanmaraş meyan şerbeti ve Bilecik meyan şerbeti vardır. Ancak bu bölgeler arasında hiçbiri Kahramanmaraş meyan şerbetinin yerini tutmaz Kahramanmaraş meyan şerbeti biraz daha şekerli olur ve içenleri ferahlatır. Meyan ağacının yaklaşık bir buçuk metreye ulaşan ve toprağın altındaki köklerinden meyan şerbeti yapılır. Meyan kökü toprağın altında 30, 40 metre uzar gider bu kökleri çıkarmak çok zahmetli bir iştir. Tarla sürülür ve toplanır değirmene getirilir ve değirmende çöp haline getirilir. Biz oradan alırız evimize götürürüz ve sal dediğimiz meyan şerbetinin özel kabı vardır salın içerisinde ıslarız meyan kap içerisinde süzülür ve pekmez halini alır. Pekmez kıvamındaki meyana su katarız ve hazır hale gelir. Müşterilerimize sadece dolabına koyup soğutup içmek kalır” dedi.


HASTALIKLARIN ŞİFASI MEYAN ŞERBETİ”

Meyan şerbetinin birçok hastalığa deva olduğunu da kaydeden Verkaya, “Meyan şerbeti böbrek hastalıklarına, bağırsak hastalıkları, mide hastalıkları bire birdir. Aç karnına tüketildiği zaman daha etkili olur, mayamın bir diğer özelliği de insanın boğazını kurutmaması ve ferahlatmasıdır. Tadı sürekli içen kişiler için çok güzel gelir ama ilk defa içenler için biraz acı bir tadı olur. Meyan şerbeti içtikten yarım dakika sonra insana bir ferahlık gelir. Meyan şerbeti içerken ilk defa içenler kafaya bir dikmede hemen içmeleri gerekir çünkü mayamın bir yudumu da aynıdır. Bir bardağı da aynı birkaç defa içtikten sonra insan alışıyor zaten. Şuanda meyan şerbetinin 2,5 litresini 5 TL’ye satıyoruz” ifadelerini kullandı.


 

KAHRAMANMARAŞ’TA HER İFTAR SOFRASINDA BULUNUR”

İftarı meyan şerbetiyle açanların midesini rahatlatacağını kaydeden Mehmet Canbaz ise meyan şerbetinin sodadan daha sağlıklı olduğunu belirterek, “Kahramanmaraş sofralarının özellikle vazgeçilmeyen içeceği olan meyan kökü, iftarlarımızın da olmazsa olmasıdır. Neden meyan kökü bu kadar tercih ediliyor diye soracak olursanız, biliyorsunuz Kahramanmaraş’ın yemekleri yağlı ve ağır olur. Acımız, ekşimiz ve tatlımız baya ağır olur. İftarını meyan kökü ile yaptıktan sonra anında mideyi rahatlatır. Sonra da yüklen yüklenebildiğin kadar, kesinlikle hiçbir sıkıntı vermez adamı da tok tutar. Meyan kökü mü, soda mı dersek tabi ki meyan kökü deriz. Tamamen doğal olduğu için, sodanın ise asit oranı çok yüksek, meyan kökü ise öyle değil, tamamen doğal. Ben kendimi bildim bileli yaz arlarında evimizde Meyan Şerbeti’ni eksik etmeyiz. Benim babam da öyle idi. Bende öyleyim. O sağlıksız asitli içecekleri tüketmiyoruz. Özellikle Ramazan aylarında Kahramanmaraş’ın hemen hemen her evinde sofrasında meyan şerbeti bulunuyor” şeklinde konuştu.


 

MEYAN ŞERBETİ’NİN FAYDALARI NELER?

Meyan Şerbeti’nin ham maddesi olan meyanın halsizlik, düşük tansiyon, ülser, sindirim ve solunum sistemi hastalıklarına, cilt sorunlarına, bazı kanser türlerine iyi geldiğine inanılmakta. Öksürüğe, yüksek ateşe, ses kısıklığına, ağız içi yaralara, kramplara karşı da kullanılan meyan şerbetinin bağışıklık sitemini güçlendirdiği söylenir. Göğsü yumuşatır, balgamı söktürür, ateşi düşürür, öksürüğü keser; nezle ve bronşitte iyileştiricidir. Solunum yollarında mukozayı korur, boğaz ağrılarına iyi gelir. Yatıştırıcı ve rahatlatıcıdır. Özellikle çocuklar için hafif müshil etkisi vardır. Bedeni güçlendirici toniktir. Mide yanmaları, gastrit ve mide ülserlerinde iyileştirici etkiler yapar. Karın ağrılarını geçirir. İdrar söktürücüdür. Grip, nezle, anjin ve nefes darlığında faydalıdır. Öksürük ve balgam söktürür. Vücuda rahatlık verir. Mide-12 parmak bağırsağı ülseri ve gastriti tedavi eder. İştah açar, hazmı kolaylaştırır. İncebağırsak iltihaplarını giderir. Vücuda serinlik verir. Kabızlığı giderir. Fazlası tiryakilik yapar ve zararlı olur.


 

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz