Trafik polislerinin özellikle sürücüler ve vatandaşlar nezdinde trafikte daha kolay bir şekilde fark edilmesi, bu bakımdan sürücülerde trafik polislerine yönelik farkındalığın arttırılması amacıyla Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından trafik polisleri için yeni üniforma tasarlandı. Reflektif işaretlerin arttığı ve yeşilimsi gibi dikkat çekici renklerle donatılan üniforma trafikte polislerin daha kolay fark edilebilmelerini sağlıyor. Yeni trafik üniformalarıyla ilgili konuşan İl Emniyet Müdürlüğü, Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Hakan Doğan, “Tüm Türkiye'de trafik birimlerinde çalışan personellerin kıyafeti değişti. Yaklaşık 2 haftadır da giyiyoruz ve Türkiye'de eş zamanlı olarak giyildi. Öncelikle bu kıyafetimiz daha kullanışlı, rahat, daha modern hatlara ve çizgilere sahip. Önceki kıyafetimizde yer alan kravat ve kumaş pantolondan dolayı ütü işi bitti. Daha rahat, esnek bir ayakkabı verildi. Yeni kıyafetimizin en önemli özelliği kullanılan renklerin görünürlük oranını yüksek düzeyde arttırmış olması. Artık trafik polisi daha görünür hale geldi” ifadelerini kullandı.

“GÖRÜNÜRLÜK ARTTI”
Trafik polislerinin özellikle uygulama noktalarında yeni üniformayla beraber görünürlüklerinin arttığını belirten Doğan, “Yollarda denetim yapan, kazalara müdahale eden görevlilerimiz bazen reflektif yelek giymelerine rağmen kazaya uğruyorlardı. Bu kıyafet personelimizin yollardaki can güvenliğini arttırıyor. Görünürlük artınca sürücülerimiz daha önce fark edemedikleri trafik polislerini artık daha rahat görmeye ve biraz daha temkinli olmaya başladılar ve daha dikkatli araç sürüyorlar. Bu şekilde görünür olmanın 2 faydasını görmüş oluyoruz ve bunun yollarda bizzat sonuçlarını alıyoruz” diye konuştu.

“VATANDAŞLAR YENİ ÜNİFORMAYI BEĞENDİ”
Vatandaşların yeni trafik üniformaları beğendiğini anlatan Doğan, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 10 Nisan Polis Haftası öncesi kendilerine güzel bir hediye verdiğini kaydetti. Doğan, “Görünür olmanın yanında rahatlık ve daha modern bir şekle geldi. Vatandaşlarımızla birebir konuştuğumuzda beğendiklerini söylüyorlar. Rengin yanında üzerindeki reflektif işaretlerde de artış oldu. Hem montlarda hem pantolonlarda çok sayıda işaret görünürlüğü arttırıyor. Teşkilatımızın 174. kuruluş yılını kutlayacağımız 10 Nisan'a yaklaştığımız şu günlerde emniyet genel müdürlüğümüz tarafından trafik birimlerine verilen güzel bir hediye oldu” şeklinde konuştu.

“HEM RENK HEM DE ŞEKİL VE BİÇİM YÖNÜNDEN RAHAT OLDU”
Hem renk hem de şekil ve biçim yönünden yeni üniformaların rahat olduğunu ifade eden Doğan, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Tüm vatandaşlarımız yeni kıyafetleri beğendiklerini söylüyorlar. Tepkiler çok olumlu. Tabii biz işin görünürlük ve güvenlik kısmıyla ilgileniyoruz ama vatandaşlarımız böyle daha parlak renklerle daha fosforlu renkler vatandaşımızın hoşuna gidiyor. Hem renk yönünden hem şekil ve biçim yönünden rahat oldu. Önceden bir trafik memurunu anlamak için üzerimize giydiğimiz reflektif yelek, beyaz şapka ve beyaz kemerden ayırt ediliyordu. Şimdi sadece beyaz kemer ve şapka değil baştan ayağa trafikçinin kendine özgü bir kıyafeti oldu.”

