Kahramanmaraş\'ın Göksun ilçesinde Osmanlı İmparatorluğu\'nun son dönemlerinde inşa edilen Hacıkodal Camisi\'ndeki yumurta sarısı ve kök boyayla yapılan asırlık süslemeler, parlaklığı ve kalıcılığıyla dikkati çekiyor.

Osmanlı İmparatorluğu\'nun son dönemlerinde Kahramanmaraş\'ın Göksun ilçesinde inşa edilen Hacıkodal Camisi\'ndeki yumurta sarısı ve kök boya kullanılarak yapılan asırlık süslemeler, parlaklığı ve canlılığıyla göz kamaştırıyor. Mevsimsel şartlar nedeniyle ihtiyacı karşılayamadığı için kullanılmayan camide, halen ilk günkü gibi renklerinden bir şey kaybetmeyen süsleri gören vatandaşlar hayranlıklarını gizleyemiyor.  Bölgede ve Hacıkodal Camisi\'nde araştırma yapan eğitimci İbrahim Algan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Osmanlı döneminin sonunda yapılan camideki süslemenin kentte ender rastlanan bir sanat eseri olduğunu vurguladı.

Hacıkodal Mahallesi\'nin geçmişte Adana\'nın Saimbeyli ilçesine bağlı olduğunu anlatan Algan, caminin buradaki mahalleliler tarafından inşa edildiğini kaydetti. Algan, \"Vatandaşlar tarafından yapılan camideki hat özelliği gizemini koruyor. Cami taş yapıyla inşa edilmiş. İçindeki süslemeler yumurta karışımıyla yapılmış. Bunu tarihi kitaplardan öğreniyoruz. Uzmanlar da böyle söylüyor. Cami bu özelliğiyle Kahramanmaraş\'ta tektir\" dedi.

Yaklaşık bir asırdır canlılığın koruyan süslemenin halen 100 yıl önceki gibi canlılığını korumasının önemine dikkat çeken Algan, \"Karışımda kullanılan yumurta hem süslemelerin uzun süre korunmasını hem de binanın ayakta kalmasını sağlamıştır. Burası kentte ender eserlerden biridir\" diye konuştu. Caminin korunması gerektiğini dile getiren Algan, yapının turizm değeri açısından işlevsel hale getirilmesini istediklerini aktardı. Yumurta sarısı süslemeleri kalıcı kılıyor Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Özkarcı da geleneksel Türk sanatında özellikle de minyatür sanatında kök ve toprak boya kullanımının yapıldığını söyledi.

Prof. Dr. Özkarcı, \"Yumurta sarısı karıştırılmasının temel nedeni boyaların kalıcı, parlak ve kabarık bir şekliyle ortaya çıkarak, süslemelerin daha estetik daha plastik bir etki oluşturması. Bu malzemelere geleneksel süsleme sanatlarımızda bu amaçla yer verilmiştir. Kök ve toprak boyaları özel bir şekilde ezilerek ilgili bitkilerden çıkarılmasına biz kök boya adına veriyoruz. Çeşitli madenlerden elde edilenlere de toprak boya adını veriyoruz. Bunlar yüzyıllardır kullanılan yöntem ve malzemelerdir\" değerlendirmesini yaptı.

AA
Editör: Mahmut Beyaz