Kahramanmaraş’ta Arzuhalcilik da ilk akla gelenlerden Mehmet Çamsarı ve Nebi Güvercin, teknolojinin gelişmesi ile mesleklerinde iş bulamamaktan yakınarak, teknoloji karşısında ayakta durmaya çalıştıklarını ifade etti.

SON DEMLERİNİ YAŞATMAYA ÇALIŞIYORUZ’

26 yıldır Arzuhalcilik mesleğini icra ettiğine vurgu yapan Nebi Güvercin bu işin son demlerini yaşatmaya çalıştığını belirterek teknolojinin gelişmesi ile birlikte işlerinin çok olmadığını söyledi. Nebi,“26 yıldır bu işi yapıyorum, ilk yıllarımda bu işe başladığımda gerçekten çok iyi bir meslekti, yani para kazanan bir meslekti. Gün geçtikçe teknoloji ilerledikçe meslek biraz gerilemeye başladı. Şuanda da son safhalarına geldi desek caiz olur. Bizim en önemli kayıplarımızdan birisi, köy muhtarları evlendirme memurlarıydı, köy muhtarlarının işlemlerini biz yapardık muhtara tasdik eder verirdik. Büyükşehir olunca evlendirme memurlukları köy muhtarlıklarından alınıp, belediye evlendirme memurluğuna verilince işlemler orda yapılmaya başladı, bizde işlemi kapattık. Teknoloji o kadar ilerlemiş ki internetten her şeyi yapabiliyorsunuz. Eskiden devlet dairelerinde tüm işlemleri yaptırmak için bir dilekçe beyanı, müracaatı gerekirken şuanda vatandaş gidip her hangi bir devlet dairesinde, en basitinden adliyede bir form veriyor o şekilde işini hallediyor. Böyle de olunca arzuhalciye gerek kalmamış durumda. Şuanda da son demlerini yaşıyoruz zaten” dedi.

MÜŞTERİ YOK DENECEK KADAR AZ’

Müşterinin yok denilecek kadar az olduğunu ifade eden Nebi güvercin şu şekilde devam etti: “İş yok ama olsun diye gelip gidiyoruz, başka mesleğimiz olmadığı için burada vaktimizi geçiriyoruz. Sabahleyin sabah 08.00’de gelirim akşama doğruda iş yerimi kapatıp giderim. Çok nadir iş olur, olmadığı günlerde var tabi, Önceden akla gelebilecek her türlü işlemleri yapıyorduk, adli dava dilekçeleri, evlenme işlemleri, devlet dairelerinin istek talep dilekçeleri yazılıyordu, bunlar şuan bizim için bitmiş durumda. Az da olsa ufak tefek iş kaldı bize, boşanma davalarının dilekçesini, birkaç nüsha, onları yapıyoruz bizde bu şekilde kazanmaya çalışıyoruz. Teknolojinin getirdiği durum bu şekilde arzuhalcilik bizim için bitmiş durumda sayılır.”


İŞLERİMİZ AZALDI”

Kahramanmaraş’ta yılların Arzuhalcisi olan Mehmet Çamsarı, 47 yıldır Arzuhalcilik yaptığını ifade ederek, Kahramanmaraş’ın büyükşehir statüsü kazandıktan sonra işlerin azaldığını dile getirdi. Çamsarı, “Biz daha önceleri ikametgâh kâğıdını, nüfus cüzdanı alma talep kâğıdını, ölüm tutanağını hep biz yapardık. Bunarlın hepsi şuan nüfus dairesinde bitiyor. Bu konuda işlerimiz azaldı azda olsa mahkemelik işler oluyor, çeşitli boşanmalar oluyor o tür işlemeleri yapıyoruz. İşlerimiz eskisinden çok az ama yinede bir ekmek kazanmak için gelip gidiyoruz. Daha önceleri köy muhtarlarının vasıtası ile köylerin evlenme yazışmalarını biz yapardık, bu bize çok büyük gelir sağlardı artık büyükşehir olduktan sonra belediyeye geçti bu o yüzden de işlerimiz eskisinden çok az. İşlerimiz de biraz gevşeme var ama işlerimizi bırakacak kadar değil, ölene kadar ben bu işi yapacağım. Teknoloji gelişince işler iyice durgunlaştı, şehrimizin Büyükşehir olması da aynı etkiyi yarattı işimize. Belediye evlenme işlerini alınca da 10 yıldan bu yana işlerimiz istediğimiz gibi değil. Bazen valilikten, kaymakamlıktan çeşitli belgeler geliyor onları yapıyoruz. Uzun zamandır bu işle uğraştığım için vatandaş beni tercih ediyor. Bundan kötüsünün olmamasını temenni ediyorum” diye konuştu.


Haber: Mesut Benli

Editör: Mahmut Beyaz