YAYA ÖNCELİKLİ TRAFİK YILI
Sözlerinin devamında 2019 Yaya Öncelikli Trafik Yılı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Doğan, gelişim sürecini şu şekilde anlattı: “2019 yılı trafikte yaya öncelikli trafik yılı ilan edildi. Tabi bunun hazırlıkları 2018'in sonlarında başladı. 2018 Ekim ayında Karayolları Trafik Kanunu'nun da yayalar lehine 2 önemli değişiklik yapıldı.  Kontrolsüz yaya geçitlerine inen yayaların yaklaşan araçların hızlarını ve uzaklıklarını göz önünde bulundurma zorunluluğu vardı, bu kaldırıldı. Yani artık yayalar kontrolsüz yaya geçitlerinde yaklaşan araçların hızlarını ve uzaklıklarını göz önünde bulundurmak zorunda değil. Bir diğeri de yaya geçitlerine yaklaşan araç sürücüleri yavaşlamak zorundaydı, bu zaten vardı. Yalnız onun cezasında da artış sağlandı. 2018'in sonunda bu hazırlık yapıldı.”

“12 BİN ÖĞRENCİMİZİ SINIFLARINDA ZİYARET EDEREK, TRAFİK BİLİNCİNİ ANLATTI”
Yaya Öncelikli Trafik Yılı kapsamında okulları ziyaret ederek sınıflardaki öğrencilere trafik bilincini ve kültürünü anlattıklarını söyleyen Doğan, şunları dedi: “2019 yılına geldiğimizde Sayın İçişleri Bakanımızın da bizzat etkinliklerde bulunduğu Türkiye eş zamanlı olarak 6 Şubat tarihinde "Yaya Öncelikli Trafik" etkinliği yapıldı. Bu etkinliklerin yıl boyu farklı şekilde sürdürülmesi planlandı. Bizde Kahramanmaraş ilimizde 6 Şubat etkinliğinin üzerine birçok kavşakta yaya geçitlerinde sürücülerimizi ve yayalarımızı bilgilendirici çalışmalar yaptık, devam da ediyoruz. Mesela bu ay sadece 12 bin öğrencimizi sınıflarında ziyaret ederek genel trafik kurallarının yanında yaya önceliğinden de bahsettik.”

“YAYALARA ÖNCELİKTE FARKINDALIK OLUŞTU”
Kahramanmaraş’ta yayalara öncelik verme konusunda bir farkındalığın oluştuğuna vurgu yapan Doğan, “Hem kamuoyunda oluşan bu algıyla bizim faaliyetlerimizle birlikte Kahramanmaraş ilimizde sürücülerimizin yayalara öncelik vermesi konusunda bir farkındalık olduğunu memnuniyetle görüyoruz. Tabi hala yeterli seviyede değil. Bu büyük bir proje. Öncelikle toplumumuzun buna hazır olması, çeşitli eğitimlerle ve etkinliklerle bu bilincin arttırılması, denetimlerle de bu sürecin devam ettirilmesi gerekiyor. Şu an 4. ay itibariyle sürücülerimizde bu algı var. Özellikle merkezi bölgede kontrolsüz yaya geçitlerinde yayalara yol veren sürücülerimizi görüyoruz. Amacımız bu algının daha da arttırılması. Avrupa'da sürücüler yaya yola iner inmez duruyormuş diye daha önce özenirdik. Bizde bunu başlattık, bu algıda bu bilinçle sürücülerimizde yavaş yavaş artacak” ifadelerini kullandı.

“YAYALARIMIZIN ÖNCELİĞİ KONTROLSÜZ YAYA GEÇİTLERİNDE GEÇERLİDİR”
Yayaların öncelik hakkının kontrolsüz yaya geçitlerinde olduğunu, ışıklı yaya geçitlerinde hem sürücülerin hem de yayaların kurallara uyması gerektiğine dikkat çeken Doğan, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Yayalara öncelik diyoruz ama yayalar trafik ışığının olmadığı yaya geçitlerinde yayalarımızın önceliği var. Trafik ışığının yayalara kırmızı veya yeşil insan figürünün çıktığı yaya geçitlerinde yayalarımızda bu ışığa uymak zorunda. Bazen yayalarımızın bu ışığa uymadan kırmızı yaya işareti yanarken araba gelmiyor diye yolun karşı tarafına geçtiklerini görüyoruz. Hatta bazen yaya geçidi olmayan yerlerde orta refüjün üzerinden atlayarak hayatını tehlikeye atarak karşıdan karşıya geçtiklerini görüyoruz. Buradan yayalarımızı özellikle bu konuda uyarmak istiyorum. Yayalarımızın önceliği kontrolsüz yaya geçitlerinde geçerlidir. Işıklı yaya geçitlerinde sürücülerimiz ve yayalarımız ışıklara uymak zorundadır.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz